Patriarhia Română, reacție în scandalul IPS Teodosie - autorități: Secretariatul de Stat pentru Culte este obligat să se implice în mediere / E datoria statului să fie predictibil în relaţia cu cultele

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 26 noiembrie 2020, 14:30 Actualitate | Esenţial


Vasile Banescu
Foto: basilica.ro
Secretariatul de Stat pentru Culte are obligaţia de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisiului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri, susține Patriarhia Română, în contextul conflictului între IPS Teodosie și autoritățile care au restricționat pelerinajul de Sf. Andrei.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis joi un punct de vedere cu privire la situaţia "tensionată” de la Constanţa.
 • "Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional.
 • Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între guvern şi Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte", afirmă Bănescu într-un comunicat transmis joi Agerpres.
El susţine că "acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar şi firesc dialog în vederea identificării unor soluţii adecvate realităţii create de o criză şi a obţinerii predictibilităţii legate de măsurile ce se impun şi trebuie aplicate în ea", pentru că "este o datorie a statului să fie predictibil în relaţia cu cultele şi să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea".
 • "Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci Secretariatul de Stat pentru Culte are obligaţia onorantă de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri. Sunt convins că Biserica/Arhiepiscopia Tomisului va fi prezentă şi deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei", consideră Bănescu.
Vasile Bănescu subliniază că "statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia".
 • "Cultele şi credincioşii sunt beneficiarii libertăţii religioase garantată prin Constituţie. Greutatea responsabilităţii de a proteja pacea socială, oferind condiţii şi soluţii în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligaţia să motiveze limpede restricţiile şi, într-o asemenea situaţie de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog. Acestea, în orice democraţie autentică, nu sunt nici anexe ale statului, nici adversare ale acestuia, ci, aşa cum bine s-a văzut în contextul crunt al pandemiei, partenerele sale sociale cele mai eficace.
 • Dialogul care trebuie purtat cu reprezentanţii cultelor, ai Bisericii, este prin natura şi intenţia lui firească unul benefic pentru toate părţile implicate în el. Deci pentru sănătatea democratică şi socială a întregii noastre societăţi", a mai transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie și este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Este permisă şi oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maximum 20 de persoane.

IPS Teodosie a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Aceasta, în contextul în care se apropie sărbătoarea Sf. Andrei, iar an de an IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, iar la ceremonii participă mii de oameni. Miercuri, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Tot miercuri, Poliția a amendat mai multe persoane care participau la o slujbă într-o biserică din municipiul Constanţa, fără a purta mască de protecţie sau a respecta regulile de distanţare fizică, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

IPS Teodosie a reacționat printr-o scrisoare deschisă transmisă premierului Ludovic Orban și Guvernului, în care spune că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Andrei să fie "călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet": "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?".

El a adus în discuție evenimentele din decembrie 1989, când oamenii, nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, "mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea".
 • "Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.
 • Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit... Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit", adaugă IPS Teodosie.
În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate. În 16 mai, a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie fără precedent- să refacă în noaptea de 25 spre 26 mai slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.

La începutul lunii iulie, în plină pandemie, arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială sau măști de protecție și sfidând chiar regulile transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor. Slujba a avut loc la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9975 vizualizari

 • +34 (46 voturi)    
  Mda (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:40)

  TheFaime [utilizator]

  Hai mai, chiar asa...sunteti singurii carora nu le-a iesit bugetul anul asta? Doar acest pelerinaj va salveaza? Sa vad eu, cati bani ati donat pentru lupta impotriva covid 19? cate taxe si impozite ati platit? va zic eu: ZERO. Deci, prin deductie, aveti ZERO DREPTURI ca comentati deciziile Guvernului. Va supuneti si voi ca restul populatiei, ca nu-ti muri.
  • -11 (17 voturi)    
   Am observat (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:20)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Ca dreaptra este inclinata catre dictatura comunista, cu interzicerea dreptului de a critica guvernul si in general orice tine de inaltii oficiali de dreapta.
   • +6 (6 voturi)    
    Eroare peste eroare (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:50)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    "dreaptra este inclinata catre dictatura comunista" e si gresit scris si gresit logic.

