Prima moschee din Atena, Capitala Greciei, a fost deschisă, după 14 ani de dispute şi amânări birocratice, au relatat marţi presa locală, informează Agerpres.

Prima moschee din Atena (Sursa foto: Twitter, Ekhatimerini)Foto: Hotnews

Organizată în contextul restricţiilor legate de coronavirus, prima rugăciune, desfăşurată luni seară, a avut loc în cadru restrâns, cu doar câteva persoane.

O celebrare mai mare ar urma să aibă loc după pandemie. Deschiderea moscheii "transmite un mesaj clar de democraţie, libertate religioasă şi respect", a declarat secretarul guvernului pentru chestiuni religioase, Giorgos Kalantzis, citat de ziarul Kathimerini.

Opoziţia manifestată de Biserica Ortodoxă Greacă a amânat deschiderea moscheii din 1979. Au trecut mulţi ani şi de când guvernul şi-a dat în cele din urmă acordul, în 2006.

Primul imam este un cetăţean grec de origine marocană, Zaki Mohammed. El a studiat teologia şi matematica şi vorbeşte araba, greaca şi franceza.

Marea majoritate a grecilor (97%) sunt creştin ortodocşi. Cu toate acestea, există o minoritate musulmană concentrată de-a lungul graniţei cu Turcia, iar zeci de mii de muncitori şi refugiaţi musulmani trăiesc în ţară.