Zeci de migranți din Afganistan și Pakistan care au intrat ilegal în România au dormit sub cerul liber, la Timișoara, pentru că autoritățile nu s-au putut pune de acord cu privire la cazarea lor într-un spațiu de carantinare. Călătorii clandestini au fost într-un final adăpostiți, joi după-amiază, la Liceul CFR din Timișoara, după mai multe demersuri făcute de voluntari, scrie tion.ro.

migranti sub cerul liber, la TimișoaraFoto: LOGS - Grup de Inițiative Sociale

Grupul, format inițial din 24 de tineri afgani și pakistanezi, a intrat ilegal în România din Serbia miercuri. Migranții au fost duși la Centrul de refugiați pentru a fi luați în evidență, însă procedura impune carantinarea acestora. Măsura nu putea fi însă aplicată de către cei de la Centrul pentru Refugiați Timișoara, care nu au spații pentru carantină, astfel că tinerii, între care și copii, au rămas sub cerul liber.

Problema a fost semnalată de către LOGS – Grup de Inițiative Sociale, care s-a implicat și a cumpărat pentru refugiați, din donații, mâncare, apă și măști.

"Azi-noapte, 25 de refugiați din Afganistan au dormit afară, în stradă. Pentru că din 21 noiembrie oricine vine din Serbia intră în carantină de 14 zile acasă. Iar autoritățile locale nu au găsit o soluție unde să carantineze aceste persoane fără adăpost. Împreună cu voluntari LOGS – Grup de Inițiative Sociale am strâns de urgență geci, mâncare și ceai fierbinte pentru ei azi-noapte. Nu vreau simpatie și felicitări. Vreau pături si donații să putem cumpăra macar câte ceva cald pentru ei. Și sper că autoritățile găsesc de urgență un loc de adăpost pentru la noapte. Unii dintre refugiați sunt minori!”, a anunțat joi Flavius Ilioni-Loga, unul dintre voluntarii timișoreni.

Numărul migranților a crescut însă, de miercuri până joi, de la 24 de persoane la aproximativ 60, scrie tion.ro. Voluntarii le-au dus ceaiuri calde, îmbrăcăminte, dar și zeci de porții de mâncare.

Joi după-amiază, refugiații au fost duși și cazați la Liceul CFR din Timișoara, unde vor sta în carantină în următoarele 14 zile. Cei care au solicitat azil pe teritoriul României vor fi preluați ulterior de cei de la Centrul pentru Refugiați, iar în cazul celorlalți vor fi demarate procedurile în baza acordului de readmisie semnat de autoritățile române și sârbe.

"Vă mulțumim tuturor celor ce ați răspuns pozitiv la solicitarea noastră. Împreună cu Salvați Copiii Romania am cumpărat și achiziționat astăzi 60 de porții de mâncare și apă și măști de față, din donațiile voastre. În urma numeroaselor presiuni, refugiații au fost carantinați într-o locație din Timișoara și la noapte nu vor mai dormi pe stradă!”, a anunțat, pe Facebook, Flavius Ilioni-Loga.

Potrivit voluntarilor, numai în ultimele săptămâni, la Timișoara au ajuns aproximativ 1300 migranți care au trecut ilegal granița în România. Problema s-a agravat însă din 21 noiembrie, de când cei care călătoresc din Serbia trebuie să stea în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Spațiile puse la dispoziție de autorități pentru persoanele fără adăpost sunt inexistente, iar acestea sunt nevoite să doarmă sub cerul liber.