Un comisar șef din IGPR, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, este acuzat de procurori de luare de mită și permiterea accesului la informații care nu sunt destinate publicității.

Stema DNAFoto: Wikipedia

Direcția Națională Anticorupție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și controlul judiciar pentru 60 de zile față de Moise Marius Eduard, la data faptelor ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA (până în martie 2020), în prezent comisar șef în cadrul IGPR - Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • luare de mită în formă continuată (două acte materiale);
  • folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
  • favorizarea făptuitorului.

Potrivit procurorilor, Moise Marius Eduard, în calitate de ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA, i-ar fi pretins unui funcționar din administrația publică locală, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019 să acorde două contracte pentru firma unui om de afaceri, care este și inculpat în același dosar.

În schimb, ofițerul de poliție judiciară ar fi promis funcționarului acces la informații nedestinate publicității, respectiv date cu privire la activitățile de urmărire penală derulate într-un dosar al DNA.

În perioada 2018 – 2020, inculpatul Moise Marius Eduard a utilizat un autoturism de lux înregistrat pe numele firmei în interesul căreia ar fi acționat.

Măsura controlului judiciar, dispusă de procurori la data de 1 octombrie 2020, a fost confirmată de instanța competentă la data de 13 octombrie 2020, prin respingerea plângerii depuse de inculpat față de măsura menționată.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații între care să nu părăsească țara, să nu se aproprie și să nu comunice, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanță, să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta - ofițer de poliție.

În aceeași cauză se efectuează cercetări penale și față de reprezentantul societății comerciale în cauză, pentru complicitate la cele trei infracțiuni reținute în sarcina inculpatului Moise Marius Eduard.