    Dreapta e prin definite anticomunista.

    Dictatura n-are treaba cu dreapta sau stanga, ci cu extremismul de orice fel. Dictarurile religioase din Asia centrala si orientul apropiat de ce soi sunt?
    • 0 (0 voturi)    
     Iar la noi in tara (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:15)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Cine sunt mai extremisti, dreptacii sau stangacii?

     Cine a iesit in strada la proteste pentru orice baliverna feisbucista, stangacii sau dreptacii?

     Stangacii cate proteste au facut dupa 1989, iar dreptacii cat timp au fost in strada?

     Rezistentii sunt extremisti sau ce rahat sunt?

     Rezistentii sunt de stanga sau de dreapta?

     Cine pune botul la orice minciuna politica a serviciilor si este dispus sa se arunce cu capul inainte la niste proteste fara sa stie pe ce lume se afla, stanga sau dreapta?

     Sau mai bine zis, cine este dispus sa amputeze ganditrea critica si sa preia ideile imbecile dictate de la centru prin intermediul propagandei serviciilor, electoratul de stanga sau cel de dreapta?

     Cred ca ai ghicit, dar raspunsurile in toate cazurile de mai sus duc mai ales catre dreapta, iar dreapta are apucaturi dictatorial-comuniste!
  • +6 (12 voturi)    
   Nesimtirea BOR n-are limite (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:35)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   BOR e o mafie, o adunatura de ticalosi lacomi si nu se dau in laturi de la nimic, nu conteaza cati se infecteaza la pelerinaje.
   • -2 (4 voturi)    
    E o vorba despre generalizari (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:53)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Anume, ca orice generalizare e incorecta - inclusiv asta.

    Oricate bube ar avea BOR ca institutie, la nivel de institutie recomandarea BOR e de respectare a regulilor de prevenire a raspandirii bolii. Arhiepiscopul Tomisului e pe invers fata de ce recomanda BOR ca institutie.
 • -23 (33 voturi)    
  Forza Teo (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:40)

  mmmircea [utilizator]

  Teodosie for President !
  • +6 (8 voturi)    
   Sa inteleg ca esti (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:22)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   ironic?
   • +1 (1 vot)    
    nu, (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:46)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    așa e el. Și tăntălău și gogoman în același timp.
 • +35 (47 voturi)    
  Iar... (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:41)

  raulito [utilizator]

  ...obligația voastră e sa îndemnați oamenii sa respecte legile Statului, apoi cele ecleziale.
  • -11 (17 voturi)    
   Reciteste (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:53)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui raulito

   "Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional."
   • +5 (9 voturi)    
    Vorbe goale (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:04)

    fokerul [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Şi comuniştii spuneau că societatea e multilateral dezvoltată şi că avem de toate...
    • +2 (2 voturi)    
     Evident, dar "altiro" nu pricepe... (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:41)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

     Degeaba daca una spui si alta faci, exact ca si comunistii... Ce sa-i faci, din pacate nu pe toti ii duce mintea...
   • +4 (6 voturi)    
    In cazul Pimen (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:13)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Banescu de ce nu l a raportat la Politie ?
   • +7 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:15)

    [anonim] i-a raspuns lui Altiro

  • +5 (13 voturi)    
   Gresit (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:03)

   marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui raulito

   Legile statului sunt aduse la indeplinire de... Biserica????

   WTF???
   Serios???

