Și premierul Ludovic Orban o felicită pe Maia Sandu pentru victoria obţinută la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, afirmând că asistăm la un ”eveniment cu adevărat istoric”.

Maia SanduFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

''O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidenţiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova. Maia a demonstrat că alegerile pot fi câştigate şi cu o campanie onestă şi decentă. Am convingerea că va fi preşedintele aşteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare. Un preşedinte competent şi responsabil care va moderniza ţara şi o va aduce mai aproape de România şi de Uniunea Europeană'', a scris Orban luni pe Facebook.

Potrivit premierului, Guvernul României va rămâne un partener loial al Republicii Moldova şi va sprijini iniţiativele noului preşedinte atât de la Bucureşti, cât şi la Bruxelles.

''Am crezut de la început în Maia atunci când mulţi nu îi acordau nicio şansă în faţa lui Igor Dodon. PNL a fost şi va rămâne alături de colegii de la PAS în cursa lor de a câştiga şi guvernarea'', a afirmat Ludovic Orban.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de peste 15% după numărarea a 99,86% din voturi, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, până luni la ora 8,00, au fost centralizate procesele verbale din 2.140 din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a obţinut 938.390 din totalul celor 1.628.370 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,63%.

Contracandidatul său, actualul preşedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, având însă susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.980 de alegători, ceea ce înseamnă 42,37%.