Guvernul urmează să adopte în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor victimelor incendiului produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, relatează Agerpres.

Incendiu la Spitalul din Piatra NeamtFoto: Exploziv TV Neamț

Astfel, se propune "acordarea de ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor aparţinătoare victimelor incendiului produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în data de 14 noiembrie 2020, în limita sumei de 100.000 lei, din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru anul 2020".

"Ajutoarele de urgenţă se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniţi în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare. Ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

În şedinţa de executiv urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar.

Prin proiectul de act normativ, potrivit notei de fundamentare, se propune "crearea cadrului legal de natură bugetară, prin care să se asigure cheltuielile decurgând din plata sancţiunilor pecuniare aplicate statului român prin deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Curtea) în cadrul acţiunilor de infringement, prin modificarea şi completarea OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea 215/2009, cu modificările ulterioare, respectiv acoperirea acestor cheltuieli de către Ministerul Finanţelor Publice, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat".

"Plata sancţiunilor pecuniare aplicate statului român de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene se efectuează în baza hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, transmise Ministerului Finanţelor Publice de către Ministerul Afacerilor Externe în forma comunicată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene", se precizează în nota de fundamentare.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă supus aprobării în şedinţa de guvern vizează modificarea OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

Prin proiectul de act normativ, se menţionează în nota de fundamentare, se propune " majorarea pragului maxim de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, de la 1,5 ISR (750 lei) la 1,6 ISR (800 lei)".

"Această majorare se impune şi în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat, pentru acest sistem de încălzire, nivelul maxim de venituri fiind stabilit la 1,572 ISR (786 lei/persoană) în cazul familiei şi se propune majorarea la 1,6 ISR (800 lei), în cazul persoanei singure nefiind necesară majorarea acestei limite, aceasta fiind în prezent de 1.082 lei", conform documentului.

Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

"Soluţiile legislative propuse asigură creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, prin creşterea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii/constrângeri", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În şedinţa Executivului urmează să fie aprobată şi Strategia Naţională de Vaccinare anti-COVID.