   Atunci Politia pentru ce mai este platita? Ca sa tina slujbe in locul prelatior care sunt ocupati cu asigurarea respectarii legilor?
   • -2 (6 voturi)    
    cine-a facut primele legi? (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:03)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

    erau parca vreo 10
    poruncile, zic
    • +5 (5 voturi)    
     Hammurabi (Vineri, 27 noiembrie 2020, 0:48)

     Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

     Si inaintea lui, Ur-Nammu (https://en.wikipedia.org/wiki/Code_of_Ur-Nammu). Si nici el n-ar fi fost primul, ci Urukagina l-a precedat. Si poate si altii, inaintea lui, al caror nume nu s-a mai pastrat. Dar astea sunt descoperite de "stiinta absurda" numita arheologie, n-au treaba cu Teodosie si Daniel.
    • +1 (1 vot)    
     Lasa-l ca nu vezi ca nu stie nici sa citeasca... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 21:41)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

     "raulito" a spus "obligația voastră e sa îndemnați oamenii sa respecte legile Statului", nicidecum sa le aduca la indeplinire. As mai adauga si ca ar trebui in primul rand ca ei sa le respecte, fiind un exemplu personal inainte de a cere respectarea.
   • +6 (6 voturi)    
    Păi (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:10)

    fokerul [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

    să-ţi traduc eu ce a vrut să spună autorul în text: obligaţia clerului este să ÎNDEMNE oamenii să respecte legile, nicidecum să aducă la îndeplinire respectarea lor.
    • +4 (4 voturi)    
     Si Teodosie e sanctionat cumva de BOR? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 0:50)

     Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

     Ca indeamna la NErespectarea legilor si, mai nou, si a deciziilor judecatoresti (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24440785-ips-teodosie-infrangere-instanta-unde-contestat-decizia-autoritatilor-interzicere-pelerinajelor.htm).
 • +11 (17 voturi)    
  Nenorocitii astia (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:45)

  Martinezu [utilizator]

  asa zis popi. Urla peste tot ca li se interzic drepturile.
  Astia au uitat cand se demolau bisericile una dupa alta, si ii dadeau afara pe functionarii statului prinsi ca intrau in biserica.
  Si atunci nu strigau nimic. era bine si asa. mancau si ei o paine. Acum mananca 20.
  Sigur, sunt si exceptii de adevarati martiri care au platit scump pentru a aduce libertatea.
  Libertatea asta de care barbosii cu Mercedes isi bat joc.
  Doamne cat le-as reaminti cum a fost, lipsindu-i cu adevarat de libertate vreo 5 ani.
 • +9 (15 voturi)    
  de cand face biserica ordine in statul român? (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:46)

  qwerasdf [utilizator]

  mars ma... nu platiti nici taxe, nici nimic si aveti pretentii ca voua legile sa nu vi se aplice
 • +12 (16 voturi)    
  Cateva intrebari: (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:46)

  LiviuX [utilizator]

  1. Daca statul ar trebui sa se implice in medierea cu fiecare firma nemultumita de ceva, unde s-ar ajunge, cati angajati ar trebui pentru asta?
  2. Daca individul nu stie nici macar sa citeasca (vezi ce spune de incalcarea Constitutiei, articolele citate de el neavand nici o legatura cu ce spune el ca se incalca) cum sa fie statul previzibil? Doar o lume intreaga stie ca e pandemie, ca se impun masuri mai dure ca de obicei. Cum poate fi el informat, deci ca statul sa fie previzibil? Prin discutii personale? Iarasi, cati oameni ar trebui ca statul sa discute personal cu fiecare?
  3. Cum e incalcata libertatea religioasa? Impiedica cineva pe cineva sa creada in ceva? Fiecare poate crede in ce vrea!
 • +11 (13 voturi)    
  ! (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:51)

  tudorr [utilizator]

  Iar apare pe sticla gheiutu asta pensat si spilcuit?
 • +14 (16 voturi)    
  Pana la urma cine e seful lui IPS Teodosie (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:58)

  Fantoma [utilizator]

  Eu nu mai inteleg nimic. Arhiepiscopia Tomisului e stat in stat? Nu asculta de BOR? Cum vine purtatorul de cuvand BOR si spune ca doar statul aduce la ordin pe IPS Theodosie? E ca si cum ar baga batul prin gard sa vada ce iese desi ei sunt cei care ar trebui sa ceara direct conformarea la legislatia in vigoare. Urat BOR!
  • -3 (7 voturi)    
   Daniel e doar primus inter pares... (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:53)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Fantoma

   ...primul intre egali, ptr cei care au lipsit la cursul de latina, nu e CEO_ul BOR.
   • +3 (3 voturi)    
    e pe linia PSD (Joi, 26 noiembrie 2020, 21:59)

    CNBC [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Aveti directiva de la partid sa invatati latina sau primiti 2 ruble in plus ? Cum e viata de postac in pandemie ?
 • +13 (15 voturi)    
  Rog părintele (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:01)

  vax-albina [utilizator]

  să nu se mai streseze.

