- Urmărește interviul video, cu subtitrare în limba română. Activează subtitrarea din setările player-ului Youtube.
Care este rolul mecanismului privind statul de drept
- Trebuie să vorbim despre independența sistemului judiciar, despre libertatea presei, care ne erată că acestea pot lupta eficient împotriva corupției - o chestiune extrem de importantă pentru toată Uniunea Europeană.
- Este un acord istoric care reușește să lege fondurile europene de mecanismul obligatoriu al statului de drept și principiilor care stau la baza acestuia.
- Europa a fost fermă, a reușit să ajungă la un acord prin care condiționăm banii europeni de aceste principii de bază și de garantarea lor, mai bună, pe viitor.
- Acesta este săptămâna compromisului. Cred că ultimele zile au fost foarte pozitive. Deci, avem un real prilej, la nivel național dar și în Parlamentul European, să rezolvăm acum problemele.
- Și sperăm ca mesajul de la Viktor Orban să nu fie cel final pentru că Europa are nevoie de acești bani - a declarat Manfred Weber.
- Sunt şase piloni importanţi, şase direcţii spre care trebuie să se îndrepte banii, în primul rând este ecologizarea, apoi digitalizarea, în al treilea rând este coeziunea economică, iar aici vor fi fonduri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru industrializare. Apoi al patrulea pilon se referă la coeziunea socială, sunt categorii de persoane, inclusiv tineri şi copii care se confruntă cu sărăcia şi care vrem să devină o prioritate. Numărul cinci - întărirea instituţiilor, bani pentru instituţiile publice, care am văzut în timpul crizei Corona că au nevoie să fie extinse, modernizate, în special spitalele. Iar numărul şase - să ajutăm oamenii să nu devină victimele epidemiei, să modernizăm şi să adaptăm sistemul educaţional. Acestea sunt cele şase direcţii în care Parlamentul European ar vrea să vadă că se îndreaptă banii. E nevoie de cooperarea cu sectorul privat pentru că dezvoltarea economiei se face în special în mediul privat, în zona afacerilor mici şi mijlocii. Să ne concentrăm asupra IMM-urilor şi să le ajutăm din aceste fonduri de recuperare - Siegfried Mureșan.
- Trebuie să aşteptăm pentru confirmarea rezultatului (...) Felul în care facem politică se va schimba fundamental şi este în interesul Europei. Trebuie să lucrăm la o Europă care se situează la acelaşi nivel cu Statele Unite, care are aceeaşi influenţă şi putere economică cu a Americii. Iar asta înseamnă că trebuie să consolidăm piața unică europeană, înseamnă că trebuie să creăm un pilon european de apărare militară pentru Europa împreună cu statele membre. Și asta înseamnă și mai ales în domeniul digital, să creăm o suveranitate digitală pentru Europa care să nu depinde atât de mult de companiile americane sau chineze, când vorbim despre viitorul erei digitale. Așadar, există punctele în care trebuie să ne ridicăm, trebuie să fim mai încrezători în noi înșine și și să creăm cu adevărat acest tip de putere europeană - Manfred Weber.
- Ne așteptăm la o mai bună cooperare între cele două părți ale Atlanticului. Dar Uniunea Europeană și statele membre trebuie să devină mai puternice, economia trebuie să devină mai puternică, trebuie să profităm la maximum de potențialul nostru economic - Siegfried Mureșan.
Manfred Weber: Rezultatul întâlnirii de la Consiliul din iulie a fost un mare succes. Europa a demonstrat solidaritate, în special în perioada Coronavirus, când va trebui să facem față unei majore crize economice.
Acum suntem întruniți la Parlamentul European, locul în care discutăm despre prioritățile bugetare pentru viitorul Europei.
Avem, în continuare, câteva puncte pe agendă: de exemplu, să consolidăm viitoarele orientări bugetare, să alocăm mai mulți bani pentru cercetare, pentru lupta împotriva Coronavirusului și a cancerului, prin programul de sănătate.
Dorim, de asemenea, să întărim protecția granițelor, prin consolidarea Frontex, ca organizație. Sunt priorități la care deja ne-am gândit, sau la care încă ne gândim.
Rezultatul e bun în acest moment iar președintele german al Parlamentului și Parlamentul European au o viziune comună asupra modului în care putem progresa și suntem în fața unui acord bun pentru viitorul Europei.
Hotnews: Domnule Mureșan, unde se află România, în acest moment al negocierilor?
