Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului au ajuns la un acord în ceea ce privește mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept, anunță comisia CONT a PE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Parlamentul EuropeanFoto: PE

„Acordul de astăzi este un reper pentru protejarea valorilor UE. Pentru prima oară, am stabilit un mecanism care permite UE să stopeze finanțarea pentr guvernele care nu respectă valorile noastre, așa cum este statul de drept”, a afirmat coraportorul Petri Sarvamaa (EPP, Finlanda).

“Pentru noi a fost crucial ca beneficiarii finali să nu fie pedepsiți pentru acțiunile incorecte ale guvernelor lor și ca ei să continue să primească fondurile care le-au fost promise și pe care contează, chiar dacă este declanșat mecanismul de condiționalitate. Putem afirma cu mândrie că am realizat un sistem puternic care garantează protejarea lor”, a afirmat și coraportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania), citat într-un comunicat al PE.

Acest compromis, care trebuie acum aprobat formal de Parlament și de guvernele UE, este un avans major spre deblocarea negocierilor dificile privind bugetul european și planul de relansare angajate între state și eurodeputați.

Concret, Comisia, după ce a stabilit existența unei încălcări de către un stat membru, va propune declanșarea mecanismului de condiționalitate iar Consiliul (care reprezintă statele membre) va avea la dispoziție o lună pentru a dispune măsuri de sancționare, cu majoritate calificată.