  Va putea sărbători Sf Andrei ”când vrea mușchii lui”
  Doar nu contează când e în calendar (Vezi Învierea)
 • +14 (16 voturi)    
  Şi ANAF-ul (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:02)

  billy34 [utilizator]

  s-ar cuveni să se implice în relaţia cu BOR...
 • +15 (19 voturi)    
  Zero fonduri pentru biserci (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:09)

  levierul [utilizator]

  daca apare un partid care propune ZERO fonduri pentru biserci si le forteaza sa se incadreze in legislatia financiara/comerciala, votez cu ei si daca sunt unguri si ne fura Ardealul cu lopata
  • 0 (0 voturi)    
   S-a facut! (Vineri, 27 noiembrie 2020, 8:27)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Am trimis votul prin corespondenta. Votat UDMR la senat.
 • +19 (21 voturi)    
  Vorbe şi ameninţări (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:14)

  fokerul [utilizator]

  voalate, şantaj, invitaţie la nesupunere în faţa legilor, la asta instigă BOR prin gura lui Valutescu. Auzi la el: "statul are obligaţia să motiveze limpede restricţiile"!! Păi bă popă, tu eşti chior? Nu vezi ce se întâmplă în ţara asta? Lumea moare de COVID şi tu vrei motivaţii limpezi? Ce vrei mai limpede de atât? Şi mai zice Deşteptăciunea Sa: "cultele religioase... sunt partenerele sale sociale cele mai eficace". Bă popă, ce partener este BOR când bagă propagandă anti mască de câte ori are ocazia şi instigă la nerespectarea măsurilor de distanţare şi de igienă? Vă crapă popii de COVID şi voi o ţineţi langa că nu avem libertate religioasă! Ipocriţilor! Cântaţi pe aceeaşi melodie cu ciuma roşie care v-a umplut de pomeni şi de bani.
 • +13 (19 voturi)    
  partea buna a pandemiei (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:21)

  Francisc 1 [utilizator]

  e ca unii au aratat din ce-s facuti si BOR si-a dat arama pe fata!
 • -11 (19 voturi)    
  Inca (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:22)

  Harald2 [utilizator]

  o ocazie pentru contestatarii domnului Banescu (si a Bisericii in general) de a pune mana pe un dictionar pentru a intelege afirmatiile dansului.
  • +5 (5 voturi)    
   Ha! Ha! Cap ai, minte... (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:47)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Dictionarele, cu mici exceptii (ex. cele de proverbe) explica CUVINTE, deci nu fraze, deci afirmatiile cuiva. Mai mult, chiar explicarea cuvintelor poate sa nu foloseasca la mare lucru daca sunt scoase din context, multe avand intelesuri multiple. Asa ca poti explica cum un dictionar ar face ce spui?
 • +17 (19 voturi)    
  E datoria BOR (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:30)

  subcultura [utilizator]

  sa nu transforme ortodoxia in secta.

  cam asta face insul ala de la Constanta.
 • +19 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:30)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Foarte bine punctat!! (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:51)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

