Maia Sandu, liderul opoziției din Republica Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 31,16% în fața socialistului Igor Dodon, care are 32,61% din voturi. Astfel, actualul președinte Igor Dodon şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), luni, după numărarea voturilor din toate secțiile de votare.

Maia SanduFoto: TNB

UPDATE 12.05 S-a încheiat numărarea voturilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat finalizarea procesului de centralizare a voturilor în toate cele 2.143 de secţii de votare de din Republica Moldova, dar şi în cele 139 de secţii de votare din străinătate.

Preşedintele CEC, Dorin Cimil, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că rezultatele sunt preliminare, urmând să devină definitive după centralizarea la sediul comisiei a tuturor documentelor electorale în original.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36,16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate. Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 6,49%, Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale"), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea, cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,25%.

...........................................................

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală, Maia Sandu a obținut 36,10%, în timp ce Dodon are 32,66%. Sunt datele preliminare după centralizarea 99,81% dintre buletinele de vot. Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor, care va fi organizat în 15 noiembrie.

Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,91%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 6,50%.

Pe următoarele poziţii se situează Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr") cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,37% şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,20%.

Maia Sandu, cele mai multe voturi în diaspora

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare au votat masiv la alegerile prezidențiale, în pofida restricțiilor din cauza pandemiei și a măsurilor anti-COVID, scrie deschide.md. Cele mai multe voturi din diaspora au fost pentru Maia Sandu.

Candidata PAS a acumulat peste 70% din voturile cetățenilor moldoveni de peste hotare, potrivit rezultatelor preliminare după prelucrarea a peste 97 la sută din procesele verbale. Pe locul al doilea în diaspora a ajuns Renato Usatâi, în timp ce președintele în exercițiu Igor Dodon, care a fost trimis în turul II de voturile celor din R.Moldova, a luat puțin peste 3,5 la sută în secțiile deschise în străinătate.

Maia Sandu a acuzat mai multe încercări de fraude la vot

Maia Sandu a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după închiderea secţiilor de votare, că formaţiunea politică pe care o conduce a depus peste 300 de sesizări la inspectoratele de poliţie raionale privind cazurile de transport ilegal de alegători şi a sesizat Procuratura Republicii Moldova cu privire la tentativele de mituire a alegătorilor.

"Astăzi am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor. Au fost aduşi în mod organizat alegătorii la vot, chiar dacă legea interzice acest lucru, au fost încercări de a plăti unii alegători, au fost tentative de dezbinare a societăţii şi de provocare a cetăţenilor. Noi am constatat aplicarea de către unii concurenţi electorali a unor tehnici de fraudare diverse şi extinse ca frecvenţă", a spus Maia Sandu.

Ea le-a mulţumit cetăţenilor moldoveni din străinătate pentru mobilizarea masivă la vot, în condiţiile în care peste 140.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în cele 139 de secţii de votare din străinătate.

"Oameni dragi din diasporă, dumneavoastră aţi fost astăzi de-a dreptul uimitori. Până în acest moment au votat peste 140.000 de oameni în diasporă. Este o mobilizare extraordinară, este o mobilizare care este un model de activism civic şi de implicare şi care ne inspiră pe noi pe toţi", a adăugat Sandu.

Dodon, mesaj de mulțumire pentru cei care au mers la vot

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, care a candidat pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale de duminică, le-a transmis, după închiderea urnelor, un mesaj de mulţumire celor care au mers la vot, dar şi angajaţilor instituţiilor statului implicaţi în organizarea scrutinului.

Mesajul transmis de Dodon pe Facebook:

  • "În calitatea mea de Președinte în funcție al Republicii Moldova, vreau să le mulțumesc tuturor celor care astăzi și-au exercitat dreptul la vot. Celor care și-au îndeplinit datoria civică și au venit la secția de votare, în pofida situației pandemice în care se află și țara noastră. Mă bucur că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova conștientizează responsabilitatea pentru soarta țării și fac uz de dreptul lor de a vota.
  • În calitatea mea de candidat, vreau să mulțumesc tuturor alegătorilor care astăzi m-au susținut. Vă asigur că nu veți regreta. Împreună, vom depăși orice obstacol!
  • În calitatea mea de Președinte în funcție, dar și în calitate de candidat, adresez mulțumiri membrilor Comisiei Electorale Centrale, membrilor comisiilor teritoriale și secțiilor electorale, observatorilor naționali și internaționali, colaboratorilor organelor de drept.
  • Împreună cu Dumneavoastră, am reușit să organizăm cu demnitate aceste alegeri. Suntem în așteptarea rezultatelor scrutinului. Doresc tuturor membrilor comisiilor electorale sănătate și răbdare în această activitate complicată!".