Membrii grupării Hell's Angels, acuzați de trafic de cocaină către Noua Zeelandă și prinși în România, erau implicaţi şi în infracţiuni de spălare de bani, cumpărând iahturi, mașini de lux sau ceasuri pe care le transferau de pe un continent pe altul şi foloseau pentru transferurile ilegale de bani şi criptomonede, a declarat, sâmbătă, reprezentantul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din Poliția Română, comisar-şef Sergiu Popescu.

Sergiu Popescu, IGPRFoto: Captura

El a prezentat detalii despre operațiunea de miercuri a anchetatorilor în urma căreia membrii unei grupări infracţionale implicaţi în trafic internaţional de droguri de mare risc, spălare de bani şi comandarea unui omor au fost depistaţi în România. Printre ei se află și doi membri ai grupării Hell's Angels.

Procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO au făcut opt percheziţii în Ilfov şi Bucureşti. Doi cetăţeni neozeelandezi au fost prinşi de procurorii DIICOT şi de ofiţeri de poliţie judiciară în timp ce negociau cu un grup de traficanţi români transportul unor mari cantităţi de cocaină provenite din SUA şi având ca destinaţie Noua Zeelandă şi ţări din UE, inclusiv România.

Potrivit unui comunicat transmis joi, autorităţile din Statele Unite ale Americii au trimis o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, formulată de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, prin care se solicita sprijinul procurorilor DIICOT în desfăşurarea unei investigaţii cu privire la un grup infracţional organizat, responsabil de obţinerea unor cantităţi însemnate de cocaină şi metamfetamină în SUA şi în alte state şi distribuirea acestor droguri în UE şi în Noua Zeelandă.

De asemenea, gruparea a desfăşurat activităţi de spălare a banilor obţinuţi din traficul de droguri.

Membrii organizaţiei au obţinut şi au distribuit drogurile în beneficiul mai multor grupuri cunoscute de crimă organizată, care operează în Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Nouă Zeelandă.

Liderii grupării, aflaţi în detenţie pe teritoriul Noii Zeelande, au negociat, prin intermediari, cumpărarea unor cantităţi de cocaină şi metamfetamină în beneficiul uneia dintre grupări, negocierile şi tranzacţiile având loc pe teritoriul României.

În cadrul negocierilor desfăşurate, reprezentanţii români ai grupării le-au solicitat şi ei o cantitate de droguri furnizorilor şi au discutat despre posibilitatea asasinării unui membru al unei grupări rivale.

Pe 18 noiembrie, procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO au efectuat trei acţiuni de prindere în flagrant:

  • surprinderea a doi cetăţeni neozeelandezi, imediat după ce negociaseră plata unei cantităţi de cocaină, ce urma să fie transmisă în Noua Zeelandă;
  • surprinderea, într-un depozit, a unui membru al grupării, după ce acesta negociase preluarea unei cantităţi de cocaină, având ca destinaţie România;
  • surprinderea, într-o locaţie utilizată ca loc de întâlnire a membrilor grupării, a liderului acesteia din România, având asupra sa suma 50.000 de euro, în numerar şi actele de proprietate a două imobile, reprezentând o parte din plata cantităţii de cocaină care ar fi trebuit să ajungă în România.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 12 motociclete şi două autoturisme de lux.

Au fost indisponibilizate suma de 200.000 de dolari, o armă letală şi cantitatea de 100 de grame de cocaină.

La activităţi au participat poliţişti şi investigatori americani de la DEA, US Marshals Service, Homeland Security Investigations, precum şi doi procurori din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite. (Sursa: Agerpres)