   Nici eu nu am simtit vreo limitare, incalcare a libertatii religioase. Continui sa ma rog tot atat, ba chiar mai mult poate decat ma rugam inainte, pot crede in continuare, etc. Ca nu ma duc la biserica, in pelerinaje, da, dar unde scrie ca asta e garantat?
 • -9 (11 voturi)    
  Memorie scurta (Joi, 26 noiembrie 2020, 15:54)

  idealogul [utilizator]

  trebuie sa reamintesc sectei Martorii lui Covid ca sarbatoarea Pastelui si cu alte ocazii (pelerinaje, slujbe) nu au provocat nici o crestere vizibila a imbolnavirilor cu Covid. Asta desi s-au lansat numerose profetii apocaliptice venite inclusiv din partea "somnitatilor" medicale si stiintifice. Cine isi mai aminteste ca dupa slujba de paste trebuie sa vina sfarsitul lumii si sa murim cu totii sub pat infectati cu Covid.
  Insa cand martorii lui Covid au mai scapat putin de frica ce ii cuprinsese s-au repezit buluc la mare si prin discoteci si la sfarsitul verii a venit din nou epidemia peste noi.
  Crestinii si Bor-ul respecta legile statului si masurile de protectie sanitara de 100 de ori mai strict decat ateii fricosi de la Martorii lui Codid.
  • +4 (4 voturi)    
   Cu o diferenta (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:57)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   La vremea asta arhiepiscopul Tomisului inca nu era asa dus pe ulei ca acuma, si la vremea aia regulile s-au respectat surprinzator de bine. Daca faci acuma, cand raspandirea e mult mai ampla, slujbe fara respectarea normelor de distantare, faci cu totul altceva decat s-a facut de Paste.
 • +5 (7 voturi)    
  hai sictir! (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:00)

  comentacu [utilizator]

  Datorita statului e sa protejeze toti cetatenii Romaniei. Punct.
 • +5 (7 voturi)    
  Romania nu este stat laic ? (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:08)

  bcorina [utilizator]

  Eu asa stiam, cel putin in Constitutie.
  Relegia este un tip de comportament uman (credințe, ritualuri) referitor la ființe, forțe și puteri supranaturale.
  Nu poti tu reprezentant BOR sa vi sa spui ca esti mediator intre Teodosie si Stat, pentru ca indiferent de credinta legiile Statului , bune sau rele se respecta.
  Pana acum ati indemnat oamenii la nesupunere, la nerespectarea legilor, la riscul crescut de imbolnavire cu acest virus, asta ati facut .
  Si totul pentru banii pe care nu ii mai incasati de la amaratii .
  Tuturor le-au scazut veniturile sau au dat faliment in pandemie dar oamenii incearca sa se mentina pe linia de plutire, dar voi ati depasit limita credintei, ati inceput sa va amestecati in politica si sa ridicati oamenii la nesupunerea legilor Statului Roman, in "numele credintei" la fel ca in vremuri apuse.
  Cand vreti sa ocupati si sa conduceti direct acesta tara, eventual sa ridicam osanale lui Daniel, care oricum deja are chipul pe clopote, poate il pune si pe steag?
  • +1 (1 vot)    
   Romania e stat laic, dar ... (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:05)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui bcorina

   ... asa cum la nivel de guvern exista un departament pentru relatii interetnice, exista si-un secretariat pentru culte.

   Fiecare departament, la nivel de guvern, are atributii explicite, stabilite prin lege.

   Fiecare categorie de structuri sociale are treaba cu aspecte importante ale vietii sociale, istoriei si culturii Romaniei. Ai cimitire, biserici, scoli, monumente istorice, imobile istorice, si toate astea au nevoie de structuri care sa coordoneze eforturile de intretinere si gestiune si valorificare/exploatare. Printre altele, departamentele astea guvernamentale au si rol de mediere.
  • +1 (1 vot)    
   din pacate (Joi, 26 noiembrie 2020, 22:02)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui bcorina

   Nicaieri in constitutie nu scrie ca Romania este stat laic. Cauta si tu te rog.
   • 0 (0 voturi)    
    da, asa e, (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 10:51)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    dar nici nu se specifica ca ar fi "stat religios", sau ca cultele sunt scutite de a se supune legilor tarii.
    Au autonomie in organizare, conducere si functionare, dar si aia in conditiile prevazute de lege.

