​Competiţiile electorale pentru cele două mandate de senator puse în joc în statul american Georgia se vor tranşa printr-un tur doi pe 5 ianuarie, ale căror rezultate vor avea un rol-cheie în stabilirea partidului care va deţine controlul în camera legislativă superioară a Congresului de la Washington, transmite sâmbătă Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unul dintre senatorii actuali ai Georgiei, republicanul David Perdue, nu a reuşit să obţină cele 50% din voturi care i-ar fi permis să revendice victoria din primul tur. El urmează să se confrunte cu contracandidatul democrat Jon Ossoff într-un al doilea tur de scrutin pe 5 ianuarie.

Şi competiţia pentru celălalt loc ce revine Georgiei în Senat se va tranşa printr-un tur doi între senatoarea actuală, republicana Kelly Loeffler, şi rivalul democrat Raphael Warnock.

Fiecare dintre cele două partide a câştigat până acum câte 40 de mandate în Senat din cele 100 puse în joc, dar se aşteaptă ca republicanii să obţină alte două în alegerile din Carolina de Nord şi Alaska, unde nu au fost anunţate deocamdată rezultatele finale.

Aceasta înseamnă că democraţii au nevoie să câştige ambele locuri din Georgia pentru a avea un număr egal de mandate cu republicanii în Senatul de la Washington.

Dacă democratul Joe Biden va câştiga preşedinţia SUA, aşa cum se conturează acum, vicepreşedintele va avea dreptul la votul decisiv în caz de balotaj în Senat. În Georgia nu a mai învins niciun candidat democrat de la alegerile din 1992, câştigate de Bill Clinton. În 2020, lupta electorală din acest stat este una din cele mai strânse, democratul Joe Biden având deocamdată un avans de puţin peste 4.000 de voturi.