Poliţia Locală poate dispune ridicarea mașinilor parcate pe domeniul public, în afara spaţiilor destinate - lege promulgată de Iohannis

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:23 Actualitate | Esenţial


Politia locala
Foto: captura facebook
Poliţia Locală poate să dispună ridicarea unei mașini parcate pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, în afara spaţiilor marcate în acest scop, potrivit unei legi care a fost promulgată marți de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților la începutul lunii noiembrie și vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, în sensul introducerii obligaţiei de a asigura întreţinerea şi curăţenia terenurilor, altele decât cele care constituie împrejmuiri și unificării prevederilor referitoare la obligaţiile instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlalte persoane juridice, cu cele ale persoanelor fizice.

Conform legii promulgate de Iohannis, "consiliile judeţene şi consiliile locale, precum şi primarii vor adopta şi vor dispune măsurile ce se impun pentru asigurarea participării persoanelor fizice şi juridice, a instituţiilor publice şi operatorilor economici, cu sau fără personalitate juridică, la realizarea acţiunilor de înfăptuire şi păstrare a curăţeniei în interiorul localităţilor şi în afara acestora, la efectuarea la timp a activităţilor gospodăreşti".
Instituţiilor publice, persoanelor fizice şi juridice le revin următoarele obligaţii:
 • să întreţină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodăreşti, curţile şi împrejmuirile acestora, precum şi instalaţiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi a altor lucrări specifice;
 • să asigure curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;
 • să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora;
 • să asigure curăţenia pe terenurile şi locurile de depozitare aflate în proprietate, precum şi pe căile de acces;
 • să asigure curăţenia şi igiena în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, inclusiv prin activităţi de curăţare, dezinsecţie şi deratizare, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.
Alte obligaţii ale instituţiilor publice şi persoanelor fizice şi juridice sunt:
 • să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole, precum şi materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autorităţile administraţiei publice locale;
 • să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile, a locurilor publice şi a locurilor de parcare pe care le folosesc;
 • să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate şi de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale;
 • să respecte măsurile stabilite pentru asigurarea igienei publice şi curăţeniei în localităţi;
 • să asigure curăţarea mijloacelor de transport şi a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice; să cureţe şi să întreţină şanţurile, rigolele şi podeţele aferente proprietăţii;
 • să finalizeze construcţiile începute, pe baza autorizaţiilor eliberate de primari, în condiţiile şi în termenele stabilite de acestea.
 • Dacă aceste obligaţii nu sunt respectate în termenele notificate de primar, de 30 de zile, sau de persoanele împuternicite de acesta, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a acţiunilor de curăţare şi igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificaţi.
Poliţia locală poate dispune ridicarea mașinilor parcate pe domeniul public

De asemenea, instituţiile şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

În caz contrar, dacă o mașină staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, Poliţia Locală poate dispune măsura ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore, mai prevede proiectul.

Totodată, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. Șoferul este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii.

Ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare, care trebuie să cuprindă cel puţin informaţiile privind data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care poate dispune măsura, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Operaţiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului, fiind exclus deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat.

Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, respectiv contravaloarea operaţiunii de ridicare.

Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau de administraţia publică locală, sub paza administraţiei publice locale, conform actului normativ.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore, mai prevede legea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3039 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  politia locala (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:27)

  Captain Obvious [utilizator]

  sau firmele smechere cu legaturi cu partidul (inainte psd acum pnl)
  • +3 (3 voturi)    
   Uite cum (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:44)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   mai pierde PNL-ul niste procente!Tara arde si baba se piaptana.Fara locuri de parcare,ce iti poti dori mai mult decat sa traiesti in Romania?Mai bine cu WC-uri in curte,tot felul de cotete pe post de cluburi,spitale.
   • +1 (3 voturi)    
    nu stii vorba? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 17:02)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    un penelist este un pesedist mai prost. Si mai framand se pare...doar figurile-s de ei.
    Asa ca daca tot nu realizezi cu cine ar trebui sa votezi sa scoatem tara din rahat, decat pienele, mai bine hotii de la piezede, sunt hoti dar mai pe fata.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:31)

   [anonim] i-a raspuns lui Captain Obvious

 • +2 (2 voturi)    
  Macar de faceau o lege care sa interzica (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:07)

  rov [utilizator]

  Inchirierea spatiului public pentru 2 bani...adica 70 lei pe an.
  Cei care au prins loc de parcare tin cu dintii de el chiar daca uneori nu-l folosesc, ceilalti parcheaza pe unde apuca, NIMENI NU VA FACE PARCARE LA PRETUL PIETEI CAND STATUL DA DE POMANA UNOR NOROCOSI PARCARE DIN SPATIU PUBLIC.
 • +1 (3 voturi)    
  O lege născută moartă! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:59)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Cine o aplica?
  Poliția Patrunjelului!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by