    E adevarat ca exista un articol care zice ceva de neingradirea manifestarii credintei. Daca BOR se adreseaza CCR, sigur castiga, ca doar de la Est se trag amandoua si au un singur stapan.
 • +2 (4 voturi)    
  mda (Joi, 26 noiembrie 2020, 16:30)

  SoulSearcher [utilizator]

  fierbe sangele in BOR :DDDD

  daca mai continua mult pandemia, se lasa cu scandal.. ies preotii la bataie :DDD
 • +4 (4 voturi)    
  principala calitate a unui inalt ierarh (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:00)

  panduru [utilizator]

  trebuie sa fie intelepciunea. Ceea ce ipsul nu a dovedit nici acum si nici in alte imprejurari. Ar trebui oare sa-l ia Dept Culte pe IPS ca pe un copil de gradinita si sa-i explice ca trebuie sa ne ferim de virus daca nu vrem sa murim, sau ce vrea sa spuna dl Banescu? Oare Patriarhia nu are responsabilitate ca pastreaza in functie un ips care nu demonstreaza calitatile pe care ar trebui sa le aiba?
  • +1 (1 vot)    
   Aparent, Patriarhia n-are autoritate (Joi, 26 noiembrie 2020, 18:44)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui panduru

   Am cautat dupa conditiile de demitere ale unui ierarh. Aparent nu exista asa o procedura in statutul BOR.

   Biserica, in ceea ce priveste demiterea, e aparent extrem de democratica. Pot fi demisi in cea mai mare parte doar oameni aflati in functii fara atributii religioase, cu atributii administrative, sau cei aflati in functii cu atributii religioase la un nivel jos.

   Cei aflati in functii cu atributii religioase mai sus in ierarhie detin functia pe viata, sau pana se lasa ei de ea. Numirea in functie se face prin vot secret la nivelul sinodului.

   Demiterea, acolo unde se poate, iar nu se face samavolnic de catre o singura persoana aflata pe-o pozitie executiva, ci trebuie decisa de-un organism format din mai multi membri, majoritatea votati, nu numiti, care includ oameni de la mai multe nivele ierarhice.

   Asa ca rezolvarea problemei e de competenta organelor executive ale statului.
 • +6 (6 voturi)    
  ABUZ ! (Joi, 26 noiembrie 2020, 17:32)

  Vic_Tor [utilizator]

  nenorocitii astia chiar fac abuz de termenul "libertate religioasa" ca si cei care credeau acum 30 de ani ca democratie inseamna ca poti sa "faci ce vrea muschii tai".
  Legea 489/2006: Libertatea religioasă cuprinde dreptul oricărei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a şi-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile şi ritualurile specifice cultului, inclusiv prin educaţie religioasă, precum şi libertatea de a-şi păstra sau schimba credinţa religioasă[...] În activitatea lor, cultele, asociaţiile religioase şi grupările religioase au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu aducă atingere securităţii publice, ordinii, sănătăţii şi moralei publice, precum şi drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
 • +3 (3 voturi)    
  BOR, “influencer-ul” Rusiei! (Vineri, 27 noiembrie 2020, 9:07)

  Alui [utilizator]

  Ce face BOR e exact ceea ce vrea Rusia sa se intample in Romania! Guvernul a fi mai intelept sa-i lase in pace cu adunarile in biserici si pesteri dar in schimb sa-i impoziteze si sa taie finantarea BOR. acum poate justifica asta cu cheltuielile pentru spitale si tratament anti-Covid. Pana la urma daca unul vrea sa merga pe mijlocul autostrazii noaptea, tot o s-o faca. Important e sa te asiguri ca plateste pagubele produse si in inmormantarea.
 • +1 (1 vot)    
  secretariatul de stat pentru culte "e obligat" (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 10:37)

  revo [utilizator]

  Voi aruncati piatra in balta si altii trebuie sa rezolve situatia! Magarilor!
  Rugati-va la Dumnezeul vostru sa va dea ce va lipseste: minte, nu bani! Si va sa ajute sa va cunoasteti locul in societate.

  Sunteti cetateni ai acestei tari, sunteti egali in fata legii cu toti ceilalti, nu aveti nici stea, nici coarne in frunte (desi ati vrea unele veritabile).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by