Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, care a ars sâmbătă în incendiul în care au murit 10 pacienți, iar un medic a fost grav rănit, ar putea fi mutată la etajul 4 al spitalului, în locul secției de Obstetrică, a anunțat marți prefectul județului Neamț, George Lazăr. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susținea luni că Secția ATI a spitalului va fi funcțională luni seară sau cel tîrziu marți dimineață.

Incendiu la Spitalul din Piatra NeamtFoto: Exploziv TV Neamț

Prefectul a spus că sunt analizate două variante: mutarea secției ATI la etajul 3, adică acolo unde era inițial și de unde fusese mutată la etajul 2, unde a izbucnit incendiul, și mutarea la etajul 4, în locul Secției Obstetrică. El a precizat că prima variantă presupune lucrări la instalația electrică, astfel încât să fie obținut aviz de la ISU, iar cea de a doua variantă ar fi cea mai rapidă și fezabilă.

"A doua variantă, spre care tindem să optăm, este relocarea la etajul 4, la secția de Obstetrică. Acolo putem asigura 9 paturi de terapie intensivă, salonul de Obstetrică arată foarte bine, cu toată aparatura disponibilă, cu tot ce înseamnă echipamente electrice, de oxigen, circuit medical. Acolo am putea să ne mutăm foarte repede. Mutarea secției ATI la salonul de Obstetrică presupune ca managementul spitalului să facă astăzi o ședință, cu aprobarea Consiliului de Administrație, pentru a muta Obstetrica la etajul 5 și a reloca Terapia Intensivă la etajul 4 și acolo am asigura 9 paturi în regim de urgență, imediat”, a afirmat prefectul.

El a spus că aceasta ar fi o variantă provizorie, pentru 30 - 40 de de zile, timp în care secția ATI ar fi reamenajată la etajul 2, unde capacitatea este de 15-17 paturi.

Prefectul a mai susținut că se fac verificări ample din partea ISU și EON "pentru a ne asigura că nu există riscuri în viitor”.

În incendiul puternic izbucnit sâmbătă seară la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț au murit 10 pacienți intubați, bolnavi de COVID19. Unul dintre medicii care a încercat să-i salveze pe pacienți a suferit numeroase arsuri și a fost transportat la un spital militar din Belgia.