Părintele Episcop Ignatie al Huşilor a lansat vineri, într-o replică la afirmațiile gazetarului Cristian Tudor Popescu, și o critică la adresa purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, despre care spune că i-ar fi plăcut să fi avut „un discurs creştin apologetic inspirat”.

Episcopul HusilorFoto: Episcopia Husilor

„Ca să fiu sincer până la capăt, mi-ar fi plăcut ca şi domnul Vasile Bănescu să fi avut un discurs creştin apologetic inspirat, iar domnul Cristian Tudor Popescu o retorică demnă de principiile elementare ale bunului simţ”, se arată în mesajul intitulat ”CTP și Ț” publicat pe site-ul Episcopiei Hușilor.

Reacția acestuia vine după un schimb de replici între Biserica Ortodoxă Română și cunoscutul gazetar. Totul a început cu Patriarhul Daniel care, marţi, în predica ținută în fața celor câteva sute de credincioşi prezenţi la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, a afirmat că "Dumnezeu nu se lasă batjocorit".

Vorbind despre "minunile Sfântului Dimitrie", Patriarhul a spus că în toamna anului 1989, la Hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte, motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă. "Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut", a spus Patriarhul Daniel.

Miercuri, CTP a publicat articolul „Satană în sutană” în care scrie: „Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește: ascultați ce vă spun, fiindcă a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, comunismul a căzut peste câteva luni. Post hoc, ergo propter hoc – după, deci, din cauza. Carevasăzică, așa o să pățească acum și guvernul la alegerile din decembrie. „Dumnezeu nu se lasă batjocorit!”, a mai cuvântat pescarul de oameni cu prostovolul”.

A urmat joi o reacție virulentă a Patriarhiei care, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, vorbește despre o "deversare a unor atacuri suburbane”, o "zvârcolire a unor inși desfigurați de grimase de ură incontrolabile care nu au nici cea mai vagă idee despre istoria reală, frecvent însângerată a României creștine".

Vasile Bănescu mai vorbește aici și despre „ipocrizia convenabil camuflată cameleonic, dar constant monstruoasă a acestor oameni mici și veninoși care în anul de răscruce morală a României, 1990, îi demonizau și răstigneau public de pe pozițiile gazetărești ale <> pe protestarii reali și curați din Piața Universității, unde comunismul travestit pervers în democrație era denunțat lucid”.

Vineri, CTP a publicat un nou articol, tot pe republica.ro, intitulat „Oameni și vite”, în care scrie: „(...) nu toți credincioșii din țara asta cred în nerușinarea sinistră a minciunii că BOR, pupătoarea în dos a Ceaușeștilor când nu erau încă moaște, a dat jos comunismul cu ajutorul lui Dumnezeu. Dacă ipoteza se dovedește greșită, atunci nu mai am nimic de spus”.

Legat de acest ultim articol, episcopul Hușilor, care subliniază că nu a avut „niciun fel de părtăşie cu acest sistem totalitar, mincinos şi agresiv” care a fost comunismul, face o paralelă între torționarul Eugen Ţurcanu, prezentat în cartea lui Virgil Ierunca, „Fenomenul Piteşti” și Cristian Tudor Popesc.

„Similitudinile dintre limbajul comun al domnului Cristian Tudor Popescu şi al torţionarului Ţurcanu mi s-au părut atât de evidente încât am spus în sinea mea: Ţurcanu redivivus: „Imaginaţia delirantă a lui Ţurcanu se dezlănţuia mai ales când avea de a face cu studenţi care credeau în Dumnezeu şi se străduiau să nu se renege” (Humanitas, 2013, p. 40)”, arată episcopul.

Argumentația împotriva celor scrise de CTP continuă în mai multe paragrafe, în care putem regăsi și o ușoară disociere de declarațiile lui Vasile Bănesc:

  • „Văcarul” de mine a citit „Tratatul despre viaţa elegantă” a lui Honoré de Balzac, de unde am învăţat că „îngrijirea – acest cuvânt exprimă un întreg sistem – este condiţia sine qua non a eleganţei” (Editura Paralela 45, 2016, p. 118). Ca să fiu sincer până la capăt, mi-ar fi plăcut ca şi domnul Vasile Bănescu să fi avut un discurs creştin apologetic inspirat, iar domnul Cristian Tudor Popescu o retorică demnă de principiile elementare ale bunului simţ.

În general, disputele publice dintre reprezentanți de vârf ai Bisericii Ortodoxe Române sunt rarisime.

Întreaga argumentație poate fi citită pe site-ul Episcopiei Hușilor.