Dacă nu prea ai semnal la telefonul mobil atunci când îți plimbi câinele în jurul blocului, știrea asta s-ar putea să te enerveze puțin: NASA va implementa o rețea 4G pe lună. Compania finlandeză Nokia a fost selectată pentru a lucra la acest proiect, relatează CNN.

Astronaut pe LunaFoto: Media Defense Gov

Pentru a-și atinge obiectivul fixat pentru 2028 de a crea o bază lunară care, în cele din urmă, să poată susține prezența umană, NASA a alocat 370 de milioane de dolari pentru transferul de tehnologie pe lună, în proiect fiind implicate peste 12 companii.

Marele proiect include inovații privind centrale electrice, criogenie, robotică, metode de aselenizare în condiții de siguranță și tehnologie 4G. Căci cum altfel ar putea astronauții să publice pe twitter selfie-uri de pe lună?

NASA spune că rețeaua 4G ar putea oferi o îmbunătățire substanțială a comunicării față de actualele stații radio de pe lună. La fel ca pe pământ, tehnologia 4G va fi, la un moment dat, actualizată și se va trece la rețeaua 5G.

Compania Bell Labs deținută de finlandezii de la Nokia a primit 14,1 milioane de dolari pentru a participa la proiect.

NASA mai spune că Bell Labs își va folosi rețeaua wireless pentru transmiterea datelor, controlul sateliților de pe lună, navigarea în timp real (gândiți-vă cum ar fi Google Maps pentru lună?), dar și transmiterea video în regim HD, ceea ce ne-ar oferi nouă, pâmântenilor rămași la sol, imagini mult mai bune cu astronauții plutind pe lună.