VIDEO

Iohannis, întrebat dacă este posibilă carantina în Capitală: Este o măsură care și-a dovedit eficiența acolo unde a fost luată, însă problematic este efectul economic

de I.H.     HotNews.ro
Duminică, 22 noiembrie 2020, 9:22 Actualitate | Esenţial


Iohannis, in vizita la Fundeni
Foto: Presidency.ro
Deși sunt semne pozitive, mai avem încă mult de luptat împreună pentru a ține pandemia sub control, a spus duminică președintele Klaus Iohannis, susținând din nou că măsurile puse în aplicare de autorități aua fost cele corecte. Întrebat dacă este posibilă în săptămânile următoare carantinarea Capitalei, Iohannis a evitat un răspuns direct. El a afirmat că în toate localitățile în care a fost luată această măsură s-a redus răspândirea virusului, însă "problematic este efectul economic", fiindcă restricţionările "au un efect economic negativ măsurabil".

El a făcuct aceste declarații după o vizită la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.
Declarațiile președintelui:

 • În ultimele zile vedem că numărul de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 se menține pe un platou, așa cum ne spun și experții, ceea ce confirmă că măsurile recomandate de aceștia și puse în aplicare de către autorități au fost măsurile corecte, juste.
 • Numărul de decese provocate de acest virus necruțător este însă în continuare prea mare. La fel, presiunea pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă se menține la cote foarte ridicate și, de aceea, am hotărât, împreună cu Ministerul Sănătății, să intensificăm eforturile pentru creșterea capacității acestor secții, deci capacitatea secțiilor ATI, la nivel național.
 • Un foarte bun exemplu de adaptare la nevoile din ce în ce mai mari de terapie intensivă este ansamblul modular instalat în incinta Institutului Clinic Fundeni, un complex pe care l-am vizitat chiar la început, când am intrat aici, în spital.
 • Am ținut să vin astăzi aici pentru a le transmite direct medicilor de terapie intensivă că efortul lor este apreciat și, cel mai important, salvează vieți. La inițiativa acestor medici dedicați muncii lor, a fost amenajat acest spațiu cu multiplă utilitate, atât de triaj pentru pacienții aflați în stare critică, infectați cu SARS-CoV-2, în așteptarea rezultatului testării, cât și de tratament pentru pacienții în stare gravă, în condițiile creșterii necesarului de locuri la ATI.
 • Containerul este dotat cu toată aparatura necesară - vorbim de paturi, ventilatoare și injectomate - și are, la acest moment, toate avizele necesare funcționării, fiind deservit de medicii Spitalului Fundeni, pe care îi felicit pentru că au făcut posibil să avem un astfel de spațiu.
 • Am vizitat și sistemul modular dedicat copiilor incluși în programul de oncologie, care, de asemenea, este dotat la standarde competitive și de siguranță împotriva infectării cu noul coronavirus. Este complexul pe care îl vedeți în spatele meu.
 • Acest centru cu paturi de spitalizare de zi este rezultatul unei colaborări între spitalul public, organizații neguvernamentale și mediul privat. Iată cât de multe lucruri se pot face printr-un parteneriat autentic și sunt convins că vom vedea tot mai des astfel de inițiative de succes. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care sprijină activitatea medicilor în aceste condiții grele de pandemie.
 • În cadrul întâlnirii de astăzi, am avut o discuție foarte consistentă cu colectivul medical, dar și cu Ministrul Sănătății, care mi-a prezentat raportul preliminar al acțiunilor de control în secțiile de Terapie Intensivă COVID și non-COVID din unitățile spitalicești, la nivelul întregii țări.
 • Am discutat, totodată, și măsurile propuse în planul de acțiuni, care urmează să fie cât mai repede implementat.
 • În încheiere, subliniez din nou că, deși sunt semne pozitive, mai avem încă mult de luptat împreună, noi toți, pentru a ține această pandemie sub control.
 • Până la apariția vaccinului anti-COVID-19 și la folosirea lui la scară largă, la scară națională, doar respectarea normelor sanitare – atenție - doar respectarea normelor sanitare și a măsurilor de restricție este eficientă pentru a limita răspândirea acestui virus.
 • Medicii fac tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți. Haideți să îi sprijinim, fiecare dintre noi, în acest efort uriaș pentru a proteja sănătatea întregii națiuni.
Întrebări ale jurnaliștilor:

