Maia Sandu, lidera opoziției, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, având un avans de 4 procente. Astfel preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,81% din secţiile de votare.UPDATE 8.35: Potrivit datelor furnizate de
Comisia Electorală, Maia Sandu a obținut 36,10%, în timp ce Dodon are 32,66%.
Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, a obţinut 35,96 % din voturile exprimate în cadrul alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Republica Moldova, în timp ce pentru actualul preşedinte Igor Dodon au votat 32,74% din alegători, potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe site-ul său, după procesarea a 2.136 de procese verbale (99,67%). Cei doi candidaţi se vor confrunta în turul al doilea de scrutin, peste două săptămâni.
Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,89%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 7,60%.
Pe următoarele poziţii se situează Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr") cu 3,27%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,52% şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,14%.
Potrivit datelor prezentate de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice Igor Dodon, a obținut 40,09%. Pe al doilea loc s-a situat candidata PAS, Maia Sandu-34,6%, fiind urmată de candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi cu 11,5%. Marja de eroare a exit-poll-ului telefonic este de +/- 2,5%, iar rata de refuz este de 37%.
Clasamentul este același și în cazul sondajului realizat de Intellect Group și asociația SPERO. Astfel, Igor Dodon are 40,3%, Maia Sandu - 30,4%, iar Renato Usatîi - 12,4%.
La ora 21:00, prezenţa la vot a fost de 42,73%, exercitându-şi dreptul 1.213.884 de alegători, informează Unimedia.
Potrivit Constituţiei, câştigător este desemnat candidatul care întruneşte voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obţine majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani.
Ce e și mai penibil e că „opoziția” a fost incapabilă să vină cu un candidat comun. Când vezi puzderia de partidiulețe și pe ratații ăia care au candidat doar ca să scoată 1%-2% te doare mintea.
Unii nu pricep nici in ruptul capului ca una este "intentia de vot" si alta este mobilizarea la vot in ziua alegerilor, asta s-a intamplat si in USA in 2016 cu victoria lui Trump, asta s-a intamplat si in Romania cand Iohannis l-a invins pe Ponta contrar asteptarilor/sondajelor.
Iata ca electoratul filoroman si pro-UE s-a mobilizat indeajuns pentru a dezice sondajele care il dadeau constant in avans pe socialistul Igor Dodon.
Si asta in conditiile unei divizari a dreptei din R.Moldova, ceea ce nu va mai fi cazul in turul 2.
Observ ca unii impart deja cu bucata, voturile date pentru Usatai sau Sor ca si cum ar fi 100% "socialiste", ceea ce nu e probabil.
Depinde de cati dintre cei pro-Usatai sau pro-Sor se vor mobiliza sa se duca la vot special pentru Dodon in turul 2.
Pentru ca filoromanii si cei pro-UE se vor duce masiv la vot, mai ales Diaspora basarabenilor, sunt incurajati de rezultatul bun al Maiei Sandu din turul 1.
Pe hartie, daca se aduna mecanic voturile, socialistul pro-rus Dodon iese primul cu peste 55%.
Numai ca nu toti alegatorii lui Usatai sau Sor vor vota cu Dodon si nu toti vor mai veni la vot.
Maia Sandu pastreaza sanse bune de victorie, cu conditia sa isi mobilizeze puternic electoratul intern si Diaspora.
Poate dejuca sondajele in turul 2, asa cum a facut si in turul 1.
Succes dnei Maia Sandu !