Licențe de software, infrastructură hardware și servicii de instruire a personalului – iată oferta asociației lui Alexandru Cumpănașu pentru Primăria Alexandria. Totul în schimbul a aproape patru milioane de lei, din fonduri europene, pe care administrația locală îi vrea cheltuiți pentru aducerea instituției la o funcționalitate optimă pe linie informatică, scrie presshub.ro. Dar Alexandru Cumpănașu este acum suspect într-un dosar legat tocmai de cheltuirea fondurilor europene. Mai precis, procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Alexandru CumpanasuFoto: Facebook - Alexandru Cumpanasu
  • În vara acestui an, Primăria Alexandria a obținut bani europeni din Fondul Social European pentru simplificarea interacțiunilor dintre cetățeni și administrația publică locală.
  • Singurul ofertant a fost Asociația pentru Implementarea Democrației, înființată în anul 2004 și condusă de Alexandru Cumpănașu.
  • În decembrie 2019, Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la prezidenţiale, a fost făcut suspect într-un dosar al DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA. Dosarul e încă în lucru.
  • Cumpănașu a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene, fiind acuzat de procurori că ar fi mințit că are studii superioare pentru ocuparea postului de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
  • Valoarea totală eligibilă a proiectului implementat la Alexandria este de 3.902.800,80 lei, din care 3.306.220,95 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, Axa prioritară 2: Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, Obiectivul Specific 2.1: Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP, în cadrul Cererii de Proiecte POCA/661/2/1 (CP13/2019 pentru regiunile mai puțin dezvoltate).
  • În 2013, asociația lui Cumpănașu a fost partener cu Ministerul Dezoltării, condus atunci de Liviu Dragnea, în proiectul „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă” (PCAR).
  • Asociația pentru Implementarea Democrației are în lucru încă două proiecte similare, cu primăriile sectoarelor 3 și 5 din București, câștigate în anii 2019, ambele cu valoarea de peste 3 milioane lei.

Citește articolul integral pe presshub.ro.