Peste 700.000 de români poartă numele Sfântului Andrei / E zi de sărbătoare națională

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 30 noiembrie 2020, 7:29 Actualitate | Esenţial


Sfantul Andrei
Peste 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei, sărbătorit luni. "Cel Dintâi Chemat” a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de azi și este considerat ocrotitorul României, Rusiei, Greciei și Scoţiei. Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie în 1995 pe Sfântul Apostol Andrei, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitor al României. În anul 2012, ziua de 30 noiembrie a devenit zi de sărbătoare legală.

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Astăzi, de la ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin din județul Constanța, unde an de an vin mii de credincioși. Autoritățile au resticționat pelerinajele, iar Constanța este în carantină din cauza pandemiei de COVID-19. Decizia autorităților de a interzice pelerinajele pentru cei care sunt din alte localități a generat critici aprinse ale IPS Teodosie, care a încercat să suspende în instanță această decizie, dar nu a avut câştig de cauză.

Potrivit unui comunicat al Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanţa şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, peste 130 de jandarmi şi poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică la ceremonialul religios desfăşurat cu ocazia sărbătoririi hramului mănăstirii "Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin.

Povestea Sf. Andrei

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (nume care derivă din cuvântul grecesc Andreas, ce înseamnă "viteaz" sau "bărbătesc") apare pe 30 noiembrie în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. În Scoţia, însă, el figurează în ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul.

În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Tradiţia Bisericii arată că, după Înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.

Atunci, acestui Întâi chemat i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea noastră) şi până în Crimeea.

Obiceiuri și tradiții

Noaptea Sfântului Andrei este marcată de unele obiceiuri, tradiţii, superstiţii de sorginte precreştină, vizând apariţia strigoilor, farmece şi ghicirea ursitului, dar şi protecţia oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor, scrie News.ro.

În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

"Andrei cap de iarnă" (aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.

Iată de ce, în multe locuri, gospodinele atârnă cununi de usturoi ori ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele.

Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului care va veni ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protecţie faţă de duhurile malefice, precum şi ca modalitate de a atrage un posibil partener de viaţă, a ursitului (după ce, în prealabil, usturoiul a fost sfinţit la biserică şi păstrat la icoană).

Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte - pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare - şi candele aprinse lângă icoane. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă.

De asemenea, se descântă droburi de sare, care se îngroapă sub grajd, pentru a fi scoase la suprafaţă de Sfântul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele.

În noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun - cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul bărbatului să le apară în vis, apelează la "făcutul cu ulcica", folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă "neîncepută", aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită.

În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

În noaptea Sfântului Andrei se crede că lupii încep să vorbească, îşi pot mişca gâtul, devin mai sprinteni, iar oamenii care îi aud află secrete groaznice. Plata este însă una teribilă, pentru că aceşti oameni vor fi atacaţi de lupi şi se vor transforma în vârcolaci. Nici animalele nu sunt scutite de primejdie - omul nu face nimic în gospodărie, pentru ca animalele de pradă să nu-i atace vitele. Acestea pot fi însă protejate şi cu ajutorul unor cruci confecţionate din ceară de albine.

Până la Crăciun, femeile nu mai ţes şi nici nu mai torc, ca să nu stârnească mânia Maicii Domnului.

Pe de altă parte, condiţiile meteorologice din noaptea Sfântului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, dacă afară este senin şi cald. În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarnă cu troiene mari.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2035 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Lol (Luni, 30 noiembrie 2020, 7:49)

  HP [utilizator]

  Andrei ăsta n-a călcat în viața lui pe teritoriul României de azi, iar legenda peșterii e o invenție protocronistă a anilor ‘50.

  Mi se pare incredibil că în 2021, în timp ce unii construiesc hyperloop, AI, mRNA, etc, - în cotețul ăla de țară există milioane de fanatici religioși.

  Nu te gândi că tu nu ești unul dintre ei, dacă ai avut cununie religioasă, ți-ai botezat copiii la popă sau ești naș, ești fix ca ei.

  Mai mult, ești și un speriat de bombe de gura lumii.
 • -1 (9 voturi)    
  Sfant nou deci! Mai terminati cu prostiile astea! (Luni, 30 noiembrie 2020, 9:02)

  Alui [utilizator]

  “ Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie în 1995 pe Sfântul Apostol Andrei, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitor al României. ”

  “ Astăzi, de la ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin din județul Constanța, unde an de an vii mii de credincioși. Autoritățile au resticționat pelerinajele, iar Constanța este în carantină din cauza pandemiei de COVID-19. Decizia autorităților de a interzice pelerinajele pentru cei care sunt din alte localități a generat critici aprinse ale IPS Teodosie, care a încercat să suspende în instanță această decizie, dar nu a avut câştig de cauză.

  Potrivit unui comunicat al Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanţa şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, peste 130 de jandarmi şi poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică la ceremonialul religios desfăşurat cu ocazia sărbătoririi hramului mănăstirii "Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin. ”

  Penibil! Hotnews, de ce mai promovati business-ul BOR pe gratis?
  • -3 (3 voturi)    
   care pidemie? (Luni, 30 noiembrie 2020, 10:43)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   ;
  • +1 (1 vot)    
   Hai frate... (Luni, 30 noiembrie 2020, 23:33)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   am citit articolul o data! Citezi jumatate de articol!
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 noiembrie 2020, 10:54)

  [anonim]

 • -3 (7 voturi)    
  La multi ani! (Luni, 30 noiembrie 2020, 10:59)

  Harald2 [utilizator]

  Continua sa fie persoane care posteaza impartasind ura in stanga si in dreapta.
  Cata ura am vazut manifestata impotriva pelerinajului la pestera Sfantului Andrei, in conditiile in care zeci (sute?) de mii de oameni nu au avut nicio restrictie in a merge sa se distreze la munte...
  Paine si circ? Sau aurul (banii turistilor) deasupra valorilor spirituale/sanitare?

  Ceea ce conteaza cu adevarat: astazi sunt sute de mii de familii din Romania si nu numai care aniverseaza pe cineva :) La multi ani!
 • 0 (6 voturi)    
  Tuturor (Luni, 30 noiembrie 2020, 11:37)

  Altiro [utilizator]

  celor ce poarta numele Sf.apostolAndrei, LA MULTI ANI!
 • -1 (3 voturi)    
  Este controversată denumirea Sf.Andrei. (Luni, 30 noiembrie 2020, 13:03)

  asavreau [utilizator]

  Când a ajuns semn de circulație,tocmai controversa a făcut să fie așa.Nu era considerat sfânt autentic,mai degrabă un individ care a vrut să nu fie răstignit pe o cruce ca a lui Isus,considerându-se egalul Lui.A vrut crucea lui.BOR trebuie să clarifice asta.
 • +1 (1 vot)    
  _ (Luni, 30 noiembrie 2020, 23:37)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  "care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire" cred ca e vorba de chinezi anul asta! :D


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by