Guvernul discută în ședința de joi seară și proiectul de lege care vizează suplimentarea numărului de procurori români delegaţi la Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruţa Kovesi, de la 10, cât era prevăzut inițial, la 15. Pentru a putea fi făcută această suplimentare este redus numărul de posturi la DIICOT.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Ce prevede proiectul de lege:

  • (1) În aplicarea Regulamentului EPPO, în cadrul Direcției Naționale Anticorupție se înființează Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania, care funcționează cu un număr maxim de 20 posturi, dintre care 5 posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară, 8 posturi de specialiști, 5 posturi de grefieri și 2 posturi de șoferi.
  • (2) În vederea asigurării numărului de posturi menționat la alin. (1), numărul maxim de posturi al Direcției Naționale Anticorupție se suplimentează cu 15 posturi, din care 3 posturi de specialiști, 5 posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară, 5 posturi de personal auxiliar de specialitate și 2 posturi de personal conex, cu încadrarea în numărul total de posturi aprobat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • (3) În vederea asigurării numărului de posturi menționat la alin. (1), numărul de posturi al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism se diminuează cu 5 posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară.
  • (4) Numărul maxim de posturi al Structurii de sprijin poate fi suplimentat, ulterior, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de nevoile concrete în desfășurarea activității procurorilor europeni delegați în România.
  • (5) Procurorii europeni delegați beneficiază de sprijinul Structurii prevăzute la alin. (1) pe durata desfășurării activității lor în cadrul Parchetului European.
  • (6) Procurorii europeni delegați rămân în structura de posturi și de personal a parchetului de unde provin, dar își desfășoară efectiv activitatea în cadrul Structurii de sprijin prevăzute la alin. (1). La data încetării activității ca procuror european delegat, procurorul revine efectiv la parchetul de unde provine.
  • (7) Ofițerii și agenții de poliție judiciară din cadrul Structurii își desfășoară activitatea sub directa conducere, supraveghere și control al procurorului european delegat. Dispozițiile procurorilor europeni delegați sunt obligatorii pentru ofițerii și agenții de poliție judiciară prevăzuți la alin. (1), precum și pentru ofițerii și agenții de poliție judiciară care își desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
  • (8) Ofițerilor și agenților de poliție judiciară care își desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pe baza dispozițiilor procurorilor europeni delegați, nu li se modifică raporturile de serviciu și li se mențin drepturile și obligațiile prevăzute de lege pentru această categorie de personal avute până la data desfășurării activității pentru procurorii europeni delegați.
  • (9) Pe durata desfășurării activității pentru procurorii europeni delegați, specialiștii prevăzuți la alin. (1) își desfășoară activitatea sub directa conducere, supraveghere și control nemijlocit al procurorilor europeni delegați.
  • (10) Rapoartele de constatare întocmite din dispoziția scrisă a procurorilor europeni delegați, precum și procesele-verbale de efectuare a percheziției informatice întocmite de către specialiștii prevăzuți la alin. (1) constituie mijloace de probă, în condițiile Codului de procedură penală.
  • (11) Personalul auxiliar de specialitate care își desfășoară activitatea în cadrul Structurii de sprijin este condus de un grefier-șef.
  • Inițial era prevăzut ca România să aloce 10 procurori pentru EPPO.

  • CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE ACT NORMATIV
  • CONSULTĂ AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Activitatea Parchetului European, creat pentru a lupta împotriva deturnării de fonduri europene, este amenințată de întârzieri în momentul în care Bruxellesul se pregătește să aloce zeci de miliarde de euro țărilor afectate de pandemia de coronavirus, cu riscul aferent de fraude, scria recent AFP.

Numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg, Laura Codruta Kovesi a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită. Dar începutul activităților, prevăzut inițial pentru noiembrie, este suspendat de desemnarea celor 140 de procurori delegați. Aceștia vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

Spre deosebire de instituțiile actuale de luptă împotriva fraudei și a criminalității transfrontaliere, Eurojust și Olaf, Parchetul European va putea efectua anchete penale și să confiște active. Parchetul este competent pentru fraudă cu fonduri europene care depășesc 10.000 de euro, fraudă cu TVA de peste 10 milioane de euro, spălare de bani și corupție.