Berlinul a subliniat angajamentul său puternic pentru colaborarea cu Washingtonul, după ce președintele francez Emmanuel Macron îl criticase pe ministrul german al apărării pentru observațiile sale pro-americane publicate într-un editorial, demnitarul german argumentând că e timpul ”să punem capăt iluziilor privind autonomia strategică a Europei”.

MacronFoto: Profimedia Images

Editorialul ministrului german Annegret Kramp-Karrenbauer a fost publicat la începutul lunii de Politico.eu. Macron l-a criticat pentru poziția exprimată, într-un gest neobișnuit, din punct de vedere diplomatic, în condițiile în care este cunoscută politica sa ce promovează ideea unei autonomii a Uniunii Europene.

America, furnizor esențial de securitate

Președintele francez a pledat în repetate rânduri în favoarea ideii ca Europa să fie tot mai independentă într-o serie de domenii, de la cel militar până la politica industrială și să își asume un rol mai mare pe arena internațională.

Într-un interviu publicat luni, Macron a spus că este în dezacord profund cu Kramp Karrenbauer care a spus că ”Europa nu va putea să înlocuiască niciodată rolul crucial al Amercii ca furnizor de securitate”.

O interpretare greșită a istoriei

Macron a declarat pentru Le Grand Continent, o revistă publicată de think tank-ul francez ”Groupe d’études géopolitiques”, că ministrul Kramp-Karrenbaue se află ”într-o eroare de interpretare istorică”. Mai mult, președintele francez a susținut că șefa ministrului german, cancelarul Angela Merkel, nu împărtășește viziunea acestuia.

Întrebat în legătură cu aceste afirmații, la o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a evitat să spună unde se plasează Merkel: alături de ministrul său al apărării sau alături de președintele francez. În schimb, el a subliniat ”convingerea fundamentală” a guvernului că Germania și Europa ”trebuie să lucreze împreună cu SUA” pentru a face față eficient ”provocărilor majore” ale epocii în care trăim.

În context, Seibert a amintit mesajul lui Merkel de felicitare a președintelui ales al SUA, Joe Biden, în care cancelarul arăta că Europa trebuie să facă mai multe pentru propria sa securitate și să își apere valorile, dar, în același timp, evoca eforturile pe care europenii trebuie să le facă pentru a-și asuma mai multă responsabilitate în cadrul parteneriatului transatlantic (problema contribuției statelor eruopene la bugetul NATO nu este una care a apărut odată cu administrația Trump, fiind un subiect mai vechi al relațiilor din cadrul parteneriatului- n.red).

Pe de altă parte, Seibert a subliniat că Berlinul este de acord cu ”prietenii francezi și credem că Europa trebuie să își asume și mai multă responsabilitate pentru propria noastră securitate și a regiunii”. “Împărtășim cu Franța dorința ca Europa să fie și mai capabilă să acționeze independent”.