Cel puțin 4 persoane au murit luni seara la Viena în urma unui atac terorist islamist: doi bărbați și două femei, care se aflau în centrul orașului, potrivit ultimelor informații citate de Reuters. Atacatorul islamist care a deschis focul în apropierea unei sinagoge a fost împușcat de autorități. Mai multe persoane sunt internate în spital, dintre care șapte sunt în stare gravă. Casa atacatorului a fost deja percheziționată, a transmis șeful poliției marți dimineață, într-o conferință de presă extraordinară. Ministrul de Interne, Karl Nehammer, a declarat că nu există dovezi în acest stadiu privind existența unui al doilea atacator, deși inițial s-a crezut că au fost mai mulți implicați în atentat.

Atac VienaFoto: Captura video

20.35:Statul Islamic revendică atacul din Viena

19.20: Doi tineri elvețieni, de 18 și 24 de ani, au fost arestați marți la Winterthur, lângă Zurich, în nordul Elveției, în legătură cu atacul jihadist de la Viena, a spus poliția.

"Anchetele poliției au permis identificarea a doi cetățeni elvețieni cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Cei doi bărbați au fost arestați la Winterthur marți după-amiază (03.11.2020) în coordonare cu autoritățile austriece", a declarat poliția cantonală din Zurich într-un comunicat de presă.

18.55:Atacatorul a reușit să înșele programul de deradicalizare (ministru)

18.47 Autoritățile austriece au arestat suspecți originari din regiunea Caucazului de Nord a Rusiei ca parte a investigației privind atacul terorism de luni seara, a declarat marți ambasadorul Rusiei la Viena.

„Există informații că printre cei reținuți se numără migranți din țări balcanice, lumea islamică și Caucazul de Nord”, a declarat pentru televiziunea de stat rusă Dmitry Liubinskyi, ambasadorul rus din capitala Austriei.

Caucazul de Nord include republicile majoritar musulmane Cecenia, Daghestan și Ingușeția.

16.15: În acest stadiu nu există dovezi ale existenței unui al doilea atacator, a declarat marți ministrul austriac de interne, în urma atacului care a ucis patru persoane în centrul Vienei.

Vizualizarea videoclipurilor de la locul crimei nu a putut confirma faptul că un al doilea suspect a fost implicat în atac, a declarat Karl Nehammer într-o conferință de presă. Anterior, el a asigurat că cel puțin un alt suspect a fost fugit.

15.09 Un bărbat a fost arestat în orașul Linz, după atacul de la Viena, relatează Reuters. Bărbatul, descris de presa locală drept islamist, a fost scos încătușat dintr-o casă de către trupele de poliție care erau extrem de înarmate. Inițial, nu a fost clar dacă acesta avea legătură cu atacul din capitala Austriei.

12.22 Controalele au fost întărite la frontiera dintre Germania şi Austria după atentatul islamist comis luni seara la Viena, soldat cu cel puţin cinci morţi, între care un atacator, în condiţiile în care serviciile de securitate austriece au declanşat importante căutări ale unor suspecţi.

11.41 Cancelarul Sebastian Kurz a declarat că este vorba, fără niciun fel de dubiu, de un atac islamist.

11.38Ministerul de interne confirmă că atacatorul era născut în Viena și a făcut închisoare.

11.32 Redactorul șef al săptămânalului austriac Falter spune că atacatorul, născut și radicalizat în Austria, contactase organizația teroristă IS și a fost închis în momentul în care a dorit să fugă în Siria. În context, el spune că autoritățile care îl aveau în evidență trebuie să explice cum a fost posibil ca acesta să își procure arme de foc. O altă întrebare care se naște: pe cine a cunoscut el în închisoare?

11.25 Încă două persoane au fost arestate în orașul austriac Sankt Polten în legătură cu atacurile din Viena, relatează Reuters.

11.10 Turcia a condamnat marți atacul criminal de la Viena, exprimându-și „solidaritatea” față de poporul austriac. „Suntem întristați de rapoartele privind decesele și răniții într-un atac terorist care a avut loc la Viena. Condamnăm cu tărie acest atac terorist”, a declarat Ministerul de externe turc într-un comunicat.

