Fostul director al Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa Virginia Uzun a fost condamnată miercuri de Curtea de Apel Constanţa la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Virginia Uzun, achitată de prima instanţă, a candidat fără succes din partea PSD la alegerile locale din septembrie, pentru Primăria Eforie.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Curtea de Apel Constanţa a decis să admită apelul declarat de DNA împotriva sentinţei Tribunalului şi, rejudecând, a decis condamnarea Virginiei Uzun doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Instanţa a mai hotărât să-i interzică Virginiei Uzun dreptul de a ocupa o funcţie publică pe o durată de doi ani, scrie News.ro. De asemenea, ea este obligată să presteze muncă în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanţa sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

Totodată, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea lui Bogdan Coronea, preşedintele unei asociaţii care a organizat seminarii de formare profesională, la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Magistraţii au mai dispus desfiinţarea a 30 de certificate de participare la sesiunile de formare profesională (workshop) emise pentru 12 persoane din perioada 2-5 noiembrie 2017 şi pentru 18 persoane în 19 decembrie 2017. Decizia instanţei este definitivă.

Tribunalul Constanţa îi achitase anul trecut pe Virginia Uzun, pe Bogdan Coronea, pe Ghiulendan Raşid şi pe Carmen Aurelia Trentea Tatu, ultimele două persoane aflându-se în perioada respectivă în conducerea Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa.

Virginia Uzun a candidat la alegerile locale din acest an pentru Primăria Eforie din partea PSD, fiind învinsă de fostul primar, candidatul PNL, Robert Şerban.

Procurorii DNA Constanţa au stabilit că în perioada noiembrie - decembrie 2017, Virginia Uzun a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce ţin de atribuţiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală şi fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite şi Taxe (S.P.I.T.) Constanţa, în calitate de achizitor, şi asociaţia reprezentată de Bogdan Coronea, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.

"Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanţa, în condiţiile în care asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională. Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăţi ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa şi totodată un folos necuvenit pentru asociaţia a serviciilor respective”, arăta DNA.

În acelaşi context, Bogdan-Andrei Coronea a emis, în calitate de preşedinte al asociaţiei, certificate de participare false, pentru 30 de persoane (inclusiv pentru Virginia Uzun, Ghiulendan Raşid şi Carmen Aurelia Trentea Tatu).