Sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu creşterea pensiilor cu 40%, pe agenda Curții Constituționale

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 25 noiembrie 2020, 9:02 Actualitate | Esenţial


Pensie
Foto: Digi 24
Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizarea Guvernului asupra proiectului de rectificare bugetară modificat de PSD în Parlament cu un amendament care prevede creşterea pensiilor cu 40%. Executivul spune că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.

Guvernul a depus în 13 octombrie la Curtea Constituțională o sesizare asupra Legii pentru OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat și încă o sesizare asupra Legii pentru aprobarea OUG 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Executivul spune că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.

Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie respectiv de 1.442 de lei s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei așa cum a modificat legiuitorul și majorarea salariilor profesorilor ar presupune „un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB)", arată Guvernul în sesizarea către CCR.

Însă, execuția bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB. În condițiile actualei crize sanitare extrem de grave în care presiunea asupra bugetului de stat este uriașă din cauza creșterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaș în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecția deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acționeze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligația a le îndeplini, argumentează Executivul.

Guvernul consideră că Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii.

Guvernul precizează că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor și studiilor de impact, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanțare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la cel mai mic nivel posibil. Distorsionarea construcției bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetățenilor, inclusiv a prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli.

Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situația economică internațională provocată de pandemie și maximă precauție în menținerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetățenilor, mai afirmă Guvernul.

Reamintim că Parlamentul a adoptat, pe 22 septembrie, rectificarea bugetară pe 2020 cu un amendament PSD care ar duce la creşterea cu 40% a punctului de pensie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1355 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Constitutia ... (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:56)

    sareta [utilizator]

    Gargara,gargara si iar gargara, numai ptr. a minti pensionarii !Constitutia ZICE ca ai dreptul la o pensie dupa anii de munca si contributie ....Si ce daca ,DREPTUL in loc sa fie o cantitate bine determinata in raportul dintre veniturile si salariul mediu brut ,a devenit (prin textul introdus neconstitutional in Lege) ,un cuantum (adica o valoare neprecizata)care poate fi jonglat prin fel de fel de coeficienti ! Diabolic mod de a manipula un drept castigat (asa zis castigat).CCR s-a facut ca nu vede incalcarea dreptului la o pensie BUN CASTIGAT care sa reflecte nivelul veniturilor realizate in perioada contributiva a vietii.Acest BUN CASTIGAT NU poate fi afectat de proasta gestionare a bugetului


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by