VIDEO Iohannis, videoconferință cu prefecții: Trebuie să luăm măsuri pentru a reduce mobilitatea populației / Să nu deveniți sursă de știri panicarde

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 12 noiembrie 2020, 10:14 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis, conferinta de presa
Foto: Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis joi prefecților, în videoconferință, că aşteaptă de la ei fermitate, claritate și comunicare totală în aplicarea noilor măsuri restrictive, avertizându-i însă să nu devină "sursă de ştiri panicarde".

La videoconferinţa cu prefecții, care a început la ora 13.00, participă și premierul Ludovic Orban, miniştrii Sănătăţii şi Internelor şi secretarul de stat Raed Arafat.Iohannis a spus, la începutul videoconferinței, că suntem în a treia săptămână în care numărul de noi cazuri de coronavirus se situează în zona de 10.000, ceea ce înseamnă că măsurile au fost corecte, însă nu suficiente, deoarece numărul pacienților din ATI și al deceselor continuă să crească. El a mai susținut că noile măsuri restrictive sunt corecte și bine gândite, iar rezultatele acestora sunt așteptate peste două, maximum trei săptămâni.

Șeful statului le-a mai transmis prefecților că trebuie luate "măsuri adecvate pentru a reduce mobilitatea populației, adică posibilitățile de contact între persoanele infectate și cele sănătoase”.

Declarațiile președintelui:

 • "V-am invitat astăzi la o întâlnire care cred că a fost așteptată de mulți dintre dumneavoastră. Domnul Prim-ministru și cu mine am considerat că, în acest moment dificil pentru toată lumea, este bine să ne vedem, să vă spunem cum se văd lucrurile de aici, din Capitală, și să ascultăm opiniile dumneavoastră, din județe.
 • Dați-mi voie să încep prin a vă mulțumi pentru că, de luni de zile, sunteți implicați, împreună cu Guvernul, împreună cu mine, în gestionarea acestei pandemii.
 • Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări, însă, până acum, noi am făcut față acestor provocări și, împreună cu dumneavoastră, toți, din județe, intenționez să facem față și în continuare acestor provocări.
 • Pe parcursul pandemiei, am observat cu toții că este, evident, cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toți, deci și pentru dumneavoastră, este sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin, în principal, din două zone.
 • Prima zonă este zona de protecție și vorbim aici de măsuri care au fost luate, din fericire, de câtva timp de Guvernul Orban – este vorba de portul măștii, distanțare, igienă.
 • Pe de cealaltă parte, al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv, pentru a reduce mobilitatea populației. Asta înseamnă că reducem, practic, posibilitățile de contact între persoanele infectate și persoanele sănătoase. Deja putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, măsuri care, la momentul respectiv, au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau primele rezultate. Cu siguranță că ați observat că acum trei-patru săptămâni numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult și acum suntem, iată, deja cred că în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. Nu putem să spunem, din păcate, încă că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate.
 • Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindcă, vedem, la Terapie Intensivă numărul de persoane crește, din nefericire, și asta este marea tragedie. În fiecare zi vedem că avem un număr important de decese. Prea mulți, mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive.
 • Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul, am decis să dăm posibilitatea autorităților locale să ia decizii în funcție de evoluția acolo, în plan local. Această abordare a funcționat rezonabil și s-a putut reacționa în funcție de evoluția pandemiei în fiecare județ, în fiecare localitate. Știm cu toții că evoluția pandemiei este diferită în localități diferite, în județe diferite. Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai dure. Avem, chiar în aceste zile, localități, chiar mari municipii, care au fost trecute în regim de carantină, fiindcă altă măsură nu a mai dat rezultate suficiente.
 • Însă, ca să revin, noul set de măsuri luate în plan național sunt bine gândite, sunt măsurile corecte și sunt măsuri de la care așteptăm rezultate peste două, maximum trei, săptămâni. Deci, încă o dată, avem primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii după primul set de măsuri luat de Guvern. Acum s-a luat al doilea set, s-a impus al doilea set de măsuri, fiindcă numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.
 • Aceste măsuri, care au fost stabilite și sunt în vigoare de la începutul acestei săptămâni, sunt măsuri care trebuie implementate ferm, corect, clar, și explicate. Mă aștept de la dumneavoastră, cei din Prefectură, cei din Poliție, Jandarmerie, să fiți foarte fermi. Să fiți foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de niște măsuri politice, ca să arătăm că știm ce vrem să facem. Aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică și în joc este viața multor români.
 • Așadar, fermitate, claritate, până când toată lumea înțelege că aceste măsuri trebuie respectate.
 • Știu că nu sunt măsuri populare. E ușor de înțeles că nimeni nu-i fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea sau dacă li se spune părinților că școala se va desfășura on-line, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiștii, cu experții, și toată lumea a fost convinsă că fără aceste măsuri nu putem să mergem mai departe.
 • Așadar, aștept de la dumneavoastră, de la toți, fermitate, claritate, implicare totală și o bună comunicare publică. Comunicați măsurile, comunicați ce se întâmplă, însă să nu deveniți sursă de știri panicarde! Ar fi o eroare fundamentală.
 • Noi suntem cu toții foarte îngrijorați, dar nu trebuie să fim panicați. Trebuie să fim fermi, trebuie să luăm toate deciziile cu mintea limpede și, repet, să avem în vedere obiectivul principal – sănătatea oamenilor.
 • Vă doresc să aveți mult succes în implementarea acestor măsuri, să aveți o colaborare și o corelare foarte strânsă între dumneavoastră, din plan local, și responsabilii din Guvern care se ocupă de dumneavoastră și împreună, sunt convins, dacă facem lucrurile ca lumea, așa cum trebuie, vom reuși pentru români să îngrădim răspândirea acestei pandemii.
 • Și, la final, dați-mi voie să vă spun că există și un licăr de speranță: ați observat probabil cu toții că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi, nici măcar în ce săptămână, acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să devină posibile și să fie la dispoziția noastră în România începând din primul trimestru al anului 2021, în tranșe.
 • Nu vom avea toate dozele simultan și de la început, vom avea în tranșe. Vom începe cu vaccinarea personalului medical, întregului personal medical, după care se va continua după o schemă care este deja elaborată de specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică, cu persoanele din prima linie, cu lucrătorii esențiali, cu persoanele care sunt în mod deosebit expuse la această boală și vaccinarea populației generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară.
 • Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci, împreună cu dumneavoastră, gestionăm pandemia. Depinde de noi să o facem bine, fiindcă asta așteaptă românii de la noi".  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

