Palatul Cotroceni este luminat vineri în albastru când întreaga lume sărbătorește, la inițiativa UNICEF, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, zi ce marchează adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului.

Palatul Cotroceni iluminat Ziua Drepturilor Copilului 1Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis de altfel vineri că ”bătaia nu e ruptă din rai” și a avertizat că ”protejarea copiilor și a tinerilor trebuie să se regăsească și în sălile de judecată, unde orice formă de violență și abuz să fie aspru pedepsită”.

Potrivit unui comunicat al UNICEF, tot în albastru vor fi iluminate vineri şi Palatul Victoria și Castelul Bran.

Anul acesta, când se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Convenţiei pentru drepturile copilului, pandemia de COVID-19 "a provocat o criză a drepturilor copilului", se subliniază în comunicat. "Urmările pandemiei sunt imediate şi, dacă nu sunt rezolvate, pot afecta viitorul a milioane de copii", arată UNICEF, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, clădiri emblematice şi monumente de pe tot globul - Parlamentul European din Bruxelles, Shanghai Tower din China, Pantheonul în Franţa, Acropole în Atena, Palatul Păcii din Haga, Rashtrapati Bhavan - Reşedinţa Prezidenţială din India, Petra în Iordania, Frida Kahlo House în Mexic, Moscheea Al Noor în Christchurch, Noua Zeelandă, Canalul Panama, Monumentul pentru Renaşterea Africană din Senegal şi podurile de pe Bosfor din Turcia - se colorează în albastru.