 • Ne puteți spune și cu cât va crește capacitatea la secțiile de Terapie Intensivă având în vedere că în fiecare zi avem aproape 10.000 de cazuri și sunt și problemele tehnice de la secțiile de Terapie Intensivă, un exemplu fiind cel de la Piatra Neamț?
 • Din aprilie și până acum, sau din martie până acum mai exact, am dublat numărul de paturi de la ATI. Deci, atenție, am dublat numărul de paturi de la ATI, pornind de la un număr deja destul de mare de paturi ATI, în comparație cu alte sisteme sanitare din alte țări, însă se vede că, din păcate, nu este încă suficient. În fiecare săptămână, prin efortul medicilor, prin efortul Ministerului, al domnului ministru personal, se adaugă zeci de noi paturi de ATI și vom continua în acest ritm, fiindcă ambiția noastră este ca la acest capitol să fim cu un pas înaintea evoluției pandemiei și rezultatele de până acum au dovedit că așa a fost și așa intenționăm să continuăm.
 • Avem din ce în ce mai multe localități carantinate în jurul Bucureștiului, doar ieri au fost carantinate șase dintre ele. În același timp rata de infectare pe București crește de la o zi la alta, ieri a fost de 5,88. În următoarele săptămâni riscăm și o carantinare la nivelul Capitalei?
 • Carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate. Avem deja de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară. Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta, în toate cazurile, a încetat, urmând să se mențină restricțiile până când numărul de infectări începe să scadă, dar nu doar într-o zi, ci în mai multe zile consecutive, în așa fel încât să se poate considera că infecția nu se mai răspândește galopant. Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil. De aceea experții recomandă, după o analiză atentă, foarte amănunțită, unde se impune și unde nu se impune carantinarea. Din păcate, sunt destul de multe localități care acum sunt propuse pentru carantinare, dar cred că peste tot într-un timp relativ scurt, de regulă două, trei săptămâni, lucrurile reintră într-o oarecare normalitate, deci pandemia nu dispare, însă se reintră pe cifre care corespund mediei naționale și, în acest fel, putem să ținem epidemia sub control, acționând local și regional pentru aceasta.
 • Spuneați mai devreme că avem un număr constant de cazuri, cel puțin în ultima săptămână, de coronavirus. Cu toate acestea, numărul de teste a scăzut. În această săptămână, nu a trecut peste 40.000, deși capacitatea este de peste 50.000. În definiția de caz, contactul direct trebuie să aibă și simptome în momentul în care este testat. Credeți că ar trebui să fie schimbată această definiție, astfel încât să avem o imagine mai clară asupra numărului de cazuri din România?
 • Definiția cazului, sau cazului suspect, este actualizată destul de des de Institutul Național de Sănătate Publică și cred că avem acolo cei mai buni specialiști, și sunt convins că așa cum descriu ei cazurile este corect.
 • Câteva lămuriri legate de vizita de astăzi. Institutul Fundeni nu are aviz de securitate la incendiu și nici uși anti-incendiu la ATI, dar funcționează la capacitate maximă. Sunt lucrurile acestea o prioritate și se va construi o nouă clădire în curtea Institutului „C.C. Iliescu”, care se află acum într-o clădire cu risc seismic?
 • Am discutat aceste chestiuni cu conducerea Institutului și am constatat câteva lucruri pe care dânșii le-au știut demult. Avem personal extrem de dedicat aici, avem un management foarte eficient, dar avem un spital din ’59. Foarte multe lucruri au fost îmbunătățite, alte lucruri nu pot fi schimbate în clădirile care există acum. Deci, în principiu da, este nevoie de clădiri noi, dacă vrem să avem circuite așa cum sunt ele în ziua de astăzi necesare și dacă avem dorim să avem clădiri care îndeplinesc absolut toate cerințele de siguranță. Aceste lucruri le cunoaște managementul de aici, există o solicitare pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția spitalului din acest punct de vedere și voi sprijini aceste solicitări.
 • După cum bine știți, Sibiul este în carantină, orașul dumneavoastră. Obișnuiați să mergeți în weekend acolo. Veți mai merge, acum, în situația asta?
 • Dacă ne-am întâlnit în București, vă dați seama că nu am fost în Sibiu. Nu, nu am de gând să merg în Sibiu atâta timp cât este carantinat, dar motivul principal este că avem foarte, foarte mult de lucru aici și cred că este mai important să mă ocup de aceste probleme decât să îmi petrec weekendul la Sibiu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6211 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Lol (Duminică, 22 noiembrie 2020, 10:45)

