Pe 30 noiembrie, la aniversarea a cinci ani de la incendiul din Colectiv, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că ”lucrurile pentru tratarea 'marelui ars' în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent”

Nelu TataruFoto: AGERPRES

S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro.

Dar încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea ”marelui ars” în țară. Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele.

Anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate”, declara Tătaru.