Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a fost învestită vineri pentru un al doilea mandat, la trei săptămâni după alegerile pe care ea le-a câştigat şi mai triumfător decât se credea iniţial, relatează France Presse citată de Agerpres.

Jacinda ArdernFoto: Guo Lei / Xinhua News / Profimedia Images

Carismatica lideră laburistă, care a împlinit 40 de ani în vară, a depus jurământul în engleză şi maori la o ceremonie la Wellington. Noul cabinet include cinci membri maori şi pe primul viceprim-ministru care s-a declarat deschis gay.

"Aş spune doar că Aotearoa Noua Zeelandă stă la această masă", a declarat ea, citând numele în maori al ţării şi făcând referire la membrii guvernului său, cei mai mulţi femei şi reprezentanţi ai comunităţii maori.

Cu un record foarte solid în lupta împotriva epidemiei, dna Ardern le-a oferit laburiştilor la alegerile generale din 17 octombrie cea mai mare victorie de la cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Rezultatele oficiale publicate vineri au arătat de asemenea că acest succes a fost chiar mai mare decât ceea ce se credea iniţial, în timp ce dna Ardern a câştigat 50,0% din voturi (şi nu 49,0% aşa cum s-a raportat anterior) şi a obţinut 65 din cele 120 de locuri în parlament (şi nu 64).

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Naţional (centru-dreapta), a primit o lovitură cu un total de doar 33 de locuri (faţă de 35 anunţate iniţial), ceea ce a condus la demisia şefului adjunct al partidului, Gerry Brownlee, care a condus campania. În rezultatele unui vot separat, neozeelandezii au respins la limită legalizarea marijuanei de agrement în timp ce au decis continuarea legilor pentru a legaliza eutanasia.