Premierul Ludovic Orban a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere pentru că nu l-a numit subprefect de Cluj pe Gyorke Zoltan.

Györke Zoltán Foto: Arhiva personala

Györke Zoltán a transmis că Tribunalul Cluj a admis cererea sa și a dispus obligarea prim-ministrului Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru ”refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.”

„Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020”, spune Györke Zoltán, potrivit Mediafax.

Acesta i-a trimis, în luna august, și președintelui Klaus Iohannis un memoriu prin care l-a informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României și l-a rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile.

„Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată. Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției Europene a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești”, a mai spus Györke Zoltán.

Fostul subprefect de Cluj, Györke Zoltán, a anunţat în 16 iulie că a câştigat procesul cu Guvernul şi va reveni în funcţie.

La trei luni de la decizia instanţei, Guvernul nu a adoptat o prevedere legislativă de numire în funcţie a fostului suprefect.

Citește și: