Peste 13.000 de oameni au trecut pe la racla cu moaștele Sfântului Dumitru, la pelerinajul care are loc începând de duminică la Catedrala patriarhală din Capitală, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache. Reamintim că pelerinajul de pe dealul Mitropoliei are loc în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19, fiind permis doar accesul persoanelor din București.

Pelerinaj Sfantul DumitruFoto: Agerpres

Conform sursei citate, până luni la ora 13:00 au luat parte la pelerinaj peste 13.000 de oameni - circa 8.000 duminică, iar restul, luni.

La acestă oră, sunt la coadă aproximativ 1.000 de persoane, iar timpul mediu de așteptare este de aproximativ o oră, jandarmii delimitând cu garduri culoare speciale.

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală are loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment fiind permis doar accesul persoanelor cu reședința în București, conform protocolului încheiat de municipalitate cu Patriarhia și aprobat de primarul în exercițiu Gabriela Firea. Inițial, premierul Ludovic Orban anunțase că pelerinajul din acest an de Sfântul Dumitru nu va mai avea loc.

Ce prevede protocolul cu Biserica:

  • În contextul pandemiei de Sars-Cov 2 pe teritoriul României, organizatorul are obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 55/2020, HG 856/2020, Ordinului comun al Ministerului Culturii si Ministerului Sănătății, asumându-și întreaga responsabilitate pentru organizarea evanimentului.
  • La activitate vor participa numaí persoane din municípiul București (...) Pentru aceasta organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ ieșire a publicului (piciorul pantei, sensul de urcare/coborâre, bd 11 iunie, în zona de acces a coloanei de credincioși. În zona acestor filtre se va realiza triajul observațional al participanților.
  • Persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de marcaje la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpii gardului vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.