UPDATE Curtea Constituțională amână din nou o decizie privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 4 noiembrie 2020, 9:36 Actualitate | Esenţial


Valer Dorneanu
Foto: Agerpres
Curtea Constituțională a amânat din nou miercuri, pentru a treia oară, pronunțarea unei decizii asupra sesizărilor privind legea care prevede impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Actul normativ a fost contestat de către Înalta Curte de Casație și Justiție și de către Avocatul Poporului, pe motiv că ar fi vorba despre o dublă impozitare.

Sesizările ICCJ și Avocatului Poporului s-au mai aflat de două ori pe masa CCR, fiind amânată o decizie.

Printre categoriile care beneficiază de pensii speciale se numără și judecătorii Curții Constituționale.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Instanţa supremă susţine în sesizarea către CCR că legea este neconstituţională în ansamblul său, deoarece încalcă dispoziţiile mai multor articole din Constituţie. ICCJ arată în hotărârea de sesizare a CCR că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează "justeţea impunerii sau echitatea fiscală", care "asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia".

De asemenea, instanţa supremă spune că legea instituie taxa pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă stabilite în baza unor legi speciale, legiuitorul instituind "un nou regim de impunere fiscală aplicabil numai în privinţa anumitor venituri şi anume pentru veniturile obţinute din pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi/statute speciale".

Potrivit instanţei supreme, noua "taxă" nu doar că este discriminatorie şi reprezintă un impozit pe venit "deghizat", dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce ar duce, de la un anumit nivel, la un procentaj de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%.

"În aceste condiţii, prin cuantumul ridicat, măsura instituirii taxei reprezintă o adevărată confiscare şi este de natură a afecta însăşi substanţa dreptului. Opţiunea promovată prin legea în discuţie reprezintă un subterfugiu prin care se aduce atingere chiar substanţei dreptului la pensie", arată ICCJ.

Un alt argument este încălcarea principiului statului de drept, în componenta sa referitoare la principiul impunerii fiscale juste şi echitabile, precum şi de încălcarea principiului egalităţii statuat de Constituţie şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Instanţa supremă mai acuză încălcarea principiului clarităţii, previzibilităţii şi predictibilităţii legii, a principiului independenţei judecătorilor, precum şi încălcarea principiilor art. 1 din Protocolul nr. 1 la CEDO.

Câți beneficiari de pensii speciale sunt în România

La sfârșitul lunii mai, în România beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, în creştere cu 225 faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Deputații au adoptat miercuri, impozitarea pensiilor speciale.

Cei mai mulţi dintre cei care primesc pensii de serviciu - 4.088 - sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie. Aceasta este de 19.039 de lei, din care 17.790 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 830 de persoane. Pensia medie era de 5.765 lei, din care 3.307 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 791 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.768 de lei (2.760 lei de la bugetul de stat).

Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii, citate de Agerpres, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.426 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.345 lei, din care 7.759 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 605 persoane, media fiind de 8.147 lei, din care 4.183 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.788 pensionari, pensia medie fiind de 4.679 lei, din care 2.757 lei suportaţi din bugetul de stat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3090 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  ha ha ha (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 9:52)

  Zentrix [utilizator]

  Pensiile speciale sunt o traznaie prin care niste paraziti sug bani nemeritati de la bugetul de stat. Exista magistrati care incaseaza lunar pensioare de 15.000 euro. S-a ajuns aici prin combinatii "destepte" demne de organizatii mafiote: spre exemplu, un magistrat care in ultimele 6 luni de activitate vindea un teren/un apartament/o casa sa zicem, suma incasata in urma vanzarii era considerata venit si intra in baza de calcul a pensiei (sic). Sau nu e asa, doamnelor si domnilor magistrati? Curat-murdar constitutional.

  Cum se vad amenintati in privilegile lor de grofi, onorabilii judecatori vin si spun: Domnule, o astfel de taxa nu e justa, e discriminatorie. Unde este "echitatea fiscala"? De ce numai noi si ceilalti nu?

  "Veata" mai ofera si "supize"
 • +9 (9 voturi)    
  Să nu fie impozitare, ci desființare (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:01)

  BEDE [utilizator]

  Să se desființeze pensiile speciale. Să fie pe bază de contributivitate.
  Mai ales să se desființeze și scoaterea a pensie la 45-50 de ani a militarilor și a polițiștilor.
  Dar până nu se schimbă Curtea Constituțională, degeaba...
  Ar trebui cumva ca Curtea Constituțională să nu se poată lua hotărâri care aruncă în aer finanțele țării prin creșterea deficitului bugetar pentru că nici o Constituție, indiferent cât ar fi ea de grozavă, nu poate bate legile economice, dintre care, cea mai elementară este: nu se poate să consumi mai mult decât produci, abaterea de la aceasta însemnând numai să consumi din ceea ce produc alții...
 • +10 (10 voturi)    
  Judecata CCR va fi cam așa: (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:12)

  nick24 [utilizator]

  “ Suntem într-o demacrație?
  Ce de democrație e, dacă unii sunt mai presus DE ORICE?

