Elliott Broidy, fostul fundraiser al lui Trump care l-a adus pe Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a acestuia din ianuarie 2017, a pledat vinovat pentru acuzația de conspirație în vederea încălcării legii lobby-ului străin, într-un dosar care vizează campania de influențare a administrației Trump în numele intereselor Chinei și Malaeziei, scrie New York Times.

Elliot BroidyFoto: Captura YouTube

Broidy, 63 de ani, a acceptat să plătescă guvernului federal daune de 6.6 milioane de dolari și să coopereze cu procurorii care anchetează dosarul.

Încălcarea legii lobby-ului străin este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de 5 ani, însă Broidy ar putea scăpa mai ușor având în vedere înțelegerea cu anchetatorii. Următoarea audiere când ar trebui să fie anunțată și sentința a fost programată pentru 12 februarie.

Broidy ar fi bătut palma cu finanțatorul malaezian Jho Low, care a fugit din țară.

Broidy a admis că a acceptat să ia nu mai puțin de 9 milioane de dolari de la Low, bani care ar fi fost mers la un asociat, cu scopul de a presa administrația Trump în privința extrădării unui disident chinez și de a mușamaliza ancheta privind fondul suveran de investiții malaezian orchestrat de Low în SUA.

Fostul fundraiser a mai recunoscut în cadrul audierilor de marți că a acceptat să se întâlnească cu un oficial al guvernului chinez în legătură cu extrădarea miliardarului Guo Wengui, unul dintre cei mai vocali critici ai autorităților chineze. Acesta a fost acuzat de Beijing de corupție și a solicitat azil în SUA.

În aprilie, Elliott Broidy și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Comitetului de finanțe al Partidului Republican, după ce Wall Street Journal a dezvăluit că Michael Cohen, avocatul personal al președintelui Trump, a negociat plata de 1.6 milioane de dolari unui fost model Playboy care spune că Broidy a lăsat-o însărcinată.

Elliott Broidy a fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump.

Broidy a fost preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, însă a fost nevoit să îşi dea demisia în 2009, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost în ianurarie 2017 în SUA, alături de premierul Sorin Grindeanu, pentru a participa la evenimentele de investire președintelui Donald Trump. Invitația a fost făcută atunci de Elliot Broidy, care era vicepreședinte al comitetului de investire a președintelui Statelor Unite.