Siegfried Mureșan: Adevărul este, așa cum spunea și domnul președinte, că Uniunea Europeană, ca o consecință a acestei situații, are cel mai mare plan de redresare economică disponibil: 750 de miliarde de euro.
Această sumă, împreună cu bugetul tradițional al Uniunii Europene, înseamă că statele membre ale uniunii vor putea primi în următorii ani mai multe fonduri ca niciodată, iar asta este valabil și pentru România.
Pentru România, în iulie, la Consiliul European, președintele Klaus Iohannis a reușit să negocieze aproape 80 de miliarde de euro, pentru următorii șapte ani, din Bugetul UE și din cel destinat Planului de redresare economică.
Vestea bună este că Parlamentul European susține aceste alocări. Acordul la care s-a ajuns la MFF nu este contestat. Sumele alocate fiecărui stat sau guvern, din Planul de redresare economică, au fost agreate deja chiar în această săptămână.
Ieri, Parlamentul European a votat în comisiile de Buget, Economie și Afaceri Monetare, mandatul pentru negocierile finale cu Consiliul. Iar acest mandat susține exact sumele și criteriile de alocare decise de Consiliul European.
Așadar, sumele negociate de prim-miniștrii și președinții statelor membre, în iulie, sunt stabilite exact așa cum au fost negociate.
Dar noi, în Parlamentul European, am dorit să obținem ceva mai mult în anumite domenii pe care le considerăm de interes atât pentru viitorul Uniunii Europene cât și pentru fiecare stat membru în parte.
Iar aici am reușit să negociem cu Consiliul fonduri suplimentare pentru cercetare și pentru controlul granițelor, domeniu important pentru România, pentru că noi asigurăm securizarea graniței externe a Uniunii Europene cu Ucraina, Republica Moldova și Marea Neagră.
Așadar un sprijin important, bani mai mulți pentru protejarea drepturilor și valorilor din Uniunea Europeană. Acestea sunt semnale serioase ale Parlamentului European că ceea ce este benefic pentru întreaga Uniune Europeană este benefic și pentru statele membre și, bineînțeles, pentru România.
Hotnews: Au apărut și unele, provocări, dacă le putem spunem așa. Am văzut recent că Ungaria amenință bugetul Uniunii cu dreptul de veto din cauza condiționării legate de statul de drept. Cum comentați? Dar mai întâi, explicați-ne ce este acest mecanism legat de statul de drept și în ce situații s-ar aplica? De ce ar nemulțumi țări precum Ungaria?
Manfred Weber: Mecanismul statului de drept sună poate puțin prea tehnic, de fapt, trebuie să vorbim despre independența sistemului judiciar, despre libertatea presei, care ne erată că acestea pot lupta eficient împotriva corupției - o chestiune extrem de importantă pentru toată Uniunea Europeană.
Acestea sunt aspectele pe care le avem în minte iar noi, parlamentarii Partidului Popular European, ne-am luptat ca pentru ca mecanismul statului de drept să devină obligatoriu în următorii cinci ani. Mecanismul e destul de clar: nu vom cheltui banii contribuabililor europeni în state membre care nu sunt capabile să asigure aceste principii de bază pentru stilul de viață european.
Este prima dată când reușim acest lucru, l-aș numi chiar un acord istoric care reușește să lege fondurile europene de mecanismul obligatoriu al statului de drept și principiilor care stau la baza acestuia. Sunt sigur că mulți oameni din toată Europa, majoritatea covârșitoare a cetățenilor din România, la mine acasă în Germania, în Franța, în Spania, peste tot în Europa, oamenii se așteaptă ca noi să gestionăm fondurile și să guvernăm țările dar și Uniunea Europeană urmând principiile care fundamentează statul de drept.
De aceea Europa a fost fermă, a reușit să ajungă la un acord prin care condiționăm banii europeni de aceste principii de bază și de garantarea lor, mai bună, pe viitor.
Hotnews: Domnule Mureșan, cum comentați poziția Ungariei și ce ne puteți spune în plus despre mecanismul statului de drept?
Siegfried Mureșan: Cum am spus deja, Uniunea Europeană va aloca, în următorii ani, mai mulți bani ca niciodată până acum. Și e clar că, cu cât bugetul este mai mare, cu atât trebuie să fim mai siguri că banii ajung la oameni.
