Începând de vineri, în Suedia, intră în vigoare interdicția comercializării alcoolului în baruri și restaurante, după ora 10 pm, transmite Euronews. Măsura face parte din setul de restricții impuse de Stockholm pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. Adunările populare au fost și ele limitate la opt persoane.

Coronavirus SuediaFoto: Profimedia Images

Suedia, care a făcut subiectul multor discuții la începutul pandemiei pentru că a fost una dintre puținele țări care nu a recurs la carantină, și-a schimbat abordarea în ultima perioadă ca urmare a numărului mare de cazuri. Totuși, autoritățile nu au dispus închiderea efectivă a barurilor și a restaurantelor așa cum au decis foarte multe state europene care au revenit la măsurile de carantină, pentru a face față celui de-al doilea val al pandemiei.

Decizia vine în condițiile în care virusul se răspândește cu precădere în spațiile închise, prost ventilate.

"Dovezile care apar privind transmiterea prin aerosoli arată că virusul poate persista în aer și poate fi viabil mai multe ore. Acolo unde rata de infectare este mare, să ții oamenii la distanță și cu geamurile deschise nu este suficient”, spune doctorul Michael Head, cercetător la Universitatea Southampton.