  8372 vizualizari

  • +6 (20 voturi)    
   il rog pe Domnul Presedinte (Joi, 12 noiembrie 2020, 10:38)

   mos ion roata [utilizator]

   sa remarce ca spitalele militare nu au fost implicate aproape deloc in aceasta pandemie. Cred ca mai ales ele trebuie sa fie mobilizate fiindca au cele mai mari resurse umane si materiale pentru a interveni in combaterea virusului. Daca se cauta bine mai sunt si alte unitati medicale numai bune de activat.
   • 0 (2 voturi)    
    dar cele private ce au? (Joi, 12 noiembrie 2020, 16:12)

    Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

    numai cele de stat sa fie transformate in lagare covid, iar cei din privat sa-si umfle profiturile?
  • +13 (33 voturi)    
   Nimic nou sub soare (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:01)

   Ibit [utilizator]

   Se rescrie bancul :
   Operatia reusita , pacientul mort ...
   Iohannis va spune :
   Eu , impreuna cu guvernul MEU - prefectii fac parte din guvern - am lucrat foarte bine , ROMANII mor ....pe capete .
   Vinovat : PEE SEE DEE.....
   A inceput campania electorala PEE NEE LEE !
  • +1 (17 voturi)    
   Acum (Joi, 12 noiembrie 2020, 12:09)

   noi2013 [utilizator]

   si prefectii sunt in subordinea presedintelui..... Mai bine sta linistit ca in primul mandat ca ies mai putine dandanale
  • +1 (19 voturi)    
   Masuri (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:15)

   Ochii_pe_voi [utilizator]

   De un an de zile, ce masuri s-au luat/
  • +2 (30 voturi)    
   nu imi dau seama (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:21)

   UnOmOarecare [utilizator]

   in ce calitate se baga nenea asta in discutie...ce treaba are el cu prefectii si epidemia?

   l-a vazut el pe presedintele germaniei vorbind? pe presedintele austriei? Nu. Aia stau cuminti in banca lor si ii lasa pe altii sa vorbeasca.