Iar guvernele care pun în pericol valorile europene, independența justiției, care nu luptă cum trebuie împotriva corupției, care nu asigură independența instituțiilor cheie din stat, libertatea presei, așa cum spunea și Manfred Weber, nu vor primi sprijinul fondurilor europene.
Aceasta a fost mereu poziția Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, poziția Partidului Național Liberal, partid major în PPE, și poziția mea. Tot timpul am votat în Parlamentul European pentru această corelare, iar noi ca Parlament European, am cerut acest lucru, de la începutul lui 2019.
Propunerea legislativa a comisiei a primit sprijin major din partea grupului PPE, de asemenea a fost sprijinită și de parlamentarii europeni ai Partidului Național Liberal, care au votat favorabil.
În ce privește statele membre: cele 27 de state membre nu au putut ajunge la o poziție comună, de aceea chestiunea a fost blocată. Acum însă, din fericire, s-au pus de acord și, în urma negocierilor care au avut loc între statele membre și Parlament, s-a ajuns la un acord.
Deci, mesajul e clar. De la 1 ianuarie 2021, toate fondurile europene, atât din bugetul obișnuit cât și din Planul de redresare economică vor fi condiționate de mecanismul statului de drept.
Guvernele vor trebui să respecte statul de drept, independența sistemului judiciar ca să acceseze fondurile. Iar asta se aplică, egal, tuturor guvernelor.
Ați menționat mai devreme un stat membru. Am văzut și la noi în țară, în trecut, politicieni care puneau sub semnul întrebării independența justiției; evident, acum nu mai este cazul.
Ceea ce vreau să spun foarte clar este că toți politicienii care apără independența justiției vor sprijini un astfel de mecanism. Dacă veți auzi politicieni vorbind împotriva unui astfel de mecanism este un semn clar că intenționează să afecteze această independență și buna funcționare a acestor instituții.
Noi, ca membri PPE, am apărat mereu acest mecanism, credem că e potrivit, va intra în vigoare de l ianuarie 2021 și e în primul rând în interesul beneficiarilor de fonduri europene.
Un lucru important asigurat de Parlamentul European în timpul negocierilor este următorul: dacă un guvern nu se conformează mecanismului privind statul de drept, iar Comisia Europeană ar fi în situația de a suspenda fondurile europene, atunci beneficiarii finali nu ar trebui să fie afectați. Guvernul va trebui să asigure el plata fondurilor către beneficiari.
Dacă guvernul plănuiește să construiască o autostradă și încalcă principiile statului de drept, autostrada va putea fi construită, iar guvernul va plăti din bani publici.
Este foarte important ca beneficiarii finali, populația, fermierii, comunitățile locale să nu sufere iar asta a reușit Parlamentul European să se asigure, în timpul negocierilor, dacă un guvern nu se conformează mecanismului privind statul de drept.
Sancțiunile ar trebui să-i afecteze doar pe cei care nu respectă acest mecanism, adică guvernele iresponsabile; beneficiarii finali nu trebuie și nu vor avea de suferit.
Hotnews: Domnule Weber, cum vor putea fi rezolvate divergențele. Vor putea aceste divergențe să amâne adoptarea bugetului?
Manfred Weber: Acesta este săptămâna compromisului. Cred că ultimele zile au fost foarte pozitive. Deci, avem un real prilej, la nivel național dar și în Parlamentul European, să rezolvăm acum problemele.
Și sperăm ca mesajul de la Viktor Orban să nu fie cel final pentru că Europa are nevoie de acești bani.
Europa are nevoie de siguranță și certitudine financiară pentru anii următori, trebuie să investim acum ca să ne sprijinim afacerile, în special afacerile mici și mijlocii care sunt baza și coloana vertebrală a economiei europene, atât în România cât și în restul Europei; aceste afaceri au nevoie de certitudine iar marele semnal este că Europa este de partea voastră!
Deci, Europa investește și chiar sporește investițiile în Europa. Un alt element important este că nu ne concentrăm doar pe stabilizarea economiei în criza Coronavirus dar, de asemenea, împrospătăm, repunem economia pe baze moderne.
De aceea investițiile în sectorul digital, în date, investițiile în materie de schimbări climatice sunt lucruri care ne vor aduce în final noi produse și condiții de viață mai bune în Europa. Toate acestea sunt investiții benefice pentru viitor.
Ceea ce trebuie să facem este să folosim banii pe care îi avem la dispoziție, pentru adevărate investiții de viitor. Competiția cu China, chiar cu SUA fie și cu Biden la conducere, va fi tot mai plină de provocări pentru noi, ca europeni. Sunt sigur că nu ne rămâne decât să câștigăm competiția la nivel global, dacă ne unim forțele și rămânem împreună.
Hotnews: Cum va putea România folosi cele 30 de miliarde de euro din Fondul de Redresare?
Siegfried Mureșan: Este clar că nu vom putea ajunge la economia de dinainte de Coronavirus. Noi cetăţenii ne-am adaptat comportamentul. Acum facem acest interviu în mediul digital şi cred că ne situăm în trei oraşe diferite ale Europei. Probabil nu ne-am fi gândit să facem acest lucru înainte de Coronavirus. Este clar că oamenii își schimbă comportamentul. Consumăm mai mult din anumite produse și servicii şi mai puţin din altele, consumăm mai multe produse digitale.
Manfred Weber: Principalul meu mesaj este că împreună suntem mult mai puternici decât separat. Și acesta este mesajul meu principal. De exemplu, astăzi semnăm primul contract cu compania care ne va furniza vaccinul în următorii ani.
1) independența justiției cum poate fi dacă toți la vârf sunt numiți politic? CCR, ICCJ, ministrul justiției toți numiți politic, NU AU NICIO INDEPENDENȚĂ!
2) independența instituțiilor cheie din stat ? Cum ? Când și aici toți sunt numiți politic? Acum guvernul e pro european, majoritatea parlamentului împotrivă. Fostul guvern a fost antieuropean și a numit în funcții cheie prin toată țara prin toate instituțiile oamenii lor antieuropeni, care încă nu au putut fi schimbați.
3) libertatea presei? Cum? Când toată mass media e cumpărată și nu are nicio libertate, patronul hotărește ce să investigheze, ce poziție să se ia în orice problemă.
Toți formatorii de opinie au fost cumpărați și numai liberi nu sunt!
Care televiziune e independentă? Care ziar e independent?
TVR? E a doua Antenă3 după ce au venit Gradea și Cristache, Cristoiu și Dinescu si aștia apar zilnic la orele de vârf.
Poporul plătea abonament, acum TVR e platită de parlament - deci, face politica parlamentului!
România Tv e a lui Ghiță, Antenele ale lui Voiculescu, vă dați seama de independența lor și adevărurile pe care le flutură toată ziua.
CONCLUZIA: România nu îndeplinește criteriile cerute!
Asa independenta, mai rar, nenicule!
Pentru ce nu este apolitic ar trebui suspendat si apoi referendum pentru destituire .
Un exemplu:in loc sa intrebe cu (falsa) naivitate "ce fel de imigratie doresc europenii" intrebarea sa fie "cum stimulam natalitatea" sau pur si simplu "cum automatizam mai eficient pentru a compensa". Europenii, cu exceptia unei minoritati extrem de galagioase, nu doresc nici un fel de imigratie, din motive evidente dar nu-i consulta nimeni, de aici, printre multe altele, dezamagirea enorma pentru starea actuala a uniunii. Uniunea ar trebui sa fie pentru europeni, nu pentru agende globaliste, daca se doreste intr-adevar sa aiba vreo sansa.
Ludovic Orban/PNL/Iohannis inchid pietele agroalimentare prin incalcarea legilor. Astfel se incalca art.108 din Constitutie, art. 88 din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 650/2002, al art. 10, 15 și 25 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, al art. 3, 5 și 6 din Ordonanța Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, aprobată cu modificări prin Legea nr. 3/2003, și al art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, dar si a HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zonepublice.
As spune ca problemele discutate sunt de interes european si nu numai. Multumesc.
1) ecologizarea
2) digitalizarea
3) fonduri pt intreprinderi mici și mijlocii
4) coeziune socială
5) bani pt instituții publice
6) educație
- impozitarea pensiilor speciale peste 7000 lei !! Pai ne-ati promis taierea pensiilor speciale iar Ohannis dupa ce a fost reales, a spus ca da, sa fie taiate dar fara cele ale militarilor !!!! Adica fara 80 % din numarul si valoarea totala a acestora !!! Ma lasi ?! Despre ce vorbim ? Au vrut sa mai modifice ceva din monstruozitatile produse de Ciuma in legislatie in 2017-2019 gen : conditii de eliberare conditionata, au achizitionat bratari electronice, confiscarea extinsa, prescriptia, eliminarea abuzului in serviciu si a neglijentei etc etc -si acestia s-au opus ??!! Nimic, zero !!!!!!!!!!