  “ARTICOLUL 16
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări."

  art. 56 prevede "asezarea justa a sarcinilor fiscale"
  inseamna ca cei care au acceasi pensie trebuie sa fi platit aceleasi taxe si impozite. daca cei care au pensii speciale au contribuit mai putin la cheltuielile publice decat cei care au o pensie normala de aceeasi valoare, insemnaa ca sarcinile fiscale nu sunt asezate just si ca unii au sarcini fiscale mai mari ca sa ia o pensie de aceeasi valoare ca a "specialilor".

  Adică unii lucrează și li se calculează pensia cu formula X ( cu punctul de pensie) altora cu formula Y ( 85% din brutul salariului, plus toate alea) și e constituțional.
  Unii au impozit A pe venit și alții au A ( până la 7000 lei ) și C pe ce depășește și e neconstituțional, de ce? Adică o data le convine Y, dar altă dată -NU!

  Concret la 6000 lei salariu brut de încadrare, pensia normală e max 2000 lei, deci 25%
  la 15 000 salariu brut special de încadrare, pensia specială e de 22 000 lei deci 200% față de brut și 300% fată de net. Așa E CONSTITUȚIONAL?
  Altfel incalca independenta justitiei?
  Unde e egalitatea în fața legii?”

  Desigur că vor fi corecti cu ei!!!
 • +8 (8 voturi)    
  inca ceva (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:18)

  Zentrix [utilizator]

  Sa explice Ministerul Justitiei care este baza legala si ce venituri s-au luat in calcul pentru o pensie lunara de 15.000 euro.
  Sunt convins ca iexista o iexplicatie

  Cea mai grosieră piruetă pe care „pensiile de serviciu” au cunoscut-o i se datorează administrației Adrian Năstase, care a înlocuit formula lor inițială de calcul, de 80%-100% din salariul net, cu 80%-100% din VENITUL BRUT! Venit brut inseamna orice, inclusiv castigurile la loto se iau in calcul la pensie.
  Curat-murdar constitutional :))))

  Asa, se ajunge la o MEDIE in bransa de 18.000 RON (dintre care doar 3-4000 meritati in baza contributivitatii)
 • +5 (7 voturi)    
  vrem eliminarea pensiilor speciale, pardon a (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:25)

  hopsinoi [utilizator]

  furtului legalizat de interlopii PSDUDMRALDEPNL. Impozitarea este iar o gaselnita a interlopilor.

  Astea vor sa legalizezi un furt prin impozitare - unde s-a mai pomenit!
 • +7 (7 voturi)    
  Conflict de interese! (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:30)

  Marionette [utilizator]

  Nu e corect!
 • +8 (8 voturi)    
  iluzii desarte... (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:38)

  hedonistu [utilizator]

  Avand in vedere puterea discretionara acordata politrucilor din CC ( beneficiari directi de pensii de peste 20-25 mii lei/luna), in mod cert, pensiile care sfideaza bunul simt vor fi declarate ...curat constitutionale
 • +5 (7 voturi)    
  pensiile speciale=cea mai mare nedreptate! (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:52)

  wweesstt [utilizator]

  vrem la guvernare partide care sa vor cu adevarat desfintarea tuturor pensiilor speciale! fara praguri si alte smecherii! vrem restructurarea aparatului bugetar si taierea privilegiilor! vrem depolitizarea institutiilor! vrem scaderea impozitului pe munca(cel mai mare din europa)! vrem sa nu mai existe pensionari la 45-50 de ani (cu 15 -20 de ani mai devreme decat contibuabilii, INADMISIBIL!) vrem reducerea nr de primarii judete cu tot cu baroni si neamuri! vrem ca angajarile in institutiile statului sa se faca pe model bacalaureat, cu examene cu subiecte in plic si camere video!(daca elevii pot, atunci trebuie sa poata si beneficiarii de sporuri si tikete din institutiile bugetare!) vrem investitii in infrastructura, cai ferate, autostrazi, energie, irigatii, etc! presa trebuie sa intrebe zilnic politicienii daca vor sau nu sa faca aceste reforme, ca electoratul sa inteleaga cu cine trebuie sa voteze!
 • +6 (6 voturi)    
  7 din 9 judecatori (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 12:06)

  taro [utilizator]

  primesc cel putin o pensie speciala. Unul are 3 "speciale".

  Cine crede ca au accepte impozitare de 85%?
 • +1 (1 vot)    
  Despre conflictul de interese de la CCR (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 14:58)

  mr_mojo [utilizator]

  Nu discuta nimeni?
  Cum să determine ei cum se face dacă ei au interes sa se facă intr-un anumit fel?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by