Patru bărbaţi din judeţul Galaţi suspectaţi că au detonat mai multe bancomate au fost prinşi în flagrant în Vrancea, după ce polițiștii au tras focuri de armă. Potrivit anchetatorilor, dispozitivele artizanale erau confecţionate cu praf din cartuşe de vânătoare, iar autorii au acționat astfel în mai multe state din Uniunea Europeană. La momentul comiterii jafurilor, ei foloseau combinezoane de protecţie şi aveau fețele acoperite.

DIICOTFoto: Agerpres

Destructurarea acestei grupări a fost anunțată într-o declarație de presă susținută de ministrul de Interne, Marcel Vela, de secretarul de stat Bogdan Despescu şi purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, care au precizat că ancheta în acest caz a durat aproximativ o lună.

Membrii grupării - patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 29 şi 34 de ani, din judeţul Galaţi - au fost prinși miercuri noapte în judeţul Vrancea, în timp ce încercau să detoneze un bancomat. Ei au încercat să fugă cu o mașină cu numere false, fiind opriți de polițiști cu focuri de armă, fără ca vreo persoană să fie rănită, a spus Despescu.

Ei au folosit acelaşi mod de operare - un dispozitiv artizanal în care au introdus praf de puşcă din cartuşe de vânătoare și erau echipaţi în combinezoane de protecţie, având fețele acoperite.

Conform surseloc citate, doi dintre bărbați sunt cercetaţi și pentru alte fapte comise anterior în România, iar anchetatorii au date că au fost implicați în infracțiuni cu acelaşi mod de operare, în alte state din UE.

Infracțiunile în care au fost implicați în România, potrivit DIICOT:

  • În noaptea de 10/11 septembrie au pătruns prin efracție în curtea unei agenții bancare din localitatea Liești, județul Galați, unde după scoaterea din folosință a sistemului de supraveghere video au forțat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului, în care au introdus explozibil. Nu s-a produs detonarea, astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor.
  • În noaptea de 14/15 ar fi mers la o altă agenție bancară din Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video au forțat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului, în care au introdus explozibil pe care le-au detonat.
  • "ATM-ul unităţii bancare a fost adus în stare de degradare, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional. În vederea însușirii bancnotelor, o parte dintre autorii faptelor au pătruns în interiorul sediului profesional al agenției, de unde au preluat bancnotele eliberate ca urmare a deflagrației, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 120.000 lei".
  • În noaptea de 2/3 octombrie, membrii grupului infracțional organizat au mers la un alt ATM din comuna Păunești, județul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar deflagrația produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani, însă a fost adus în stare de nefuncționare.