Personalități marcante ale comunității evreiești, nemulțumite de candidatura deputatului Silviu Vexler la președinția FCER: Imaginea și interesele tuturor evreilor din România vor fi profund afectate

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2020, 12:57 Actualitate | Esenţial


Silviu Vexler
Foto: Camera Deputatilor
O serie de personalități marcante ale comunității evreiești din România își exprimă nemulțumirea față de candidatura deputatului Silviu Vexler pentru funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER). De notat că mai multe voci din comunitate critică și derularea în format fizic a alegerilor, programate în 25 - 26 noiembrie, în plin val doi al pandemiei de coronavirus.

În opinia semnatarilor unei scrisori deschide adresate actualului președinte al FCER, Aurel Vainer, cumularea funcției de deputat și de președinte al Federației „generează, în mod evident, o stare de conflict de interese prin acumularea de putere decizională în mâinile unei singure persoane, împiedicând asigurarea transparenței, a echilibrului în administrarea intereselor comunitare cât și a independenței opiniilor fiecărui membru al comunității noastre”.

Silviu Vexler este în prezent deputat în grupul minorităţilor naţionale și candidează pentru un nou mandat.

În 2018, Vexler a votat alături de PSD-ALDE modificările impuse Codului Penal, ceea ce a stârnit la acea vreme poziții critice în rândul comunității evreilor din România (mai multe pe adevarul.ro). Acest vot este invocat și în scrisoarea deschisă adresată lui Aurel Vainer și consultată de HotNews.ro.

„Este de notorietate faptul că, în actualul său mandat, dl Vexler și-a manifestat în mod transparent afinitățile pentru unul dintre partidele parlamentare. Sunt de notorietate discuțiile din spațiul public referitoare la acest aspect al activității reprezentantului FCER în Parlament”, se arată în această scrisoare.

Ce argumente mai invocă semnatarii scrisorii:

 • Ocuparea funcției de Președinte FCER de o persoană percepută în societatea românească că fiind apropiat de o anumită parte a eșichierului politic, este de natură a prejudicia FCER și evreii din România, afiliați acesteia (sau chiar neafiliați). După cum se știe, FCER este un organism de reprezentare a intereselor evreilor din România și nu poate juca un rol politic, care pe termen mediu sau lung poate afecta situația organizației și a membrilor ei.
 • Ca atare, considerăm că dl Vexler, nu poate ocupă și funcția de Președinte FCER, funcție și organizație care, pentru binele comunității, trebuie să rămână apolitică și în afara jocurilor politice.
Cum arată CV-ul lui Silviu Vexler, așa cum este el publicat pe site-ul Camerei Deputaților:

 • Data şi locul naşterii: 08.12.1988, Roman, jud. Neamţ
 • Studii şi specializări: 2010 - Universitatea Hyperion Bucureşti, Facultatea de Jurnalism
 • Activitate profesională
 • 2016 - prezent : Preşedinte al Comisiei de Etică şi Mediere (Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România)
 • 2010 - prezent : Consilier Personal al Preşedintelui (Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România)
 • 2012 - 2016: Consilier (Birou Parlamentar Deputat Aurel Vainer)

Pe de altă parte, o serie de voci din comunitatea evreilor din România se declară îngrijorate și de decizia de a organiza în mod fizic alegerile pentru funcțiile de conducere ale FCER.

Tiberiu Roth, Presedintele Asociatiei Sioniste din Romania, mesaj postat pe Facebook:

 • „Ma gândesc cu îngrijorare justificată la alegerile care sunt programate în zilele de 25-26 noiembrie, o perioadă de maximă primejdie pentru cei invitați să participe din toate colțurile țării !”

Marco M KATZ, vicepreședinte Asociația Sionistă din România, mesaj postat pe Facebook:

 • „Daca WZO, Organizatia Sionista Mondiala, a putut sa organizeze in Octombrie 2020, ONLINE (ZOOM), alegeri, care s-au desfasurat timp de 3 zile, cu multe sute de participanti, din toata lumea, de ce si in cazul de fata nu s-a putut (sau nu s-a vrut) sa se organizeze alegeri asemanatoare, care ar fi aratat atat grija pentru siguranta participantilor cat si respectul pentru indrumarile guvernamentale cu privire la PREVENIREA RASPANDIRII VIRUSULUI”.
Iată mai jos scrisoarea deschisă adresată președintelui FCER, Aurel Vainer și datată 13 noiembrie 2020:

„În atenția Dlui. Dr. Aurel Vainer

Președinte al FCER

REF: Participarea dlui deputat Silviu Vexler la alegerile pentru funcția de Președinte FCER
(...)