10.00: Șapte persoane rănite sunt în stare foarte gravă, potrivit Reuters. În total, 17 persoane sunt internate în spital, dintre care 10 au răni ușoare, dar sunt în stare de șoc.

09.52 Potivit jurnalistului austriac Florian Klenk, redactor șef al săptămânalului Falter, teroristul avea 20 de ani, s-a născut și a fost crescut la Viena, având origini albaneze. Numele său este Kurtin S. Părinții săi au emigrat în Austria din Macedonia de Nord.

El se afla în evidența autorităților pentru a figurat printre cei 90 de austrieci care au vrut să plece în Siria, însă a fost împiedicat în iulie. Poliția nu considera însă că acesta ar fi fost capabil de comiterea unui atac terorist, mai scrie jurnalistul, pe twitter.

09.20: Bilanțul victimelor a ajuns la patru civili: doiă bărbați și două femei, relatează Reuters.

08.42 Mai multe locuințe au fost percheziționate și au fost efectuate mai multe arestări în legătură cu atacul de luni seara, a precizat ministerul de interne citat de Reuters. Perchezițiile au legătură cu atacatorul care a fost ucis de poliție luni seara, scrie presa locală citând surse din minister.

În cursul conferinței de presă de marți dimineața, ministrul de interne vorbea despre percheziții doar la locuința atacatorului islamist.

08.40: Și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis marți un mesaj de solidaritate față de prietenii austrieci.

08.35:Preşedintele american Donald Trump a denunţat pe Twitter "încă un act de terorism josnic" comis la Viena, în urma căruia cel puțin trei civili au fost uciși, în timp ce alte 15 persoane, printre care și un ofițer de poliție, au fost rănite. Atacatorul islamist a fost ucis de poliție.

Șeful poliției din Viena a susținut marți dimineața o conferință de presă.

Principalele informații confirmate de oficialii din poliție:

  • Patru persoane au murit în atacul de marți seara, șeful poliției, Franz Ruf, precizând că doi bărbați și o femeie au fost uciși. De asemenea, unul dintre atacatori a fost și el ucis de forțele de ordine.
  • Autoritățile nu au putut confirma dacă atacul a fost unul antisemit, dar au trasnmis că, fără niciun dubiu, este vorba despre un atac comis de persoane radicalizate. Anterior, ministrul de interne Karl Nehammer preciza că ”am asistat la un atac terorist islamist”.
  • A fost vorba despre cel puțin un atacator care a fost ucis de polițiști. Acesta purta o centură explozivă falsă.
  • Casa atacatorului ucis a fost percheziționată, însă autoritățile nu au spus ce anume au descoperit la fața locului.
  • Poliția a primit peste 20.000 de înregistrări video cu atacul.
  • Ministrul Nehammer a declarat: ”Austria este o democrație, construită pe baza libertății de expresie și a toleranței. Atacul de ieri este un atac la adresa acestor valori și o încercare inadecvată de a ne diviza. Nu vom ceda. Vor exista consecințe”.
  • ”În momentul de față credem că sunt mai mulți (atacatori). Dar investigăm orice pistă”, răspunde Ruf. ”Este încă dificil de spus cu certitudine dacă a fost unul sau mai mulți atacatori. Mulți martori sunt răniți, traumatizați. Trebuie să analizăm datele, și vă rugăm să înțelegeți că va dura ceva timp. În acest stadiu nu există un răspuns clar”, a mai spus Ruf.
  • Ruf confirmă că personal polițienesc suplimentar va fi detașat în Viena.
  • Ministrul de interne Karl Nehammer: „Poliția s-a asigurat ca atacatorul să fie rapid identificat. A existat o foarte scurtă perioadă de haos, după care toate zonele publice au fost ținute sub control. „Am început investigațiile. Ne vom concentra ca locuitorii Vienei să se simtă din nou în siguranță. Mulțumim poliției și tuturor partenerilor care au lucrat cu noi în aceste ore dificile.”