Președintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că în primele săptămâni de la inaugurare (care ar putea avea loc la sfârștiul lunii decembrie- n.red) va fi organizată vizita la Chișinău a președintelui României Klaus Iohannis. ”În cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România voi pune în discuție asigurarea Rep Moldova cu vaccin antiCovid într-un termen cât mai strâns”, a mai spus ea.

Maia Sandu si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Vizita lui Iohannis la Chișinău a fost, de altfel, anunțată de Administrația Prezidențială de la București, imediat după prezentarea rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidențial din Moldova, câștigat de Maia Sandu în fața președintelui pro-rus Igor Dodon. Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegeri.

”Situația este urâtă și proastă în mai toate domeniile”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă în care a vorbit despre prioritățile sale după inauguare.

Printre acestea, politica externă ”pozitivă”, scoaterea țării din izolarea internațională în care a fost plasată de iresponsabilitatea fostei puteri, obținerea de ajutoare pentru depășirea crizei sanitare și economice, dar și combaterea corupției.

”Am început să refacem relațiile cu România și Ucraina. (...) Vreau să transformăm Moldova într-un stat european, să avem relații bune, pragmatice bazate pe respect reciproc atât în vest cât și în est.(..,) În primele săptămâni după inaugurare vom organiza vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău și o întrevedere cu președintele Zelenski. În perioada următoare mă voi concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și economice. În cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România voi pune în discuție asigurarea Rep Moldova cu vaccin antiCovid într-un termen cât mai strâns”, a declarat ea.