Accept: Șase raportori ONU solicită explicații României pentru scoaterea educației sexuale din școli
Clarificările sunt cerute în contextul în care Parlamentul României a adoptat două propuneri legislative controversate.
Este vorba de propunerea care elimină prevederile privind accesul la educație sexuală din Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului nr. 272/2004, și de propunerea care interzice discuțiile despre gen și identitate de gen în școli, licee, universități și programe de formare profesională.
Prima propunere legislativă a fost transmisă Senatului spre reexaminare de către președintele României, iar a doua va fi discutată pentru a treia oară într-o ședință închisă a Curții Constituționale în data de 18 noiembrie.
Raportorii spun că își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că proiectele de lege propuse sunt incompatibile cu principiul non-discriminării coroborat cu dreptul la educație și dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală care poate fi atins, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, prin refuzul accesului la informare și educație.
Aceștia sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că sancționarea oricărei persoane care predă despre gen, egalitatea de gen și identitatea de gen pare să reprezinte o încălcare nejustificată a drepturilor sale la libertatea de opinie și de exprimare, precum și a libertății sale academice.
„Ne îngrijorează faptul că, dacă ar fi adoptate, proiectele de lege ar încălca nu numai o serie de dispoziții din Constituția României, enumerate mai sus, ci și principiile internaționale ale drepturilor omului”, scriu Raportorii ONU.
Aceștia cer Guvernului Orban să explice măsurile luate pentru a se asigura că toate persoanele și grupurile au acces la educație sexuală comprehensivă, inclusiv informații non-discriminatorii, bazate pe dovezi exacte din punct de vedere științific și adecvate vârstei, cu privire la toate aspectele sănătății sexuale și reproductive, inclusiv diversitatea identităților sau expresiilor de gen.
De asemenea, solicită Guvernului să furnizeze informații cu privire la măsurile luate pentru a proteja persoanele trans împotriva violenței și discriminării în instituțiile educaționale, inclusiv împotriva bullying-ului, hărțuirii, stigmatizării și ostracizării.
Semnatarii au solicitat Guvernului să transmită îngrijorările lor la CCR. Aceștia sunt: Koumbou Boly Barry, Raportor special pentru dreptul la educație, Irene Khan, Raportor special privind promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și de exprimare, Tlaleng Mofokeng, Raportor special privind dreptul oricărei persoane la accesul la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală pe care îl poate atinge, Victor Madrigal-Borloz, Expert independent privind protecția împotriva violenței și discriminării bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen, Dubravka Simonovic, Raportor special privind violența împotriva femeilor, cauzele și consecințele acesteia și Elizabeth Broderick, Președinte-raportor al Grupului de Lucru pentru discriminarea femeilor și fetelor.
„Interpelarea transmisă Guvernului Orban accentuează faptul că ambele propuneri au consecințe extrem de grave în educație, în condițiile în care sarcinile la adolescente, infecțiile cu transmitere sexuală, discriminarea și violența bazată pe gen, dar și stigmatizarea și marginalizarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender rămâne la un nivel ridicat. Mai mult, poziția Raportorilor ONU demonstrează că aceste prevederi încalcă drepturile femeilor și persoanelor transgender și angajamentele internaționale ale României, inclusiv Convenția de la Istanbul”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Asociația Accept.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Sau ca am intrebat de ce nu se publica si un punct de vedere al Ministerului Educatiei odata cu comunicatul Accept?
Trist ca se practica cenzura.
Sa inteleg ca oricarei persoana care preda ideile de mai jos si ar fi sanctionata i s-ar incalca libertatea de opinie si exprimare?
1) Corpul copilului este un corp diferit de cel al mamei chiar si inainte de nastere, deci uciderea copilului nu inseamna "sanatate reproductiva", ci crima
2) Exista sexul masculin (XY), sexul feminin (XX) si accidente genetice
3) Daca cineva cu XY se considera altceva decat barbat, sau cineva cu XX se considera altceva decat femeie (de exemplu "menstruating person"), inseamna ca are o problema psihica si trebuie ajutat de un psiholog, si nu tratat prin amputari, implanturi, tratamente hormonale
4) Homosexualismul, in majoritatea cazurilor, nu este o trasatura innascuta, ci este un "construct" si trebuie tratat ca atare (tot la psiholog)
- ca a-i invata pe copii sa isi "exploreze/descopere" corpul
- ca masturbarea este ceva firesc de la cea mai mica varsta
- ca a le arata poze si filme cu continut sexual explicit (fie ele si desene animate) ii "educa" pe copii
este o grozavie si o abominatie si vor fi sanctionati pentru parerea asta - li se incalca si lor dreptul ala opinie si la libera exprimare ?