Stimate domnule Președinte Vainer,
În ajunul alegerii viitoarei echipe care va conduce și care va administra Federația Comunităților Evreiești din România, ne adresăm dumneavoastră, apelând la înțelepciunea și la experiență acumulată în funcția de Președinte FCER.

Chiar dacă este legal constituită că organizație de cult religios, FCER este o entitate care conduce, reprezintă și administrează interesele tuturor evreilor din România. Ca atare, alegerile pentru funcțiile de conducere a acestei instituții, care, pe plan național și internațional, este percepută a fi unică organizație reprezentativă a comunității noastre, au o importantă majoră, mai ales în contextul în care aceste alegeri au loc.

În urmă cu aproximativ o lună am fost informați că Dl. Silviu Vexler, cel care a deținut funcția de deputat FCER în ultimii patru ani, a fost din nou ales de conducerea FCER drept candidat la alegerile parlamentare.

Ținând seama de proiectele parlamentare inițiate de dl Vexler în actualul mandat, nu ne-am împotrivit acestei desemnări, chiar dacă procedura de desemnare nu a fost transparență. Ca atare, îi urăm succes dlui Vexler la următoarele alegeri parlamentare care au loc pe 6 decembrie.

În acest context însă, ne adresăm dvs cu rugămintea de a analiză oportunitatea și corectitudinea participării aceluiași domn Silviu Vexler și la alegerile pentru funcția de Președinte FCER, funcție deținută în prezent de dumneavoastră.

Lansăm acest apel pentru că noi, semnatarii acestei scrisori, considerăm că o persoană, oricât de pregătită și de competență ar fi, nu poate cumula funcții politice și funcții comunitare.

Este de notorietate faptul că, în actualul său mandat, dl Vexler și-a manifestat în mod transparent afinitățile pentru unul dintre partidele parlamentare. Sunt de notorietate discuțiile din spațiul public referitoare la acest aspect al activității reprezentantului FCER în Parlament.

Ocuparea funcției de Președinte FCER de o persoană percepută în societatea românească că fiind apropiat de o anumită parte a eșichierului politic, este de natură a prejudicia FCER și evreii din România, afiliați acesteia (sau chiar neafiliați). După cum se știe, FCER este un organism de reprezentare a intereselor evreilor din România și nu poate juca un rol politic, care pe termen mediu sau lung poate afecta situația organizației și a membrilor ei.

Ca atare, considerăm că dl Vexler, nu poate ocupă și funcția de Președinte FCER, funcție și organizație care, pentru binele comunității, trebuie să rămână apolitică și în afara jocurilor politice.

Rolul Președintelui FCER și al celorlalți membri ai conducerii trebuie să fie tocmai de găsire a echilibrului în activitatea FCER, dar și cea de a supraveghea activitatea deputatului care reprezintă această instituție în cadrul Parlamentului României.

Cumularea funcțiilor mai sus enumerate și eventuala ocupare a funcției de Președinte FCER de către aceeași persoană generează, în mod evident, o stare de conflict de interese prin acumularea de putere decizională în mâinile unei singure persoane, împiedicând asigurarea transparenței, a echilibrului în administrarea intereselor comunitare cât și a independenței opiniilor fiecărui membru al comunității noastre.

În aceste condiții, atragem atenția asupra faptului că prin promovarea de către actuala conducere FCER a alegerii dlui deputat Vexler în funcția de Președinte (acesta fiind angajat într-o campanie electorală agresivă, lansată dintr-o poziție de putere), vor fi profund afectate, nu doar imaginea și interesele celor implicați, ci și cele ale tuturor evreilor din România.

Având încredere atât în capacitatea dvs de a analiză, în mod corect, aspectele sesizate mai sus, sperăm că veți adopta o poziție corectă care să nu ducă la deteriorarea imaginii comunității noastre, atât pe plan național, cât și internațional.

În încheiere, domnule Președinte Vainer, va rugăm respectuos să aprobați publicarea acestei scrisori în următorul număr al revistei „Realitatea evreiască”, pe website-ul FCER și pe pagina oficială de Facebook a FCER.