  HP [utilizator]

  Dar pentru restul romanilor afectati de masurile de carantina de azi si din primavara, nu e problematic "efectul economic" ?
 • +11 (13 voturi)    
  punem Bragadiru in carantina (Duminică, 22 noiembrie 2020, 11:13)

  gigiduru_ [utilizator]

  ca oricum nu e nicio industrie acolo. Doar asa, sa para ca luam masuri.
 • +1 (9 voturi)    
  intoteauna altul moare, nu eu (Duminică, 22 noiembrie 2020, 11:16)

  Dedalus [utilizator]

  Cand testezi putini, ai si confirmari putine.

  Dar nici nu stiu ce altceva s-ar putea face.

  +++

  Povestea cu "efectele economice" este stupida. Formulare ilustrativa ar fi: "Prefer sa mor bogat decat sa traiesc sarac" :-).
 • +7 (13 voturi)    
  o sa fie carantina, chill (Duminică, 22 noiembrie 2020, 11:37)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  si in Buc, dupa 06 dec....doar nu va imaginati ca nu?
  Nu o baga de acum si trag de timp ca sa nu enerveze maxim electoratul (si asa multi sunt vehementi si cu actualele restrictii), pana la alegeri, dupa.....liber la starea de urgenta/carantina, o sa avem Craciunul si Revelionul precum Pastele....in case...
 • +6 (10 voturi)    
  a trebuit sa moara oameni (Duminică, 22 noiembrie 2020, 11:39)

  maiorulmura [utilizator]

  daca se tin alegerile acum in varful "platoului", cati se infecteaza in plus si cati mor?
  vrem o estimare de la domnul presedintele tarii!
 • -1 (7 voturi)    
  Da, "funcționează":)) (Duminică, 22 noiembrie 2020, 11:56)

  Ciprian1979c [utilizator]

  "Zalăul este primul municipiu reședință de județ care a intrat în carantină, în 4 noiembrie, când rata de infectare era 8,47 la mie. În ciuda instituirii carantinei, după două săptămâni, rata de infectare a ajuns la 9,49 la mie" - asta au zis alaltăieri, când au prelungit cu încă 2 săptămâni la Zalău! Si, bineînțeles, ca "populația e de vină"!
 • +1 (3 voturi)    
  carantina in Bucuresti (Duminică, 22 noiembrie 2020, 12:06)

  aero [utilizator]

  Pai nu voi a-ti zis ca carantina e de la 9 la mie in sus?
  Atunci de ce sa carantinezi Bucurestiul? Asa ca vor muschii vostrii..Oricum masurile luate cu masca in aer liber, cu piete inchise si mutate la "aer" (pe care oricum in interziceti) nu au avut niciun efect ..cand o sa scada numarul de infectari in Europa o sa scada si la noi.
  A-ti luat masuri de tip sandwich, una buna - munca de acasa unde se poate, decalarea programului pentru evitarea aglomeratiei, masca in spatii inchise, limitare/interziceri petreceri - cu altele discriminatorii - piete inchise, activitati economice inchise pe motive mai curand de moravuri (daca inchid teatru, de ce sa las restaurantul), carantinari fara rost (intr-o comuna cu cateva sute de locuitori, daca ai un focar ai inchis localitatea, in Bucuresti ai nevoie de 1800 cazuri/zi - mai greu).
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 12:39)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Domnu' presedinte nu rateaza din nou ocazia sa se
  laude cu efectele masurilor, cum vezi doamne, unde
  s-au luat masuri sa intrat in normal, pandemia continua
  dar se intra in media nationala....

