Maia Sandu: După inaugurare vom organiza vizita președintelui Iohannis la Chișinău. Voi cere UE și României asigurarea cu vaccin antiCovid VIDEO
Vizita lui Iohannis la Chișinău a fost, de altfel, anunțată de Administrația Prezidențială de la București, imediat după prezentarea rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidențial din Moldova, câștigat de Maia Sandu în fața președintelui pro-rus Igor Dodon. Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegeri.
”Situația este urâtă și proastă în mai toate domeniile”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă în care a vorbit despre prioritățile sale după inauguare.
Printre acestea, politica externă ”pozitivă”, scoaterea țării din izolarea internațională în care a fost plasată de iresponsabilitatea fostei puteri, obținerea de ajutoare pentru depășirea crizei sanitare și economice, dar și combaterea corupției.
”Am început să refacem relațiile cu România și Ucraina. (...) Vreau să transformăm Moldova într-un stat european, să avem relații bune, pragmatice bazate pe respect reciproc atât în vest cât și în est.(..,) În primele săptămâni după inaugurare vom organiza vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău și o întrevedere cu președintele Zelenski. În perioada următoare mă voi concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și economice. În cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România voi pune în discuție asigurarea Rep Moldova cu vaccin antiCovid într-un termen cât mai strâns”, a declarat ea.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Vor fi greu de obtinut anticipatele daca Romania nu apasa un maximum de butoane printre deputatii care sunt tentati sa-l sustina pe Dodon ca premier (de drept sau de facto).
Sper ca dna Sandu sa fie pragmatica, sa nu se lanseze in nici un fel de promisiuni care nu sunt in sfera constitutionala a unui presedinte.
R.Moldova e republica parlamentara, presedintele are putine parghii de putere.
Presedinta aleasa este o romanca pro-europeana, trebuie sa puna in miscare doar masuri "europene" pe care le poate duce repede pana la capat.
Orice insucces, orice promisiune pe care nu o poate onora, vor insemna dezamagiri si ocazii date fortelor anti-europene si anti-romanesti.
Daca dna presedinta va actiona inteligent, doar acolo unde poate crea in mod sigur fie un simbol, fie un efect material vizibil pt cetateni, atunci va deveni apreciata si va ajuta indirect fortele pro-europene la urmatoarele alegeri parlamentare.
UE ramane deschisa la "negocieri" cu state asociate/prietene dar nu va accepta in urmatorii ani nici un fel de aderari, e criza si sunt imens de multe chestiuni de rezolvat mai intai in interiorul UE.
R.Moldova inseamna 3 milioane de etnici romani, o suprafata cat 6 judete ca Iasiul, un PIB cat al judetului Cluj.
Calea cea mai sigura a R.Moldova catre nivel de viata UE si securitate NATO e Unirea cu Romania.
Ambele state romanesti au de castigat din crearea unui stat mai mare, mai populat, mai bogat ca resurse, mai important geo-strategic, mai atragator ca piata pt investitii si cu o pondere marita in interiorul unei Europe Unite.
Succes dnei Sandu si partidelor pro-europene din RM !
PS. Buna treaba, nu ?!