România urmărește cu toată atenția evoluțiile legate de derularea scrutinului electoral prezidențial din Republica Moldova și avertizează că „orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea un impact nefast asupra legitimității alegerilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Bogdan AurescuFoto: Guvernul Romaniei

Reacția MAE vine după ce Maia Sandu, liderul opoziției din Republica Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 31,16% în fața socialistului Igor Dodon, care are 32,61% din voturi. Astfel, actualul președinte Igor Dodon şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

„România subliniază că este esențial ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova să se desfășoare în deplină transparență și conformitate cu standardele europene și internaționale, precum și cu principiile democratice. România va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naționali și internaționali și nu va ezita să semnaleze orice deficiențe legate de procesul de organizare a alegerilor”, potrivit MAE.

În acest context, „România își exprimă convingerea că voința cetățenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic și avertizează că orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea un impact nefast asupra legitimității alegerilor”.

După cum este bine-cunoscut, România susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetățenilor acesteia prosperitatea pe care o merită, se mai arată în comunicat.