Timp de doi ani, o grupare a reușit să aducă statului un prejudiciu de aproape 1,7 milioane de euro, prin falsificarea documentelor pentru încasarea indemnizației de creștere a copilului. Potrivit DIICOT, beneficiarii recrutați de către membrii grupului erau persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false și care împărțeau cu ei banii obținuți din indemnizație. În cazul în care refuzau să le vireze cota-parte, aceștia trimiteau recuperatori.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, marți au fost făcute 50 de percheziții în București, Călărași și Ilfov pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații. La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Călărași urmează să fie duse la audieri 37 de persoane.

Cum acționa gruparea

Procurorii spun că în perioada 2017 - 2020 gruparea a întocmit în fals documente pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani, obținând astfel sume consistente de bani.

Membrii grupării identificau potențiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți. Beneficiarii recrutați în acest scop de către membrii grupului erau persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului. Timp de doi ani, ei au împărți cu membrii grupării banii obținuți din indemnizație, spun procurorii.

În acest scop, gruparea infracțională a deținut, de facto, mai multe firme "fantomă" pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente. Pentru că aceste firme erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, niciun fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Rolul recuperatorilor

Conform DIICOT, au existat și situații în care unii beneficiari au refuzat să le achite membrilor grupării partea stabilită din indemnizație. În aceste cazuri, membrii grupului au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării indemnizației.

Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracțional organizat au reținut cardurile beneficiarilor și au retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 de lei (1.698.813,9 de euro).