Vladimir Putin i-a făcut pe mulți să ridice din sprânceană în timpul unei ședințe televizate pe tema pandemiei de coronavirus, după ce a fost lovit de un acces de tuse, liderul de la Kremlin luptându-se să-și termine frazele.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

“Scuzați-mă”, a spus liderul în vârstă de 68 de ani, ridicându-și mâna dreaptă pentru a-și acoperi gura, în timpul unei videoconferințe cu ministrul rus de finanțe Anton Siluanov și alți oficiali, relatează New York Post.

Înregistrarea video a ședinței care viza ”problemele financiare acute” cauzate de pandemia de coronavirus a fost ulterior editată astfel încât accesul său de tuse să pară mai puțin grav.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a negat orice speculații legate de o posibilă contaminare a liderului rus, precizând că acesta este perfect sănătos și se simte absolut bine, potrivit agenției ruse TASS.

“Președintele și-a cerut scuze și a continuat ședința aproape fără pauză”, potrivit agenției citate.

Postul de radio Mayak, care a transmis live ședința a relatat că ”în timp ce discuta cu guvernul despre combaterea coronavirusului, corzile vocale ale lui Putin au cedat”.

La începutul lunii, Kremlinul a mai dezmințit că Putin intenționează să se retragă anul viitor. Precizarea a fost făcută în contextul unor speculații potrivit cărora ar suferi de Parkinson.

“O prostie enormă. Președintele este în regulă, din toate punctele de vedere”, a transmis atunci purtătorul de cuvânt.

În ciuda faptului că Rusia susține că a dezvoltat două vaccinuri anti-Covid, din informațiile de până acum, președintele Vladimir Putin nu a fost vaccinat.

În timpul ședinței cu pricina, ela a spus că situația pandemiei rămâne ”critică” în multe regiuni din țară și i-a cerut ministrului finanțelor să ofere sprijin.

Speculațiile privind starea lui Putin vin și în contextul în care parlamentarii ruși ar intenționa să adopte o legislație care să ofere imunitate pe viață foștilor președinți în fața oricăror anchete.