O grupare a reușit să acceseze conturile bancare a cel puțin 50 de persoane, creând un prejudiciu de peste 100.000 de lei, după ce a obținut datele acestora prin substituirea cartelelor SIM ale telefoanelor mobile. De asemenea, ar fi postat pe paginile de socializare ale victimelor sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni, solicitând transferuri de bani.

DIICOTFoto: Agerpres

Potrivit Poliției Române, miercuri au loc 12 percheziții în Brașov, Ilfov și București pentru destructurarea unei grupări suspectate că, prin substituirea cartelelor SIM, ar fi accesat fără drept conturi bancare și de pe rețelele sociale, până acum fiind identificate 50 de victime.

Cum acționa gruparea

Anchetatorii spun că membrii grupării ar fi înlocuit cartelele SIM alocate clienților de către companiile de telefonie mobilă, pentru a prelua controlul asupra numărului de telefon al victimei.

Aceștia ar fi contactat succesiv operatorii call-center din cadrul rețelelor de telefonie mobilă, de la care ar fi primit date parțiale privind codurile de acces. După ce era obținut controlul asupra numărului de telefon, cei în cauză ar fi schimbat credențialele de acces la diverse conturi deținute de persoanele vătămate, iar ulterior ar fi obținut detalii referitoare la conturile deschise pe platforme de socializare, precum și informații legate de conturile bancare.

Ulterior, ar fi accesat conturile de internet banking ale victimelor, ar fi postat pe paginile acestora de socializare sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni ale victimelor, solicitând transferuri de bani în conturi deschise la companii de carduri preplătite.

Până în prezent, au fost identificate 50 de victime, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei, precizează Poliția Română.

În urma perchezițiilor sunt puse în executare 14 mandate de aducere, suspecții urmând să fie duși la audieri la DIICOT. Dosarul vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.