Traian Berbeceanu a fost numit prefect al Capitalei. Hotărârea de Guvern prin care acesta a fost numit în funcție, cu caracter temporar, a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al municipiului București”, se arată în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial.

Berbeceanu îl înlocuieşte în funcţie pe Gheorghe Cojanu, care, tot printr-o hotărâre de guvern ce a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial, a fost numit în funcţia de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Gheorghe Cojanu se numește în funcția publică de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în aplicarea mobilității înalților funcționari publici”, se precizează în document.

În urmă cu o zi, premierul Ludovic Orban a anunțat oficial că prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, va fi schimbat din funcție, iar fostul comisar de poliție Traian Berbeceanu este printre „posibilii candidați”.

Decizia a venit după ce Cojanu a fost protagonistul unei întregi serii de bâlbe, după ce duminică Bucureștiul a depășit rata de infectare cu Covid de 3 cazuri la mia de locuitori.

Fostul comisar de Poliție Traian Berbeceanu, actual șef de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a fost angajat marţi ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL, au declarat surse politice pentru News.ro. Numirea fostului comisar de poliție ca funcţionar public la grupul PNL al Camerei Deputaţilor rezolvă problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, cerință pentru a putea fi numit în funcția de prefect al Capitalei.

  • Cine este Traian Berbeceanu

În decembrie 2019, Traian Berbeceanu a fost numit șef de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela.

Traian Bereceanu a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba între 2005 și 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT. A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Berbeceanu a fost achitat în 2016, în prima instanță, fiind găsit nevinovat pentru faptele de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofițer de poliție judiciară și având funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a sprijinit grupul infracțional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupetiu și alte persoane. Astfel, el era acuzat că ar fi primit de la Gheorghe și Anca Rusu un autoturism VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceștia a unor date și informații privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziții domiciliare.

În 6 noiembrie 2019, procesul în care fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Traian Berbeceanu este judecat la completul de 5 al instanței supreme a fost suspendat. Decizia a fost luată în condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu patru întrebări legate de aplicarea hotărârii Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.