IPS Teodosie s-a ținut de cuvânt și a dat în judecată autoritățile pentru că au interzis pelerinajul de Sfântul Andrei: E un drept religios încălcat

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:17 Actualitate | Esenţial


IPS Teodosie
Foto: Facebook
Arhiepiscopia Tomisului a dat în judecată autoritățile, cerând anularea deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanța care interzice participarea la procesiuni şi pelerinaje a persoanelor din alte localități, fiind vorba mai exact despre pelerinajul de Sfântul Andrei de la sfârșitul acestei luni.
 • "(...) E un drept religios încălcat. Nu avem încă termen la instanță, dar este o realitate. Pe plan european, peste tot în Europa, unde s-a acționat în instanță, le-a dat dreptul la liberă exprimare religioasă”, a declarat IPS Teodosie pentru Replica.
Pe portalul Tribunalului Constanţa este înregistrată, cu data de 18 noiembrie, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de anulare parţială a HCJSU Constanţa nr. 72/10.11.20, cu privire la articolele ce interzic participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Potrivit avocatei Diana Ivanovici Şoşoacă, acţiunea este înregistrată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa şi urmează să fie depusă o cerere, chiar în cursul zilei de vineri, pentru a se judeca de urgenţă, având în vedere faptul că la sfârşitul acestei luni este Praznicul Sf. Apostol Andrei şi conform tradiţiei urmează să fie organizat pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sf. Ap. Andrei, din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa, scrie Agerpres.
 • "Noi cerem instanţei să constate neconstituţionalitatea parţială a unor articole şi puncte din articolele Hotărârii nr. 72/10.11.20 CJSU Constanţa, în conformitate cu drepturile ce decurg din Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război", a declarat avocata Arhiepiscopiei.
În 14 noiembrie, Arhiepiscopul Teodosie declara, pentru Agerpres, că dacă se va dovedi că va fi împiedicată organizarea pelerinajului anual de la Peştera Sf. Apostol Andrei, din data de 30 noiembrie, în temeiul unor măsuri de limitare a efectelor pandemiei cu noul coronavirus, atunci va căuta soluţii în instanţă pentru a ţine datinile bisericeşti.

"Cum să nu ajung eu la peşteră în ziua Sfântului Andrei şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Este imposibil! Eu cred că pot să ajungă toţi românii căci este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, Sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară...

Eu nu mă mulţumesc cu nişte restricţii care nu au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători şi voi începe demersurile, caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoşească spirituală. Vom ţine toate regulile sanitare, căci este un loc atât de larg acolo, şi ne vom face tradiţiile religioase", spunea IPS Teodosie.

Recent, IPS Teodosie s-a aflat în fruntea unui sobor de preoți care au oficiat o slujbă religioasă noaptea, pe străzile comunei constănțene Cogealac, pentru „alungarea” COVID-19. Mai mulţi locuitori s-au alăturat soborului de preoți, în total fiind vorba despre peste 20 de oameni. În spatele alaiului a circulat o dubiță cu boxe prin care răsuna slujba.

În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate. În 16 mai, a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie fără precedent- să refacă în noaptea de 25 spre 26 mai slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2506 vizualizari

 • -10 (18 voturi)    
  - (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:22)

  tomlin [utilizator]

  guvernul sa respecte "statul de drept religios", altfel imparte germania si franta banii.
  • +12 (14 voturi)    
   Lasa banii, (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:19)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   sa se uite teodosie ce se mai intampla cu covidu, sa se uite la Belgrad, la Atena, si poate-i vine mintea la cap.. vad ca si bitmann a lasat-o mai moale, si a inceput sa poarte masca, deci nu e totul pierdut.
  • +3 (3 voturi)    
   satana in sutana (Vineri, 20 noiembrie 2020, 20:43)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   incheiat citatul
 • +6 (20 voturi)    
  Statul roman e inutil (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:24)

  emil bobu [utilizator]

  Toti coruptii isi bat joc de stat. Votati PSD si PNL ca sa continue debandada.
 • +17 (25 voturi)    
  Da' pe imbuibatul asta ? (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:27)

  sfarleaza [utilizator]

  De ce nu'l da nimeni in judecata pentru toate abuzurile si ilegalitatile ???
 • +15 (23 voturi)    
  Cascadorul (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:28)

  Alexa.99. [utilizator]

  rasului.
 • +15 (23 voturi)    
  Tara arde... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:30)

  Dancing Dwarf [utilizator]

  ..si popa se piaptana!
 • +11 (23 voturi)    
  Foarte creștinește! (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:32)

  BEDE [utilizator]

