Președintele Klaus Iohannis a evitat marți seară să răspundă concret dacă îl vede pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și în viitorul guvern care va fi format după alegerile parlamentare, însă l-a lăudat spunând că "a făcut o treabă bună până aici".

PredoiuFoto: Ministerul Justitiei

Șeful statului a fost întrebat într-o conferință de presă dacă îl vede pe Predoiu în funcția de ministru al Justiției și în viitorul guvern care va fi format după alegerile din 6 decembrie, date fiind criticile din spațiul public, inclusiv din rândul magistraților, la adresa acestuia.

  • "Personal, am fost un promotor al luptei anticorupție din prima za de mandat. Nu mi-am schimbat opinia și voi rămâne așa până în ultima zi de mandat. Eu cred că România are nevoie de o luptă anticorupție eficientă.
  • De cu totul altă părere a fost și este PSD, care nu a făcut altceva decât să încerce să pună cizma pe gâtul justiției.
  • Noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat, legislația, să intervenim cu măsuri clare, ferme, moderne, nu doar în a repara ce s-a stricat, ci pentru a pune la punct o legislație modernă, europeană, care ne scoate definitiv din zona statelor unde câteodată se mai poartă discuția în jurul statului de drept. Ați urmărit probabil că în ultima vreme când se vorbește în UE de această problemă, România nu mai este o temă.
  • Demersul este unul lung și poate fi continuat doar cu o nouă majoritate solidă. Împreună cu ministrul Predoiu am convenit din primăvară să înceapă să lucreze la un pachet de legi. Esența acestui pachet a fost prezentată public, e în dezbatere publică, a asociațiilor, a mediilor de specialitate. După alegeri, propunerile vor merge în Parlament pentru a da un nou cadru întregului pachet", a răspuns Iohannis, fără a răspunde concret la întrebare.

Întrebat din nou dacă l-ar păstra pe cătălin Predoiu în viitorul guvern, Iohannis a răspuns:

  • "Domnul Cătălin Predoiu a pregătit acest pachet legislativ. Însă cum alegerile sunt alegeri, nu vă așteptați de la mine să spun pe cine pe ce portofoliu văd, dar dl Predoiu a făcut o treabă bună până aici".

Două organizații ale magistraților, Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție, au criticat dur starea în care se află în prezent Justiția din România și au acuzat "puterea legislativă și puterea executivă” că "nu au nicio scuză pentru lipsa de voință politică necesară în vederea modificării imediate a legilor justiției”.

Într-o amplă analiză, asociațiile critică proiectul de modificare a legilor justiției, anunțat recent de ministrul Cătălin Predoiu, un proiect calificat drept un "exercițiu de imagine”.

Astfel în opinia celor două asociații, "factorul politic continuă să păstreze rolul crucial în alegerea/revocarea procurorilor de rang înalt, în condițiile în care recomandările tuturor entităților internaționale relevante au fost în sensul că numirea și revocarea în funcțiile cele mai înalte din parchete să se facă printr-o procedură transparentă și bazată pe criterii obiective, în cadrul căreia Consiliului Superior al Magistraturii să i se acorde un rol mult mai important”.

Un alt aspect semnalat de asociații: se reintroduce posibilitatea exercitării acțiunii disciplinare împotriva judecătorilor și a procurorilor de către Ministrul Justiției, măsură care va aduce atingere independenței magistraților, prin interferența în gestionarea aspectelor de natură disciplinară din cariera judecătorilor și procurorilor. "În cazul în care un ministru al justiției, ce face parte dintr-un partid politic, poate exercita acțiunea disciplinară împotriva unui procuror sau unui judecător care cercetează/judecă faptele comise de un coleg de partid sau de un prieten al ministrului ori de o persoană care face parte din același grup de interese politice, este evident că va fi supus unei presiuni enorme, ceea ce afectează, în mod inacceptabil, independența acestora”.

CITEȘTE ȘI: