În prima zi în care nu mai este primar general al Capitalei, Gabriela Firea îi cere prefectului Capitalei redeschiderea școlilor, spunând că decizia închiderii acestora este una injustă și că nu există nicio justificare. În martie, când în București erau doar două cazuri de COVID-19, Firea susținea că "inima de părinte îi spune că ar fi potrivit să fie închise şcolile".

HotNews.roFoto: Hotnews

Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte PSD, a declarat joi, la finalul Consiliului Politic Naţional al partidului, că România şi Lituania sunt singurele state din Europa care au luat măsura închiderii școlilor, fiind o situație aberantă.

"Aş vrea să abordez un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comitetului Politic Naţional, şi anume această situaţie singulară la nivel european şi aberantă, spun eu cu privire la închiderea şcolilor. În Capitală s-a luat măsura închiderii unităţilor de învăţământ, o măsură injustă pentru profesori si elevi. În Europa, doar România şi Lituania ţin şcolile închise. Nu există nicio justificare şi cerem noului prefect al Capitalei să redeschisă şcolile din Capitală", a susținut Gabriela Firea.

Ea susține că soluția este aplicarea programului pe care l-a iniţiat cât era primar general - testarea cadrelor didactice şi a elevilor și închiderea școlilor doar acolo unde există focare.

"Am şi eu copii, sunt părinte, vorbesc în fiecare zi cu zeci, poate sute de mame, de familii. Toată lumea e îngrijorată. Nu se poate compara învăţământul tradițional, în clasă cu cel online. Copiii nu mai socializează, nu se mai regăsesc, nu îşi mai văd profesorii. (...) Sunt, de asemenea, multe familii în care copiii sunt supravegheaţi de bunici, iar aceştia nu sunt familiarizaţi cu metodologia online. În plus, costurile pentru părinții care rămân acasă cu copiii lor sunt foarte mari (...) Este o aberație să închizi toate unitățile de învățământ doar pentru câteva cazuri. Realitatea o putem afla doar prin testarea masivă”, a spus Gabriela Firea.

Răspunzând unei întrebări, Gabriela Firea a spus că în martie pleda pentru închiderea școlilor pentru că "nu eram atât de pregătiți", nu existau aparate de testare, suficiente teste, triaje epidemiologice.

În 8 martie, la începutul pandemiei de COVID-19, Gabriela Firea spunea, la Antena 3, că "inima de părinte îi spune că ar fi potrivit să fie închise şcolile", în contexul înmulţirii cazurilor de coronavirus, însă nu se va suprapune deciziilor luate la nivel naţional.

"Ca părinte înţeleg îngrijorarea celorlalţi părinţi şi a profesorilor şi aş pleda pentru închiderea şcolilor. Ca primar general sunt obligată să respect toate deciziile luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, creat în acest moment pentru coronavirus şi să nu mă suprapun deciziilor luate la nivel naţional. Disciplina este foarte importantă. Inima de părinte îmi spune că ar fi potrivit, ar fi un element de precauţie suplimentară, pentru protejarea copiilor noştri, a profesorilor, şi pentru a împiedica răspândirea”, declara atunci Gabriela Firea.

La acel moment, în România erau confirmate 15 cazuri de COVID-19, dintre care doar două în Capitală.