SUA au semnat joi o declarație anti-avort, alături de un grup de 30 de guverne iliberale sau autoritare. Singurele state europene care au semnat documentul sunt Polonia, Ungaria și Belarus.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anul trecut, Administrația Trump cerea recrutarea de noi membri ai coaliției conservatoare însă acest demers s-a soldat cu un eșec, potrivit The Guardian.

”Declarația privind Consensul Geneva” face apel la state să promoveze drepturile femeii și sănătatea, însă fără a permite accesul la avort, iar inițiativa este parte a unei campanii a Administrației Trump, condusă de secretarul de stat Mike Pompeo. Campania a fost gândită ca o reorientare a politicii externe a SUA într-o direcție mult mai conservatoare din punct de vedere social, chiar cu prețul răcirii relațiilor tradiționale cu aliații occidentali.

Cei mai hotărâți suporteri ai declarației, nucleul dur al grupului, sunt Brazilia, Egipt, Ungaria, Indonezia și Uganda, printre semnatari figurând însă și Polonia, Belarus (unde autoritățile încearcă să suprime o mișcare de protest condusă de femei) Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Unite Arabe, Irak, Sudan, Sudanul de sud și Libia.

Majoritatea semnatarilor sunt state care figurează în topul celor 20 de țări în care este cel mai greu să fii femeie. Singura țară din UE, alături de Ungaria, care a semnat declarația este Polonia, unde Curtea Constituțională a decis interzicerea avortului, aproape în totalitate.