   De-aia trebuie sa avem republica parlamentara, sa nu se mai trezeasca toti presedintii vorbind.
   • -3 (11 voturi)    
    S-a vazut republica parlamentara sub Dragnea (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:27)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui UnOmOarecare

    ce vigilenta era. La semnat automat ordonante....
    • +1 (1 vot)    
     corect (Joi, 12 noiembrie 2020, 16:51)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui xolv

     ehehehe,ce repede uita populimea...
     btw ''reduce mobilitatea populației'' suna ca dracu'
     dom prezident paltonescu
   • -1 (11 voturi)    
    hehe, UnPostacRus (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:40)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui UnOmOarecare

    Da tu ce treaba ai cu el? Vezi de Putin al vostru ca aveti peste 100 de mii de infectati.
   • +2 (10 voturi)    
    Da (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:50)

    bcsb [utilizator] i-a raspuns lui UnOmOarecare

    Ca sa vorbeasca Nicolicea, Iordache, Serban Nicolae, etc. La ce nivel sunt hotii din parlament, ar fi tragic sa avem o Romanie full-parlamentara.
  • +13 (19 voturi)    
   "Sa reducem mobilitatea populatiei" (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:24)

   n4c [utilizator]

   Pai puteti reintroduce pasaportul intern, puteti inchide granitele si trage fara somatie, puteti introduce benzina pe cartela, circulatia alternativa si repartitia de stat.

   Toate masuri verificate in timp, cu efect garantat!
   • +1 (3 voturi)    
    Mobilitate limitata (Joi, 12 noiembrie 2020, 16:48)

    ZVrk [utilizator] i-a raspuns lui n4c

    Declaratia pe proprie raspundere la orice ora si doar doua puncte:
    1. Deplasare la vot
    2. Declar ca votez guvernul meu, parlamentul meu si apoi mor
  • +4 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:25)

   [anonim]

  • +4 (12 voturi)    
   Se catara pe cadavre. (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:26)

   gv [utilizator]

   Lukasenco de Sibiu nu renunta nici in ruptul capului la mult-doritele alegeri si la visul de a avea si parlamentul lui, ca guvernul lui nu-i mai ajunge, vrea omul o jucarie noua.
   Lukasenco si Sica Mandolina se vor catara la propriu pe cadavre spre puterea totala.
   Ca sa citez din clasici in viata, "trebuie sa moara mii de oameni ca Lukasenco de Sibiu sa aiba si parlamentul lui".
   • +2 (4 voturi)    
    Risca sa piarda si guvernul (Joi, 12 noiembrie 2020, 16:03)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui gv

    Obligatoriu, dupa alegeri se numeste alt guvern.
    Nu neaparat mai bun.
  • +3 (5 voturi)    
   E groasa... (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:31)

   naitza [utilizator]

   ...rau de tot.
  • +1 (7 voturi)    
   Sa treaca alegerile din Moldova (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:32)

   D-or [utilizator]

   Nu putem ingradi mobilitatea diasporei de a se duce la sectiile de votare.

   Dupa aceea, ar trebui sa ne gindim daca este bine sa schimbam Guvernul (urmare alegerilor) in plina pandemie.

   Alegerile nu vor schimba prea mult procentele in Parlament, dar sigur vor schimba guvernul.
   • 0 (0 voturi)    
    Guvern dupa alegeri (Vineri, 13 noiembrie 2020, 5:25)

    Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Oricum guvernul se va schimba dupa alegeri daca nu iese ce-si doreste PeNeLe si presedintele: majoritate solida.
    N-ati observati ca toti de la Lucovid Orban pana la Ionel Danga - ca si unii din cei care au ratat localele - sunt pe listele de candidati la alegerile parlamentare pe pozitii eligibile (locul 1 au 2) ?.
    Miscare strategica: si-au asigurat (cel putin) un loc caldut in parlament pentru 4 ani.
    Daca mai pica ceva prin guvern si prin vreo companie de stat (cu 7000 lei pe luna ptr. o sedinta) trai neneaca in slujba "popoului"
  • +4 (14 voturi)    
   pleaca gloaba (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:37)

   mmmircea [utilizator]

   du-te acasa la tine la Sibiu, unde-ai batut toate recordurile negative cu Turcan la timona.
  • +4 (12 voturi)    
   Am observat ... (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:37)