  Bai media nationala e deja praf, iar aburesti lumea?

  Ati pierdut controlul, nu va mai salveaza decat un
  singur lucru, virusul/natura sa fi ajuns la noi in tara
  la un nivel de infectare suficient de mare astfel ca
  de acum incolo sa fie platou sau sa o ia in jos!!!!
  O sa te faci ca ploua daca mai face un jump, eventual
  o sa gasesti tu vreun vinovat, binenteles nu din
  guvernul TAU sau partidul TAU, stim, sunteti
  deosebiti de curati si de destepti!

  Ce ati facut voi politrucilor (inclusiv panaramele din PSD), ati jucato politic, la asteptare, la "Mircea fate
  ca lucrezi"

  Te rog nu mai folosi formularea cu expertii, nu avem,
  daca aveam am fi vazut si noi decizii mai pragmatice,
  orientate pe ce avem noi local .....

  Aia e, ghinion!
  • 0 (0 voturi)    
   e de bine (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:19)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui _Sherlock_

   Dl. Prompter al Romaniei ne-a silabisit din nou ca cu cat ne e mai rau, cu atat ne e mai bine. Si ca daca suntem pe palier e minunat, chiar daca si palierele au crescut constant, de la 1000 la 10000 / zi. Va multumim din inima pentru grija ce ne-o purtati, mult prea stimate si iubite,etc,.etc......
 • +1 (5 voturi)    
  Johannis a evitat un raspuns direct! (Duminică, 22 noiembrie 2020, 12:40)

  mike123 [utilizator]

  Normal, marele aliat strategic (Trump) e in piculetz "ocupat" .....cu noul ocupant de la WH!
 • +1 (5 voturi)    
  Guvernantii (Duminică, 22 noiembrie 2020, 12:44)

  Ibit [utilizator]

  In frunte cu Iohannis , ar trebui sa aiba cunostinte de aritmetica elementara .
  Una este sa ai 9 la mie infectati intr-o comuna de 3.ooo ce locuitori , si cu totula alta 6 la mie intr-un oras ca Bucurestiul care are peste 2.000.000 de locuitori .
  Adica discutam de o diferenta colosala intre 12.000 de infectati in Bucuresti fata de 18 infectati intr-o comuna limitrofa .
  Dar daca au aceste cunostinte de aritmetica , inseamna ca sunt in deplina cunostinta de cauza si isi asuma cu seninatate imbolnavirea in continuare a populatiei si bineinteles rata de mortalitate aferenta , din ratiuni pur electorale .
  Iohannis ne promite cresterea numarului de paturi la ATI , ceea ce inseamna ca stie adevarul , dar nu il intereseaza efectele cresterii numarului de infectati in Bucuresti , sin tara in general ,ci il intereseaza alegerile parlamentare , pentru parlamentul LUI .
 • -1 (3 voturi)    
  Foarte mulți sunt viteji (Duminică, 22 noiembrie 2020, 15:43)

  Observatory [utilizator]

  nu poarta masca și nu cred in acest virus.
  Probabil ca nici morți nu vor recunoaște .
  Sunt mulți “inteligenți” care nu poarta masca și absolut toți președinții din lume sunt cei vinovați.
  Nu exista curajul de a “trage de urechi” pe cel ce l-a creat intenționat și culmea sa sa și bucure de o creștere a economie .
  Noi spunem câinii latră, Chinezii o duc bine !
  Dar cine
  Sa
  Latre la chinezi, ca deh , sunt frății noștri socialiști !
 • 0 (0 voturi)    
  traducere: (Duminică, 22 noiembrie 2020, 16:31)

  exis [utilizator]

  deocamdata nu dar, de pe 7, mai stam de vorba....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by