- „Ideea ne-a venit în 31 iulie când a fost Arafat la Digi 24 și nu răspundea nimeni la telefon la DSP. Eu am spus că mă ofer voluntar pentru DSP, cum am făcut cu ”Cumpărături la ușa ta” și Vlad Craioveanu de la Impact Hub a spus că ajută și el și pune spațiu la dispoziție pentru call center. Am făcut o postare pe Facebook, eu cu Vlad nu mă cunoșteam. După care a tot zis lumea: mă bag și eu, mă bag și eu. L-am sunat pe premier, asta se întâmpla în weekend, iar marți mă vedeam cu șefa DSP să discutăm despre proiect, să facem un apel pentru voluntari, să răspundă la telefon pentru DSP. Am și semnat și un protocol în luna august cu DSP, în care ofeream ajutorul”, povestește Marian Rădună, reprezentant Geeks for Democracy.
- ”La începutul lunii august erau deja 80 de oameni înscriși care așteptau să înceapă să ajute, doar că nu s-a mai întâmplat nimic. După 3 săptămâni am dat eu un mesaj, am spus că va începe școala, va exploda numărul de cazuri, noi vrem să ajutăm. Ne-am văzut din nou cu DSP-ul, am venit, am văzut spațiul pentru call center cu Vlad, după care iar nu s-a mai întâmplat nimic. Apoi, acum trei săptămâni, m-a sunat șefa DSP, Oana Niculescu, și a întrebat dacă mai este valabilă oferta noastră, am zis că da, din august așteptăm, și am dat drumul la treabă, am mers în call center-ul DSP să vedem cum este treaba. Iar în două săptămâni am fost gata cu tot. Am rugat voluntarii să se reînscrie, să stabilim în ce interval orar să vină să răspundă la telefon. Vlad Craioveanu a pus la dispoziție spațiul, DSP a făcut o solicitare către STS și ei au adus telefoanele și laptop-urile. Un coleg de-al meu de la Geeks for Democracy a făcut aplicația în care introducem datele. Noi am venit cu apelul către voluntari, cu acești oameni minunați și mai sunt chestii administrative, am primit apă și suc de la un partener al lui Vlad Craioveanu, noi am cumpărat căști din banii Geeks, șervețele umede, dezinfectant”, povestește Marian Rădună.
- „În primele trei zile am preluat peste 1500 de apeluri și formulare completate, datele sunt colectate pe filtre și merg în spate către echipele dedicate DSP, persoanele care preiau informația colectată de noi și rezolvă cazurile. În total săptămâna aceasta o să avem cam 80 de voluntari, prin rotație, în call center, fiecare are job-ul lui, deci vine când poate. Motivul pentru care ne-am mobilizat este că mi se pare normal să dăm o mână de ajutor în momentul în care cifrele cu care ne confruntăm în acest val de pandemie depășesc capacitatea noastră organizatorică. Cam toate sistemele noastre sunt un pic depășite, și sistemul sanitar, și zona aceasta a DSP-ului. Noi avem experiență de voluntariat, inclusiv în proiecte cu call center și oameni care doresc să facă treabă și mi se pare normal să ajutăm. Persoanele care sună și au nevoie de informații sau de decizii de la DSP pot să fie oricând prietenii noștri, vecinii noștri, familia noastră”, a explicat Diana Voicu.
„Noi răspundem la telefoanele STS-ului puse la dispoziție pentru DSP. Dacă suni la 9462 îți răspund colegi de-ai mei. Înțeleg că și de la DSP București mai răspund câțiva oameni la telefon, au mai păstrat câteva posturi, dar practic noi răspundem la 0219462, call center-ul DSP București”, spune Marian Rădună.
Cum știu voluntarii ce să răspundă la telefon?
„Există o procedură dată de DSP către noi, procedură care a fost transpusă într-o prezentare, ținută voluntarilor la training și avem un formular făcut de un coleg de-al nostru IT-ist, noi introducem datele din apeluri și DSP vede ce am introdus noi. Eu răspund la telefon, sunt primul contact cu un om care are nevoie de informații sau are o problemă, introduc datele, iar mai departe specialistul DSP se ocupă de caz. Noi facem acum chestii administrative. Dacă te simți rău suni la 112 nu la DSP”, explică Rădună.
