Raluca Mureșan, o româncă stabilită în Emiratele Arabe Unite, povestește cum ceea ce ar fi trebuit să fie una dintre cele mai fericite zile din viața ei s-a transformat într-o experiență tristă, din cauza nepăsării unor funcționari. A mers îmbrăcată în mireasă să se căsătorească civil la Consulatul din Dubai, unde a aflat că mailul de confirmare pentru oficierea căsătoriei fusese trimis automat - "o greșeală din sistem" -, iar numerele de telefon afișate pe site nu merg pentru că "nu sunt ale noastre, nu știm cine le-a pus acolo”. Între timp, nu ar mai fi valabil nici certificatul medical și trebuie să reia toată procedura pentru a se putea căsători.

Raluca MuresanFoto: Arhiva personala

Raluca Mureșan este consultant în turism și are un blog de călătorii. Ea este stabilită în Emiratele Arabe, iar la sfârșitul săptămânii trecute trebuia să se căsătorească civil la Consulatul României din Dubai. A mers acolo îmbrăcată în mireasă, cu buchet, cu câțiva prieteni, și, după o lungă așteptare, a aflat că nu poate fi oficiată căsătoria, pentru că totul a fost "o greșeală din sistem", iar actele ar fi trebuit depuse la ghișeu, și nu online, așa cum a procedat ea.

"Am plecat de acolo devastați efectiv, dezamăgiți și plini de furie. Și simțindu-ne ca doi clovni, care s-au pregătit pentru cea mai fericită zi din viața lor și au fost umiliți și batjocoriți. A fost oribil. Atâta nepăsare, indolență, incompetență", afirmă românca.

Ea a precizat pentru HotNews că a reluat întreaga procedură, în primul rând pentru a obține un nou certificat medical, sperând ca a doua oară să fie totul în regulă și să se poată căsători.

Redăm integral povestea relatată pe Facebook de către Raluca Mureșan:

  • "Mi-ați urat așa de frumos, mi-ați scris cuvinte din suflet și v-ați bucurat de bucuria noastră. Doar că... a noastră cununie civilă nu s-a mai întâmplat, din păcate, din motive ce nu au ținut de noi.
  • Noi ne-am îmbrăcat frumos, ne-am pregătit să devenim oficial o familie, am fost plini de emoție și fericire că, în sfârșit, are loc. Am râs și am chicotit, am cântat și ne-am hlizit până am ajuns la Consulat.
  • Am avut programare la 12:00. Nu ne-a băgat nimeni în seamă o oră și un sfert, iar când au terminat cei dinaintea noastră, ni s-a zis să stăm la rând, să așteptăm, că e altcineva în față. După o oră și un sfert de întârziere. Normal. Doar suntem la Consulatul României, trebuie să fie exact ca în România.
  • Ehh.. cel care era la rând nu mai era. Așa că ne-a venit și nouă rândul. Am zis numele, am dat dosarul, la care am fost întrebați: “Ați venit să depuneți actele, nu?!”, “Nu! Le-am depus online, am respectat tot pașii din procedură exact așa cum scrie pe site, avem confirmarea primirii actelor, avem confirmarea programării pentru oficierea căsătoriei.”, moment în care domnul funcționar și-a pus mâinile în cap, s-a frecat pe frunte și la ochi, i-a zis colegei de la ghișeul alăturat că el cum face acum, că n-are cine să oficieze și s-a uitat la noi și a zis: “am niște vești proaste..”.
  • Ceea ce ne-a comunicat el a fost că:
  • mailul de confirmare a datei de oficializare a căsătoriei se trimite automat, nu trebuie luat în seamă, e greșeală de sistem
  • actele se depun la ghișeu, nu online, deși online scrie că se depun online
  • am zis ca am încercat să sunăm să ni se confirme telefonic, dar nu merg numerele de pe site, la care ni s-a răspuns “numerele acelea nu sunt ale noastre, nu știm cine le-a pus acolo”
  • când am întrebat de ce nu ni s-a comunicat nimic in cele 19 zile de când am făcut programarea (greșită din punctul lui de vedere), ni s-a spus că actele care se încarcă online nu se verifică niciodată de cei din consulat. Pai și atunci ce rost mai are să depui actele online?!
  • certificatul medical nu mai e valabil, acesta e valabil doar 14 zile de la emitere (deși pe el scrie citeț că e valabil 3 luni!!!!), de unde absurdul situației ajunge la cote maxime: pentru a face programare la consulat, trebuie să ai certificatul medical care e valabil 14 zile, însă termenul pe care noi l-am primit a fost de 19 zile. Așadar, noua ne-a expirat certificatul înainte sa poată fi folosit.
  • iar Cireașa de pe tort: certificatul nu e in engleză, asta ni s-a zis, deși certificatul este bilingv arabă engleză.
  • A urmat o jumătate de oră de film prost în care noi susțineam că certificatul este bilingv, doamna zicea că nu e absolut deloc în engleză. Cei din sală erau siderați de ceea ce se întâmpla, ba chiar un tip ne-a spus că și el a trecut prin aceeași situație, exact la fel.
  • Domnul funcționar apoi ne-a spus că are nevoie de aprobarea doamnei consul pentru a accepta sau nu certificatul (de unde reiese că el îl vedea ca fiind și în engleză), dar că doamna Consul nu îi răspunde la telefon. Am apelat la XYZ cunoștințe, să o contactăm și după o periaodă de timp destul de mare, a răspuns sec că nu este nevoie de aprobarea ei și că “colegii mei cunosc procedura”.
  • Am plecat de acolo devastați efectiv, dezamăgiți și plini de furie. Și simțindu-ne ca doi clovni, care s-au pregătit pentru cea mai fericită zi din viața lor și au fost umiliți și batjocoriți. A fost oribil. Atâta nepăsare, indolență, incompetență.
  • Iar partea cea mai tristă este că după ce ieri am povestit pe instastories ce mi s-a întâmplat, am avut zeci de mesaje în care mi se povesteau întâmplări asemănătoare, nefericite, absurde întâmplate la Consulatul din Dubai sau la alte misiuni din lume. Ba chiar situație exact la fel întâmplată de curând altor miri care s-au dus, la fel ca noi, îmbrăcați frumos, cu rude, prieteni, fotografi etc și li s-a zis la fel, ca programarea de oficiere a căsătoriei nu e corectă, e mesaj automat din sistem, o greșeală".

Consulul general al României în Emiratele Arabe Unite este Nicoleta Loredana Teodorovici, fiind numită în aprilie 2015.

"Doresc să exprim aleasa mea consideraţie faţă de comunitatea de români din Emiratele Arabe Unite , alături de întreaga determinare în exercitarea cu onoare a mandatului de consul general, pentru protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români, pentru dezvoltarea relaţiilor economice, comerciale, turistice, culturale şi ştiinţifice ale României cu Emiratele Arabe Unite, precum şi a relaţiilor de prietenie cu ţara gazdă’’, este mesajul consulului României la Dubai, care apare pe site-ul Consulatului.

HotNews.ro a cerut Ministerului Afacerilor Externe un punct de vedere pe această temă și îl vom publica imediat ce îl vom primi.