Berlinul subliniază importanța legăturilor cu SUA, după ce Macron a criticat poziția pro-americană a ministrului apărării
Editorialul ministrului german Annegret Kramp-Karrenbauer a fost publicat la începutul lunii de Politico.eu. Macron l-a criticat pentru poziția exprimată, într-un gest neobișnuit, din punct de vedere diplomatic, în condițiile în care este cunoscută politica sa ce promovează ideea unei autonomii a Uniunii Europene.
America, furnizor esențial de securitate
Președintele francez a pledat în repetate rânduri în favoarea ideii ca Europa să fie tot mai independentă într-o serie de domenii, de la cel militar până la politica industrială și să își asume un rol mai mare pe arena internațională.
Într-un interviu publicat luni, Macron a spus că este în dezacord profund cu Kramp Karrenbauer care a spus că ”Europa nu va putea să înlocuiască niciodată rolul crucial al Amercii ca furnizor de securitate”.
O interpretare greșită a istoriei
Macron a declarat pentru Le Grand Continent, o revistă publicată de think tank-ul francez ”Groupe d’études géopolitiques”, că ministrul Kramp-Karrenbaue se află ”într-o eroare de interpretare istorică”. Mai mult, președintele francez a susținut că șefa ministrului german, cancelarul Angela Merkel, nu împărtășește viziunea acestuia.
Întrebat în legătură cu aceste afirmații, la o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a evitat să spună unde se plasează Merkel: alături de ministrul său al apărării sau alături de președintele francez. În schimb, el a subliniat ”convingerea fundamentală” a guvernului că Germania și Europa ”trebuie să lucreze împreună cu SUA” pentru a face față eficient ”provocărilor majore” ale epocii în care trăim.
În context, Seibert a amintit mesajul lui Merkel de felicitare a președintelui ales al SUA, Joe Biden, în care cancelarul arăta că Europa trebuie să facă mai multe pentru propria sa securitate și să își apere valorile, dar, în același timp, evoca eforturile pe care europenii trebuie să le facă pentru a-și asuma mai multă responsabilitate în cadrul parteneriatului transatlantic (problema contribuției statelor eruopene la bugetul NATO nu este una care a apărut odată cu administrația Trump, fiind un subiect mai vechi al relațiilor din cadrul parteneriatului- n.red).
Pe de altă parte, Seibert a subliniat că Berlinul este de acord cu ”prietenii francezi și credem că Europa trebuie să își asume și mai multă responsabilitate pentru propria noastră securitate și a regiunii”. “Împărtășim cu Franța dorința ca Europa să fie și mai capabilă să acționeze independent”.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
#showComment#showComment#showComment
#showComment#showComment
Pentru Germania si alte tari europene din NATO un presedinte american "bun" e ala care le plateste lor contributia la NATO, le lasa baze militare care sa aduca beneficii economiilor locale, vorbeste pompos si gaunos despre "marea prietenie transantlantica" si nu ajuta "rusofobii" de romani si polonezi.
Ca sa fie si o cireasa pe tort, Germania si alte state europene vor ca USA sa le lase in continuare un regim de taxare favorabil chiar daca americanii ar pierde bani din asta.
Presedintele Trump a cerut ca tarile NATO sa-si respecte angajamentele financiare luate de vreo 10 ani deja.
A cerut ca trupele americane din Europa sa fie pozitionate mai spre Est (Polonia, Romania) in loc sa stationeze inutil prin Germania.
Spre stupefactia generala a stangii euro-americane, in ajutorul lui Trump a venitindirect Macron dar cu alte motivatii, cele legate de "suveranism european".
Intr-un fel diplomatic Macron ne spune ca Trump are dreptate sa ceara Europei sa fie mai responsabila militar si financiar, presedintele francez sustine ca e chiar foarte bine asa, ca Europa sa devina astfel "autonoma" la nivel strategic.
Franta viseaza la o Europa pe care sa o poata conduce (oficial impreuna cu Germania, neoficial singura), un vis bonapartist detestat de anglo-saxoni si de cei care nu vor o "federatie europeana".
E factual, in acest moment Europa singura nu are capacitatile conventionale sa se opuna eficient pe plan militar unei Rusii sau Chine.
Pana si Turciei lui Erdogan nu-i pasa de Europa militara conventionala, autocratul turc il insulta direct pe Macron fara emotii.
Europa isi va pierde lent si sigur orice influenta reala pe planeta daca nu revine la o politica de "mare putere" (zisa "imperialista"), pregatita logistic si ideologic sa intervina militar contra oricarui tip de adversar.
Continuam pe cât posibil alianta cu SUA, dar trebuie sa lucram pentru independenta strategica europeana.
#showComment