   Diletant [utilizator]

   ... ca cel putin 30% dintre cei pe care i-am vazut astazi pe strada nu poarta masca, desi masura a devenit obligatorie. Categoriile ca nu se supun acestei reguli par a fi barbati relativ tineri, solizi, musculosi, care vorbesc in gura mare fie la telefon fie intre ei si ceva vanzatori ambulanti (majoritatea de etnie roma) cu acelasi apetit verbal mentionat mai sus. N-am vazut nici un reprezentant al legii care sa supravegheze respectarea masurilor anticovid nici acum nici in alte imprejurari. S-au pensionat toti politistii, s-au ingrasat prea tare si nu mai pot patrula pe strada? ... In conditiile astea singurele masuri care ar fi putut face diferenta cum ar fi purtatul mastii si distantarea sociala sunt sortite esecului. Statul pare incapabil sa impuna (daca de vorba buna nu se intelege) respectarea propriilor masuri.
   • +2 (6 voturi)    
    cel putin 80% dintre guvernanti (Joi, 12 noiembrie 2020, 16:15)

    Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Diletant

    nu poarta masca nici in spatii inchise cand camerele de filmat (oficiale) nu sunt focusate spre ei. Cu toate astea, atat ei cat si postacii lor dau vina pe populatie,
    • 0 (0 voturi)    
     No ase sa purcedem ! (Vineri, 13 noiembrie 2020, 5:27)

     Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

     Sa schimbam poporul nevolnic si neascultator.
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:03)

   [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   ma intreb (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:03)

   costelo999 [utilizator]

   daca dupa 6 decembrie ficusica tot nu o sa aiba parlamentul lui, adica peeneelee nu o sa fie majoritar, ce o sa mai zica ??? o sa dea tot cu majoritate toxica, ca parlamentul nu este reprezentativ ??? si alte aberatii penelisto-pedeliste ?
  • +1 (5 voturi)    
   Presedinte (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:09)

   atc [utilizator]

   Citez: "...nimeni nu-i fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea..."Cred ca se refera la noaptea mintii sale!
  • +3 (5 voturi)    
   am cautat... (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:26)

   mamenervat [utilizator]

   datele pe internet: 15.10.20 = 4.013 cazuri noi, 691 cazuri reconfirmate, 73 decese, 721 la ATI; 01.11.20 = 5
   324 cazuri noi, 971 cazuri reconfirmate, 99 decese, 9710 la ATI si azi 12.11.20 = 40.142 cazuri noi, 2.599 cazuri reconfirmate, 121 decese si 1.152 la ATI! Poate sunt eu prea batrana si depasita, imi poate explica si mie cineva despre ce dracu gestionare corecta a situatiei pandemice, vorbeste acest presedinte? Unde este luminita aia datorata lui Iohannis si "guvernului sau"? (In privinta vaccinului Pffizer s-ar putea sa aiba dreptate, dar asta o aflasem si singuri). Omul asta ori minte de ingheata apele manipuland ori traieste intr-o realitate paralela, personal, nici nu stiu care din cele doua posibilitati este mai rea! Speranta omenirii? In Dumnezeu si in cercetarea stiintifica, nici intr-un caz in politicieni, mai ales cei romani! O zi buna tuturor!
  • +2 (6 voturi)    
   Reducerea mobilitatii populatiei= (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:32)

   justin puscasu [utilizator]

   limitarea libertatii de circulatie=restrangerea unor drepturi constitutionale. Treaba asta nu se poate face decat in starea de urgenta si aia nu e chiar dezirabila inainte de alegeri.
   Aveti grija boss cum o dati, pentru ca iar o sa plangeti ca CCR este PeeSeeDiiist si va persecuta.
  • +4 (6 voturi)    
   Peeee Seee Deeee (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:43)

   vodatepes [utilizator]

   Peee Seee Deee umbla prin tara si imprastie Covitii trebuie opritiiiiii. Au fost acasa ( la casele mele) la mine in Sibiu si au imprastiat Covitii de aia e groasa la Sibiu. Peeee Seeee Deeeee


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by