Primiţi vă rugăm expresia deplinei noastre consideraţii.
 • Acad. prof. univ. dr. Corneliu Sabetay (Craiova)
 • Prof. Univ. Dr. Liviu Rotman (SNSPA București)
 • Marco M KATZ (Vicepreședinte Asociația Sionistă din România)
 • Prof. Univ. Dr. Maria Roth (UBB Cluj)
 • Dr. Andrei Schwartz (Membru CC al FCER)
 • Ana-Veronica Schwartz (Profesor)
 • Prof Univ. Dr. Michael Shafir (UBB Cluj)
 • Tiberiu Roth (Președinte, Asociația Sionistă din România)
 • Prof. Univ. Dr. Victor Neumann (Director, Muzeul de Artă, Timișoara)
 • Conf.univ.dr. avocat Victor Marcusohn (București)
 • Dr. Teodor Rafael (București)
 • Ing. Dr. Dan Danielescu
 • Szilágyi Júlia, critic literar
 • Dr. Szilágyi-Gál Mihály, lector universitar
 • Rafael Vecsler (jurnalist)
 • Ligia Weiss (psiholog)
 • Lou (Lucian) Gelehrter (arhitect)
 • Dr. Daniel Lőwy (Membru, Comitetul de Conducere CE Cluj)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3482 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  aplicam dialectica (Duminică, 22 noiembrie 2020, 0:42)

  trotsky [utilizator]

  spalarea rufelor in public cere o aplecare dialectica asupra subiectului electoral evreiesc, spre bucuria cititorilor Hotnews:
  1) Cetateanul Tiberiu Roth nu este decat tatal contracandidatului lui Vexler - adica fix domnul Paul-Robert Roth. taticul nu e altul decat fostul patron al clinicilor Hiperdia aplicand reteta succesului invatata de pe vremea cand conducea ca un brav pcr-ist ceausist comertul exterior al fabricii Tractorul din Brasov.
  2) Alogenul Katz nu este nimeni altul decat partenerul smecherului Weil, cunoscuti de pe vremea cand taiau si spanzurau in zona duty free de pe otopeni pana cand guvernul nastase i-a pus cu botul pe labe, actual motociclist fitilist;
  3) doctorul sabetay de la craiova este contracandidatul de acum o legislatura a lui vexler la deputatia evreilor in parlament;
  4) andrei schwartz, fiul mamicutei ana schwartz este baietasul fara noroc (citeste functii de raspundere) al fostului vicepresedinte al FCER si actual presedinte al comunitatii bucurestene Paul Schwartz - mai bine cunoscut sub numele de informator "Raul". Pentru mai multe dragalasenii si turnatorii puteti consulta dosarul 866/2/2015 deschis la CAB si oprit inaintea ultimului termen prin renuntarea la actiune dupa negocieri conduse zice-se de reprezentatntul organizatiei "Joint" din Romania.
  5) ironia sortii - schwartz asta micu' a ajuns membru in cc al fcer (va suna cunoscuta formula, nu?) tocmai pentru ca junele vexler a renuntat la pozitia sa dupa alegeri preferand o alta sinecura in cadrul fcer.
  6) mai vreti? rotman a fost virat din snspa si centrul de studii romano-israeliene fiindca aducea ca lectori exclusiv reprezentanti a stangii propalestiniene, din acelasi aluat fiind si asa-zisul profesoras israelian de la cluj, shafir.
  7) dar sa nu uitam alta semnatura - marcusohn - nimeni altul decat odrasla candidatei serena adler la vicepresedintia FCER la congresul de saptamana viitoare.
  • +1 (1 vot)    
   Aiurel Iovitu? (Luni, 23 noiembrie 2020, 21:18)

   aiurel_vexler_dragnea [utilizator] i-a raspuns lui trotsky

   Ce mai face Domnul Doftor? In afara de a ataca comunitatea care te-a primit pe baza unei false identitati? Nu mergeti voi 2, mai bine, la comunitatea anglicana - acolo unde activati, pana de curand? Sau sa va trimitem noi?
   • -1 (1 vot)    
    mai aveti dreptul la 2 incercari (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:13)

    trotsky [utilizator] i-a raspuns lui aiurel_vexler_dragnea

    1) cetatene, n-ai nimerit - ti-au mai ramas doua incercari din trei
    2) pe de alta parte n-ai combatut, deci nu am dat informatii eronate
    3) cat despre cetateanul iovitu, pai ala e iesit de mult din orice calcule, s-o fi retras in munti sau la antipozi, LOL


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by