Consilierii judeţeni din Maramureș au decis retragerea titlului onorific de "Ambasador al turismului" acordat lui Liviu Dragnea. Inițiatorul acestui demers a argumentat că e timpul ca autoritățile locale să îndrepte un gest rușions făcut acum trei ani, din obediență pentru ”individul încarcerat la Penitenciarul Rahova în urma unei condamnări penale definitive”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hotărârea a fost luată, potrivit biroului de presă al CJ citat de Agerpres, în cadrul şedinţei ordinare a consiliului, la propunerea liderului grupului PMP, Romeo Dobocan, care a solicitat includerea unei declarații pe ordinea de zi a primei şedinţe, la capitolul "Diverse".

Având în vedere că şedinţa s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă, Romeo Dobocan a solicitat ca documentul să fie citit în plen şi să fie supus la vot de către consilierii judeţeni.

Potrivit conţinutului solicitării, "Maramureşul duce, de 3 ani şi jumătate, povara unui gest ruşinos făcut, neinspirat, de preşedintele Consiliului Judeţean de la acea vreme.

"Actul nu a fost condamnat oficial, în plenul acestui for niciodată. Distincţia de 'Ambasador al turismului maramureşean' acordat lui Liviu Dragnea, ajuns condamnat politic, a fost un gest de obedienţă şi servilism politic, în contradicţie cu ceea ce ar trebui să însemne un astfel de titlu, chiar dacă este unul onorific. Dorim să asociem pe mai departe imaginea Maramureşului cu cel care a fost părintele Ordonanţei de Urgenţă nr. 13? Se simt maramureşenii reprezentaţi, ca imagine, de premierul din umbră şi autorul moral al gazării manifestanţilor paşnici din august 2018 din Piaţa Revoluţiei? Alăturăm Maramureşului imaginea cercetatului penal pentru constituirea de grup infracţional organizat, intrat în atenţia OLAF? Ne poate promova şi susţine interesele în turism individul încarcerat la Penitenciarul Rahova în urma unei condamnări penale definitive?", se arată în expunerea de motive susţinută de grupul PMP în CJ.

În baza acestor argumente, consilierul judeţean Romeo Dobocan a solicitat retragerea titlului onorific acordat lui Liviu Dragnea.

"Avem datoria cu toţii, în baza votului primit de la cetăţeni, să acţionăm cu bună credinţă în ceea ce priveşte reprezentarea Maramureşului şi apărarea imaginii sale. În baza acestui deziderat şi în urma reacţiilor cetăţenilor, vă solicităm să acceptaţi această declaraţie ca act univoc prin care noi, consilierii judeţeni, retragem azi lui Liviu Dragnea titlul onorific de 'Ambasador al turismului Maramureşean' oferit de Consiliul Judeţean Maramureş în data de 19 mai 2017, cu ocazia aniversării evenimentului Zilele Maramureşului", a mai spus Romeo Dobocan în respectiva solicitare. Conform aceleiaşi postări, toţii liderii de grup, reprezentanţi ai partidelor politice constituite în cadrul CJ Maramureş, inclusiv cei doi consilieri judeţeni neafiliaţi la niciun grup, şi-au exprimat acordul cu privire la retragerea formală a titlului onorific acordat lui Liviu Dragnea.