Ursula von der Leyen: Polonia și Ungaria să meargă cu statul de drept la Curtea Europeană de Justiție și să nu mai blocheze banii europeni
Sugestia făcută de președintele Comisiei Europene este, de altfel, una dintre variantele discutate informal de către oficialii UE pentru a depăși impasul generat de veto-ul Poloniei și Ungariei, opoziție care blochează 1,8 trilioane de euro, bani destinați redresării economice în cele 27 de state membre.
Adresându-se Parlamentului European, Ursula von der Leyen a subliniat că decizia UE de a condiționa accesarea fondurilor de respectarea statului de drept este menită să protejeze banii de la bugetul european.
"Vorbim despre încălcarea statului de drept ceea ce periclitează bugetul UE și nu numai” a declarat Ursula von der Leyen. ”Este foarte greu să îți imaginezi că există cineva în Europa care se opune unui astfel de principiu”, a adăugat ea.
Polonia și Ungaria, care se află formal sub investigarea UE pentru încălcarea independenței instanțelor, a presei și a organizațiilor non-guvernamentale, se tem că vor pierde accesul la zeci de miliarde de euro în următorii șapte ani.
”Oricine este încă în dubiu are calea liberă. Poate merge la Curtea Europeană de Justiție și să permită testarea acestor reguli în fața instanței. Acela este locul unde, de obicei, sunt tranșate diferențele de opinie în materie de texte legislative”, a mai insistat Ursula von der Leyen.
Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.
Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.
Premierul ungar Viktor Orban a cerut Germaniei să nu lege bugetul Uniunii Europene de respectarea statului de drept în blocul comunitar, afirmând că să i se ceară să susțină o asemenea inițiativă ar fi ca și când i s-ar cere „suicidul”.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
In anumite tari s-a decis prin referendum o modificare de Constitutie in acest sens. Este perfect democratic. Sa se organizeze si in Polonia si UNgaria astfel de referendumuri sa se transeze problema.
Problema rezida in faptul daca drepturile fundamentale ale omului includ sau nu dreptul persoanelor lgbtqi++ de a intemeia familii si a infia copii. Acest lucru este reglementat de declaratia universala a drepturilor omului adoptata de ONU in 1948. Nu are CJUE ce reglementa aici daca Polonia si Ungaria nu doresc sa acorde acest drept.
In Irlanda, de exemplu, s-a facut referendum pe tema asta si s-a aprobat. Perfect democratic, insa nu poti obliga o tara sa ia decizii pe care populatia nu le doreste doar la presiunea dnei von der Leyen sau a catorva judecatori "independenti" cata vreme conventiile internationale spun altfel.
Asta-i problema. Celelalte vin dupa aprobare:schimbare povesti si romane, programa scolara, istorie, daramat statui, etc
Situatia de acum arata limitele acestui sistem gandit intr-o alta epoca, e dovada consecintelor extinderii spre Est a Uniunii, extinderea nefiind urmata de integrarea noilor veniti.
Doar aprofundarea unor mecanisme de tip federal ar putea crea contextul pentru ca asemenea blocaje sa fie evitate.
Tratatele UE vorbesc de un cadru general si de "principii" sau "valori" legate de notiunea statului de drept, nu exista nicaieri "norme europene de aplicare" si nu se explica nimic despre eventuale "sanctiuni".
De ce nu exista?
Pentru ca o "valoare a UE", prinsa in criteriile de aderare (Copenhaga), nu e o "definitie juridica".
Pt ca CJUE a dat deja un "aviz" despre faptul ca nici un stat membru nu are dreptul sa "controleze legile altui stat UE".
Pentru ca fiecare stat membru are (inca) suveranitate pe legislatia interna.
Liderii UE, majoritar, au decis in iunie sa nu defineasca clar mecanismul juridic prin care o tara poate fi acuzata ca a incalcat "statul de drept".
Este o imensa ipocrizie generala, de ambele parti.
Ungaria, Polonia si Slovenia ar putea arata mai multa bunavointa si negocia un minim de siguranta, nu un maxim.
Statele vestice ar putea arata mai mult curaj ideologic ca sa defineasca juridic cateva notiuni care totusi sunt fundamentale civilizatiei europene.
Se tem de reactii in politica interna.
Dna der Leyen trimite pe toata lumea la tribunal, sa se spele judecatorii de acolo pe cap cu chestia asta de "stat de drept".
In practica, cum CJUE nu poate interveni intr-o negociere politica si nici nu poate propune de la sine vreo definitie, totul e blocat.
Se cere celor 3 state estice sa accepte acum planul si mecanismul de sanctionare, iar pe viitor, daca vor constata ca au fost cumva nedreptatite, sa mearga la CJUE sa se planga acolo.
Aveti idee ca abia in 2016 Comisia de la Venetia a emis "7 criterii de definire" a statului de drept?
Adica a admis indirect ca inca nu exista o definitie unanim acceptata in Europa ?!
Trebuie luati cei doi boi (Rule of Law si Rechtstaat) si pusi inaintea carutei "mecanismului" propus de Comisie. Timpul preseaza..
2. Ungaria recunoaste autoritatea CJUE.