  A dat cumva în judecată Isus pe cineva? Dar apostolii lui, au dat cumva în judecată pe cineva?
  Se găsește pe undeva prin Noul Testament vreun îndemn adresat credincioșilor să dea în judecată pe cineva pentru vreun lucru? Cred că nu, ci dimpotrivă, mai curând să sufere nedreptatea, pentru că Domnul lor a suferit și până acum Lui nu I s-a făcut dreptate, așa că ei nu trebuie să se aștepte să li se facă mai multă dreptate decât I s-a făcut Lui.
  Mai ales că acest pelerinaj pune în pericol în mod cert sănătatea, pe când atingerea de acele oase uscate nu s-a prea văzut să ajute pe careva la ceva, decât să aibă clerul câștiguri în bani.
  Unde oare în Noul Testament găsește cineva obiecte de cult, pelerinaje și o cât de mică indicație cu privire la vreunul din mulțimea de ritualuri practicate prin biserici? Va spune cineva de "sfânta tradiție". Dar, ce să fie mai adevărat: ceea ce este scris în Noul Testament, pentru care scriitorii și-au dat viața, sau ceea ce spune clerul care câștigă bani de pe urma credinței altora? Și această tradiție se poate demonstra că a fost alcătuită luând ceva din ritualurile iudaice și ceva din cele păgâne și făcând un fel de ghiveci după gustul unor personalități.
  • -9 (13 voturi)    
   Iisus e cu doi i (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:07)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   piei Satana !
   • +5 (7 voturi)    
    Dar שוע (Yoshua) se scrie cu un singur ע (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:02)

    anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Dacă într-adevăr îl iubim pe Mântuitor, în calitate de "prima nație creștină" (lol) ar trebui să respectăm numele pe care l-a purtat toată viața și nu să-l pângărim cu un alfabet latinesc pe care l-am adoptat abia acum 200 de ani.
   • +7 (9 voturi)    
    De unde stii? (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:36)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Prezinta te rog o copie a certificatului de nastere. Din cate stiu se foloseste si cu un "i" doar...
   • +3 (3 voturi)    
    Incultură și ură (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:11)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Iisus este scris în greacă. Dar numele este, la origine, evreiesc și este Ieșua, nicidecum cu doi de I. A! Că așa este o tradiție zis ortodoxă, aceasta este altceva. Și lui Isus (scrie-l cu un singur sau cu doi de i, cum vrei tu), i-au spus iudeii: "Nu zicem noi bine că ești samariteam și că ai drac". Așa că nu mă mir că dintre cei care se pretind ortodocși unii mă numesc satana.
 • +14 (20 voturi)    
  evul mediu (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:37)

  iondelaafumati [utilizator]

  poate primeste chemare !
 • +11 (15 voturi)    
  Sunt cateva puncte aici: (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:04)

  LiviuX [utilizator]

  1. Nu spune niceieri ca exista un DREPT la pelerinaje. La religie si credinta da, dar astea nu sunt incalcate, nu te impiedica nimeni sa crezi si sa iti exerciti credinta ATAT TIMP cat nu incalci drepturile altora.
  2. Dreptul la pelerinaj ar fi putut acordat cu conditia ca episcopia sa-si asume raspunderea si sa asigure respectarea regullilor, in caz contrar primind pedepsele de rigoare. Aici e insa discutabil, a avut grija ccr-ul sa reduca drastic amenzile, deci s-ar putea sa nu le pese de pedepse.
  3. Si poate cel mai important, nicu un drept nu se poate exercita daca se incalca drepturile altora. In cazul de fata, dreptul la sanatate, nu atat al participantilor (asta e treaba lor) cat a celor cu care vor veni in contact participantii (vanzatori la magazine - ca sa dau doar un exempolu).
  P.S. A fost amendat individul pentru tulburarea linistii in noaptea cand a tinut slujba cu megafoanele din masina? Ce face politia, doarme?
 • +10 (12 voturi)    
  FARISEU (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:26)

  cpan [utilizator]

  un profitor excroc din gasca lui mazare. locul lui ar trebui sa fie langa mazare la puscarie . noroc ca un judecator psdist , actualmente membru pupincurist CCR , l-a achitat
 • +14 (16 voturi)    
  Este liber? (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:28)

  constan [utilizator]

  Nu Teodosie este ala care a fost filmat luand mita de la un jurnalist care vroia sa intre la Teologie?Parca tot el era acuzat de fraude cu fonduri europene?.Pana unde merge nerusinarea si lacomia?
  • 0 (2 voturi)    
   - (Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:08)

   tomlin [utilizator] i-a raspuns lui constan

   ... merge pana sus, sus de tot, cel mai sus
 • +3 (3 voturi)    
  Da, prea sfintite Teodosie, (Vineri, 20 noiembrie 2020, 21:11)

  Dilematic [utilizator]

  autoritatile au ingradit unele drepturi si libertati cetatenesti, pentru apararea vietii si sanatatii publice, in temeiul art. 53 din Constitutie.
 • 0 (0 voturi)    
  Aha (Vineri, 20 noiembrie 2020, 23:17)

  Lionheart [utilizator]

  Gandalf ăsta s-a uitat prea mult la filme americane - seria Suits pentru cunoscători ;)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by