În principal, persoanele care sună la call center-ul DSP cer 5 tipuri de informații:
- - despre decizii pentru concediul medical, izolate: omul care a fost în carantină sau izolare are nevoie de o decizie de la DSP pentru concediu medical, cei care au stat în izolare 14 zile trebuie să depună niște acte pe site-ul DSP
- - despre rezultatele testelor făcute prin DSP;
- - cereri de testare;
- - informații generale despre situațiile în care trebuie să intre în izolare.
„Noi am făcut call center-ul în primul rând să le răspundem oamenilor, și chiar le răspundem cu informații corecte, primite de la DSP, înregistrăm solicitările lor și oferim șansa DSP-ului să se organizeze pe categorii în spate, în funcție de solicitări. De chestiile astea administrative pe care le facem noi acum se ocupau medicii de la DSP în loc să se ocupe de ce trebuie ei să facă. Pe de altă parte am vrut să-i degrevăm pe medici, pe specialiști să poată face anchete, să se ocupe de decizii, chestii unde sunt ei specialiști. Să răspunzi la un telefon, să dai niște date generale și să completezi niște date într-un formular nu e mare lucru și o poate face cineva care nu este medic”, a explicat Rădună.
Cine sunt oamenii care își rup din timpul lor pentru a da o mână de ajutor? „Avem studenți, chiar și la medicină, pensionari, chiar un elev de clasa XII-a care vrea să ajute. Vin fiindcă suntem voluntarii de serviciu”, spune Marian Rădună.
Citat:
"Cum a rezolvat un ONG problema cetățenilor care sunau cu zilele la DSP București și nu le răspundea nimeni: un call center făcut 100% cu voluntari"
1 august ....3 noiembrie!!!
Guvernul sau autoritțile locale ar trebui să găsească surse de finanțare pentru a le remunera munca.
Voluntariatul este pentru organizații neguvernamentale, nu pentru instituții publice.
Să fie remunerați cum se cuvine pentru MUNCA lor!
deci tot un fel de bugetari isi si astia...doar ca prostii nu prea se prind, si cad pe spate cand aud cuvantul OeNGee
Cat sa munceasca niste voluntari totusi?
Si de ce sa nu fie platiti?
Dacă ar fi doar ştiri şi acţiuni aşa frumoase ar fi mai bine pentru toţi.
tot ei ar putea sa faca anchetele epidemiologice sau, daca chiar nu sa se poate, sa ajute la realizarea acestora - de acolo ar putea sa vina informatii extrem de valoroase pentru ca guv sa ia masuri care cu adevarat fac diferenta..
treptat aceste structuri vor inlocui/reduce costisitoarele structuri DSP, cu toate sporurile lor.
Statul mai exista doar ca sa isi dea lor pensii speciale si imunitate parlamentara.
"cum poti sa dai dislike pentru comentarii apreciative la asa initiativa?"
Foarte simplu, cand esti troll pedeserist, platit exact pentu astfel de comantarii:
Tolllul mazeta, newlook, echidistantul sau toni_ruznacia si-a schimbat nikul in "Argon" si zice clar:
"Este folosit ca sursă de informații pentru denigrarea României și a românilor. Numele acesta "Geeks for Democracy" miroase urat a CIA."
Pe undeva este de invidiat, are numai certitudini, nu isi pune niciodata intrebari:
- Daca DSP-ul functiona normal, asa cum ar fi trebuit, nu exista loc pentu acest ONG, cu voluntari. Cine este de vina ca DSP-ul pedeserist merge asa de prost??
- ce mare noroc avem ca cei din CIA sunt asa de prosti!
Nu au imaginatie, nu-i taie capul sa isi deghizeze cumva oficina de spionaj!
Afara cu incompetentul si impostorul de Arafat!